|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Pyszna i szybka sałatka z tuńczykiem
Właśnie na kolacje zrobiłam sałatke własnego pomysłu i wyszła cudowna!Dlatego chcałabym wam zaoferowac mój przepis-b.prosty
![]() Składniki: puszka tunczyka w sosie własnym,świeży ogórek,kilka liści sałaty,2 jajka na twardo,1/2 pusz. kukurydzy konserwowej sos:łyżka majonezy,dwie jogurtu naturalnego,2 ząbki czosnku,troche szczypiorku,pieprz,sól i bazylia. Sałate umyc i porwac na małe kawałki,z tuńczyka,kukurydzy odlac zalewe i dodac,pokroic w kostke ogórka,jajka-wszystko wymieszac!W miseczce rozgniesc czosnek,dodac majonez,jogurt,szczypiore k i przyprawy i wymieszac!A następnie wszystko dodac do sałatki,dobrze wymieszac i gotowe! S M A C Z N E G O ! ! ! |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pyszna i szybka sałatka z tuńczykiem
Jeśli nie masz nic przeciwko Justysiu to podam podobny przepis
u mnie w domu obowiązuje taki skład:-ryż -tuńczyk z puszki -kukurydza-troszkę śmietany -sól, pieprz -mandarynki Osobiście wolę wersję bez mandarynek ale cała moja familia zajada się pełnym zestawem saładka jest naprawdę pyszna a z jajkiem (przepis Justysi) może być jeszcze lepsza
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Podam też mój przepis:
tuńczyk, świeży ogórek, żółty ser, kukurydza, majonez. Koleżanka od której mam przepis dodaje jeszcze ryż ale ja z ryżem nie lubię. Uwaga, sałatka lubi podchodzic wodą (ogórek). |
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
to ja dodam swoj:
tuńczyk kukurydza ryż rodzynki majonez rodzynki wczesniej namoczyć, wszystko wymieszać, lekko posolić albo i nie. Sałatke jadłam kiedys w restauracji, rozebrałam ją wzrokowo i smakowo i robie sama i juz 4 lata |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
I super każdą muszę wypróbowac
mniiam mniam
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Polecam jeszcze sałatkę kijowską z tuńczykiem - też pychotka i robi się ją błyskawicznie.
Gotujemy 3-4 jajka na twardo, po wystudzeniu oddzielamy żóltka od białek. Siekamy w kosteczkę cibulkę - doprawiamy solą i piprzem I te czynności zajmują przy robieniu sałatki najwięcej czasu Teraz układamy nastepujące warstwy w salaterce wysmarowanej majonezem: 1. białko starte na tarce jarzynowej /na grubych oczkach / 2. 10 - 15 dkg serka żółtego też ścieramy ale na drobniejszej tarce 3. cienka warstwa majonezu /lub majonez pół na pól z jogurtem naturalnym/ 4. połowa odsączonego tuńczyka 5. cibulka /już wcześniej przygotowana/ 6. znów warstwa majonezu 7. druga połowa tuńczyka 8. żółtko starte na "grubej" tarce Gotowa. Można posypać szczypiorkiem. Życzę smacznego
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pyszna i szybka sałatka z tuńczykiem:ehem:
Sałataka z tuńczykiem:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 torebka ryżu ogórki konserwowe (ilość wg. uznania) zioła do sałatek (gotowa mieszanka chyba Knorra)- oczywiscie można ją zastąpić swoimi kompozucjami ziołowymi natka pietruszki (suszona może być) cebula drobno posiekana (może być szczypior lub por) majonez sól pieprz Wymieszac! Smacznego!
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
Szczęśliwa, a ogórki konserwowe to takie z octu masz na myśli czy zwykłe kiszone?
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
uwielbiam tą sałatkę to moja ulubiona
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Sałatka z tuńczykiem.
2 torebki ryżu 2 ogórki konserwowe duże 1 por ( długi) 1 keczup 1 majonez duży 4 jajka 1 puszka tuńczyka UKŁADAMY WARSTWAMI Ogórki pokrojone w kostkę 0,5 torebki ryżu 0,5 keczupu 1 por drobno pokrojony 0,5 torebki ryżu 0,5 majonezu 4 jajka na twardo ( drobno pokrojone ) 0,5 torebki ryżu 0,5 majonezu 1 puszka tuńczyka ( mięso odsączone, rozdrobnione ) 0,5 torebki ryżu Posypać szczypiorkiem.
Żona z mężem w restauracji. Żona zamawia: - Stek, pieczone ziemniaczki i lampkę wina... - A warzywo? - pyta kelner. - On? To samo co ja. Edytowane przez aga01 Czas edycji: 2006-11-19 o 17:22 |
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Spróbuj zrobić tą sałatkę z łososiem wędzonym drobno pokrojonym, zamiast tuńczyka. Po prostu coś mniamuśnego!
|
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
SAŁATKA Z TUŃCZYKA:
1 PUSZKA GROSZKU KONSERWOWEGO 1 PUSZKA KUKURYDZY 2 PUSZKI TUŃCZYKA W SOSIE WŁASNYM 1 DUŻY POR 25 DAG SERA ZÓŁTEGO mAJONEZ (ILE KTO WOLI) JA UŻYWAM ŚREDNI KIELECKI Por pokroić na drobne plasterki lub jak kto woli w kostke. Posolić. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Reszte składników dołączyć, wymieszać, posolić, na końcu dodaje majonez według uznania. To sałatka którą robiłam na wesele. Goście byli zachwycenie. Mam nadzieje że i wam zasmakuje. |
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oraz, jak jeszcze teraz zauwazyłam, między punkt 4 i 5 trę na grubej tarce wcześniej zamrożone masło. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
Hmm, aż się głodna zrobiłam. Ponieważ sałatki z tuńczykiem to jest to co tygrysy lubią najbardziej, ośmielam się zadebiutować na forum moją ukochaną sałatką. Potrzebne będą: tuńczyk w sosie własnym puszka brzoskwiń (nie wszystkie, 2-3 powinny zostać; syrop odlać) sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu sok z cytryny do smaku pieprz odrobina cukru Brzoskwinie pokroić w kawałki ok.2,5-3 cm, pomieszać z tuńczykiem. Polać sosem. Mniam, mniam, palce lizać....Naprawdę polecam, poza tym jest ekspresowa! |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
witam,pozwolcie ze sie przylacze i dorzuce przepis na prosciutka i pyszna salatke - jadlam ja wczoraj u znajomych:
2 puszki tunczyka w sosie wlasnym (odsaczyc) jablka pokrojone w kostke - najlepiej winne, kwaskowate suszona brusznica - nie wiem gdzie mozna taka dostac w polsce - gospodyni przywozi ja z zagranicy, ale ponoc z powodzeniem mozna ja zastapic rodzynkamimajonez pieprz do smaku (niekoniecznie) smacznego |
|
|
|
|
#17 |
|
Nutka nie gryzie!
|
nooo ale dałyście czadu
tyle przepysznych pomysłów..nic doidać nic ująć tylko jeść
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
no to dzis na kolacje zrobie jedna z tych przepysznych salatek. pewnie wybiore jako pierwsza po prostu pierwsza w kolejnosci, a wiec przepis Judys. juz nie moge sie doczekac tych pysznosci
.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Rozeznanie
|
A ja zrobiłam dzisiaj taką wersje sałatki:
- jabłko - puszka tuńczyka w sosie własnym - ser feta light - zielony groszek - kukurydza z puszki - czerwona papryka - majonez light oraz sól ziołowa i czarny pieprz Sałatka wyszła pyszna
|
|
|
|
|
#20 |
|
Rozeznanie
|
To ja również podam swój przepis
Sałatka z tuńczyka w 5 min: -puszka tuńczyka w sosie własnym -duży ogórek zielony -puszka kukurydzy (może być, ale nie musi) -sos do sałatek koperkowo- ziołowy Winiary -mała śmietana 18% Ogórek myjemy i kroimy (razem ze skórką)nw plasterki. Nastepnie na płaskim (okrągłym, podłużnym, owalnym- wedle uznania) talerzu układamy połwe skrojonego ogórka- tak aby przykrył dno. Na góre kładziemy tuńczyka+ kukurydze- wszystko "pokrywamy" pozostałymi plasterkami ogórka. Sos sałatkowy należy dobrze rozmieszać ze śmietaną i polać całą sałatke. Odczekać 10 min aby sie przegryzło i konsumować Cały opis jest dość długi, ale te sałatke dosłownie robi sie w 5 min. Mam nadzieje, ze wam bedzie smakowalo
|
|
|
#21 |
|
Rozeznanie
|
A mój przepis wygląda następująco:
-tuńczyk w sosie włąsnym (puszka) -puszka kukurydzy -puszka ananasa pokrojonego w kostkę -3 jajka -2 torebki ryżu -malonez -musztarda do smaku -sól, pieprz Pychota
|
|
|
|
|
#22 |
|
Rozeznanie
|
no to nie będę gorsza
![]() moja wersja: puszka tuńczyka w oleju puszka kukurydzy puszka czerwonej fasolki ogorki kiszone czerwona papryka ser żółty jajka na twardo majonez to co trzeba osaczamy, ser trzemy na grubych oczkach tarki, ogorki i jajka trzemy albo siekamy w kosteczke, paprykę w kosteczkę. proporcje "na oko" smacznego
|
|
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
puszka tuńczyka w sosie własnym
kukurydza w puszce słoik selera majonez Odsączyć kukurydze i seler,wymieszać wszystkie składniki.Można doprawić do smaku szczyptą vegety. Smacznego
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
a ja mam taki przepis na sałtakę z tuńczyka:
1 puszka tuńczyka w kawałókach w sosie wlasnym 100g makaronu penne ugotowanego i ostudzonego 5 dużych liści sałaty (najlepsza jest lodowa) 1 lub 2 duże pomidory 1 łyżka stołowa octu 1 łyżka stołowa oliwy sól i pieprz sałate porwać na kawałki, pomidora skroić w kostkę, tuńczyka rozdrobnić widelcem, składniki wymieszać, doprawić octem i przyprawami. Można zabielić delikatnie łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego. Najlepiej smakuje po wyjęciu z lodówki schłodzona z chrupkim pieczywem ![]() smacznego |
|
|
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
Troszke inna wersja ale ja ją uwielbiam, bo uwielbiam sałate (strzępiastą można zamienić na lodową)
Składniki na 4 porcje
Czasami tracę wiarę we wszystko co robie złe zdanie mam o ludziach, fatalne o sobie.. Jeżeli ciągle coś przeszkadza ci i gryzie pokonaj wreszcie to i stań od tego wyżej Jeżeli myślisz że już nic ci nie pomoże rozejrzyj sie dokoła inni maja gorzej
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
No to dodam wersję z kuskusem:
- kasza kuskus z małej filiżanki - puszka tuńczyka w oleju - 2-3 ogórki kiszone (może być więcej) - cebula - trochę majonezu i śmietany - sól i pieprz U nas to przebój, smakuje wszystkim Edytowane przez Rywka Czas edycji: 2009-05-21 o 00:14 |
|
|
|
|
#27 |
|
Przyczajenie
|
Ja zeby w miare mozliwosci ograniczyc kalorie to wlasnie zrobilam sobie salatke z nastepujacych skladnikow:
-tunczyk w sosie wlasnym -ogorki kiszone -cebulka -jajka -musztarda -jogurt naturalny -sol i pieprz Pyyyychhhaaa
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:48.

jestem również

- gospodyni przywozi ja z zagranicy, ale ponoc z powodzeniem mozna ja zastapic rodzynkami