Uczelnia (studia) prywatna czy państwowa? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-06-22, 18:58   #1
natii4
Zakorzenienie

Uczelnia (studia) prywatna czy państwowa?

Natchnęło mnie na wątek na wyżej wymieniony temat-czekam na opinie Zarówno byłych,jak i obecnych studentek

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-22, 19:04   #2
Aka24
Rozeznanie

GG do Aka24
Dot.: Uczelnia prywatna czy państwowa?

Moim zdaniem państwowa.
Aka24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-22, 19:08   #3
Zmijka
Zakorzenienie

Ja chodze do prywatnej, ale zdecydowanie wolałabym chodzić do państwej, bo to lepiej wygląda w "papierach".
Zmijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-22, 19:08   #4
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aka24
Moim zdaniem państwowa.
Poproszę o rozwinięcie myśli

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-22, 19:10   #5
karmeleiro
Zadomowienie

GG do karmeleiro

skonczylam panstwowy uniwerek, a teraz jeszcze studiuje w prywatnej ...zawsze lepiej panstwowy bo za darmo natomiast jesli chodzi o poziom, to u mnie akurat sa Ci sami wykladowcy, co w panstwowej, poza tym zawsze bywa roznie...Niby u nas w Polsce jest tak, ze prywatne maja wciaz nizszy poziom (chociaz w Slupsku podobno jest na bardzo wysokim), ale po doswiadzczeniach moge powiedziec, ze tak naprawde zalezy to wylacznie od wykladowcy i grupy. Jesli obie strony wymagaja od siebie i innych, to poziom zajec jest wysoki.
Niestety nadal tez panuje przekonanie, ze "ja place, wiec musze zdac", co obniza zdanie o szkole. Jednak u mnie chyba postanowili, ze ten poziom podniosa - 60% oblewa kazdy egzamin i to nie dlatego, ze sie nie ucza... ehhh, trzymaj kciuki, na razie mam wszystko do przodu, jeszcze 5 przede mna

wybierasz sie do jakiejs szkoly?
karmeleiro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-22, 19:12   #6
Lovisa
Zakorzenienie

Moim tez państwowa. Studiowałam bardzo krótko na UŚ, ale sama zrezygnowałam, gdyż nie podobał mi sie kierunek. Potem zdawałm na dwa inne i juz się niestety nie dostałam. Teraz jestem na drugim roku socjologii na uczelni prywatnej. Musze przyznać, ze wbrew stereotypom nie jest aż tak źle, moim zdaniem mamy całkiem wysoki poziom, nie obijamy sie na pewno i w czasie sesji trzeba sie nieźle nameczyć. Tylko jest inna kwestia - czesne jest wysokie, ludzie zdarzają sie "nieciekawi" [czytaj - rozpieszczone bachory bogatych rodziców], ale tak poza tym jak dla mnie jest całkiem w porządku
A jestem za państwową, bo ja np. studiuję tylko 3 lata, czyli magistra na państwowej mogę robic i chcę, ale wiem, że studenci z prywatnych uczelni przyjmowani są w drugiej kolejności i tak jest wszedzie, zawsze bedziemy "tymi gorszymi", nawet jeśli mamy tę samą wiedzę
Lovisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-22, 19:15   #7
Aka24
Rozeznanie

GG do Aka24

Cytat:
Napisane przez natii4
Poproszę o rozwinięcie myśli
Własnie miałam to zrobić
Ja zaczełam studia na prywatnej, kończę SUM na państwowej, jednak jakbym miała możliwość od samego początku to bez wahania poszłabym na państwową z tego względu, że w przyszłości papier "państwowy" liczy się bardziej niż "prywatny" mimo że teraz jestem na państwowej ale to jednak są studia uzupełniajace. Ale zamotałam
Poza tym polecam studia dzienne. Kiedyś oglądałam program w którym wypowiadał się pracodawca pewnej firmy...delikatnie zaznaczył, że osób które skończyły studia zaoczne nawet nie zaprasza na rozmowy kwalifikacyjne...

Edytowane przez Aka24
Czas edycji: 2005-06-22 o 19:59
Aka24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-22, 19:16   #8
happygirl
Rozeznanie

panstwowa. chociaz wszystkie maja wady i zalety
happygirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-22, 19:22   #9
lucille
Wtajemniczenie

Ja chodzę do prywatnej i jestem zadowolona, nawet bardzo
Teraz robię magisterium (tak, tak moja szkoła ma akredytację na SUM) koleżanki z licencjatu, które poszły na SUM państwowy narzekają i to bardzo, teraz żałują.
Moja uczelnia jest bardzo dopieszczona - pod względem wyposażenia i kadry. Muszę przyznać, że dbają o nas.

Aaaaa - wszystko zależy od kierunków i trybu studiowania - ja studiuję zaocznie, ale dziennie nie chciałabym w prywatnej. Czyli zaoczne i kierunki ekonomiczne, informatyczne itp - prywatna. Pozostałe wypadki państwowa.
lucille jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-22, 19:30   #10
lucille
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lovisa
studenci z prywatnych uczelni przyjmowani są w drugiej kolejności i tak jest wszedzie, zawsze bedziemy "tymi gorszymi", nawet jeśli mamy tę samą wiedzę
Tutaj niestety masz rację - nie ma znaczenia, że u nas poziom wysoki, że pierwsza w rankingach itd. zawsze najpierw przyjmą tych z AE -
Stary 2005-06-22, 19:32   #11
Lovisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lucille
Tutaj niestety masz rację - nie ma znaczenia, że u nas poziom wysoki, że pierwsza w rankingach itd. zawsze najpierw przyjmą tych z AE -
No własnie, w ogóle jest taka obiegowa opinia, ze każda prywatna uczelnia jest do bani. Sama tak myślałam, dopóki nie musiałam zacząć na niej studiować i wtedy zmieniłam zdanie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-06-22, 19:33   #12
Editaphx
Zadomowienie

państwowa. zdecydowanie. pamietam do dziś jak jeden wykładowca powiedział nam ze jest dumny ze może pracować z ludzmi którzy będą przyszłą elitą intelektualną kraju mówil dośc dosadnie.. o tym ze jestesmy po selekcji, szczerze powiedziawszy poczułam sie jak jakieś bydło zdarzył się tez w mojej grupie przypadek że wykładowca nie chciał przepisać mojej koleżance piatki z egzaminu z uczelni prywatnej.. pozniej zgodził się żeby wpisać jej trzy. chodziło o dość kiepską uczelnie prywatną i nie było wątpliwości ze ta piąteczka.. to taki pic na wodę. ja dostalam sie na studia dzienne panstwowe, ale gdybym sie nie dostała, mysle ze poczekałabym rok... i zdawała az do skutku nie mnie oceniać poziom uczelni, ale wszelakie rankingi mówią same za siebie, o wiele wyzej stoją państwowe, bo wiekszość panstwowych kierunków ma akredytacje. nie wszystkie ale dość duzo.

pewnie gdybym studiowała prywatnie inaczej bym gadała cos mi sie wydaje ze ten topic rozpęta burzę
Editaphx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-22, 19:34   #13
lucille
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lovisa
No własnie, w ogóle jest taka obiegowa opinia, ze każda prywatna uczelnia jest do bani. Sama tak myślałam, dopóki nie musiałam zacząć na niej studiować i wtedy zmieniłam zdanie.
Mojj wykładowca, który uczy na AE, SGH i u nas oczywiście - twierdzi, że w wielu wypadkach nasza uczelnia ma wyższy poziom. A w każdym razie porównywalny.
Stary 2005-06-22, 19:36   #14
lucille
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Editaphx
wiekszość panstwowych kierunków ma akredytacje. nie wszystkie ale dość duzo.
Uwaga będę się chwalić Moja uczelnia ma akredytacje na wszystkie kierunki i do tego na SUM

Chyba powinnam dostać jakąś zniżkę czy cuś
Stary 2005-06-22, 19:37   #15
Lovisa
Zakorzenienie

Cool Dot.: Uczelnia prywatna czy państwowa?

Cytat:
Napisane przez Editaphx
państwowa. zdecydowanie. pamietam do dziś jak jeden wykładowca powiedział nam ze jest dumny ze może pracować z ludzmi którzy będą przyszłą elitą intelektualną kraju mówil dośc dosadnie.. o tym ze jestesmy po selekcji, szczerze powiedziawszy poczułam sie jak jakieś bydło zdarzył się tez w mojej grupie przypadek że wykładowca nie chciał przepisać mojej koleżance piatki z egzaminu z uczelni prywatnej.. pozniej zgodził się żeby wpisać jej trzy. chodziło o dość kiepską uczelnie prywatną i nie było wątpliwości ze ta piąteczka.. to taki pic na wodę. ja dostalam sie na studia dzienne panstwowe, ale gdybym sie nie dostała, mysle ze poczekałabym rok... i zdawała az do skutku nie mnie oceniać poziom uczelni, ale wszelakie rankingi mówią same za siebie, o wiele wyzej stoją państwowe, bo wiekszość panstwowych kierunków ma akredytacje. nie wszystkie ale dość duzo.

pewnie gdybym studiowała prywatnie inaczej bym gadała cos mi sie wydaje ze ten topic rozpęta burzę
No własnie takie opinie uważam za nieprawdziwe. Uważam, że każdy może zostac elitą intelektualna, jeśli jest zdolny, uczelnia nie ma tu znaczenia. Ja sama studiowałam na państwowej, ale teraz jestem na prywatnej i nie czuje sie przez to gorsza, chociaż wiele osób tak o studentach prywatnych uczelni sądzi.
Stary 2005-06-22, 19:39   #16
GoniaJ
Rozeznanie

GG do GoniaJ Wyślij wiadomość przez MSN do GoniaJ Wyślij wiadomość przez Yahoo do GoniaJ Send a message via Skype™ to GoniaJ
Cool Dot.: Uczelnia prywatna czy państwowa?

Ja kończę studia na uczelni prywatnej, bo na państwową nie było mnie stać...dziwne ale prawdziwe....
GoniaJ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-22, 19:39   #17
Lovisa
Zakorzenienie

Wink Dot.: Uczelnia prywatna czy państwowa?

Cytat:
Napisane przez lucille
Uwaga będę się chwalić Moja uczelnia ma akredytacje na wszystkie kierunki i do tego na SUM

Chyba powinnam dostać jakąś zniżkę czy cuś
A moja jest podobno najlepszą prywatną uczelnia na Śląsku
Stary 2005-06-22, 19:40   #18
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Moimj zdaniem państwowa - jest uważana za bardziej prestiżową, lepszą, dającą pełniejsze wykształcenie. Po prostu znacznie lepiej wygląda w papierach. No i jest bezpłatna (chyba, że wieczorowe )
Będę próbować się dostać na państwowa, mam nadzieje, że sie uda. Jeśli nie, to rozważam ewentualne poprawianie matury i kolejna próbę za rok
Prywatna uczelnia raczej na razie nie wchodzi w gre, nie mam kasy
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-22, 19:40   #19
Editaphx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lovisa
No własnie takie opinie uważam za nieprawdziwe. Uważam, że każdy może zostac elitą intelektualna, jeśli jest zdolny, uczelnia nie ma tu znaczenia. Ja sama studiowałam na państwowej, ale teraz jestem na prywatnej i nie czuje sie przez to gorsza, chociaż wiele osób tak o studentach prywatnych uczelni sądzi.
oczywiscie, nie mówie ze nie. siła tkwi w potencjale osoby, ale prosiłabym zebys nie pisała ze moja opinia jest nieprawdziwa. kazdy ma prawo do własnego zdania. moje jest takie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-06-22, 19:42   #20
maddlen
Raczkowanie

GG do maddlen
Angry Dot.: Uczelnia prywatna czy państwowa?

Zgadzam się z Lovisą, że na prywatnej uczelni zdzierają pieniądze. Zresztą też chodzę do takiej to coś o tym wiem Gdyby nie fakt, że mam stypendium nie poszłabym nigdy na prywatną uczelnię. Bo nie dostałam się na państową żadną, mimo że zdawałam na 3 kierunki- chciałam wyczerpać wszystkie możliwości, by spróbować dostać się na uczelnię państwową. Nie udało się i miałam do wyboru studia zaoczne, wieczorowe albo prywatne. Po obliczeniu kosztów stwierdziłam, że wszystko wyjdzie na to samo- i zdecydowałam sie na studia dzienne na uczelni prywatnej- bo już za samo świadectwo maturalne wyszło mi zwolnienie z opłat za cały semestr. A podejrzewam, że gdybym zdecydowała się na zaoczne nie miałabym stypendium a praca- wątpię że jakąś bym znalazła :/ Tymbardziej, że w mojej miescowości tylko układziki się liczą Uczelnia prywatna jeśli chodzi o poziom nauki nie jest zła, ale tak jak dziewczyny mówią- pracodawca przyjmując pracownika, biorąc pod uwagę jego wykształcenie i umiejętności, jeśli będzie miał do wyboru kandydata z uczelni prywatnej i z uczelni państwowej- wybierze tego z państwowej Niestety taka jest polska, szara rzeczywistość. Tymbardziej, że mam znajomych na uczelniach państwowych i z tego co oni mówią wnioskuję, że niektóre z tych uczelni jadą tylko na renomie, którą wypracowały sobie wcześniej.
Stary 2005-06-22, 19:45   #21
lucille
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lovisa
A moja w małopolsce i czwarte w kraju Kto da więcej

Na SUM nie ma akredytacji - prostuję bo tak zabrzmiało
Stary 2005-06-22, 19:45   #22
Editaphx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maddlen
Tymbardziej, że mam znajomych na uczelniach państwowych i z tego co oni mówią wnioskuję, że niektóre z tych uczelni jadą tylko na renomie, którą wypracowały sobie wcześniej.
a ile ja sie nasluchalam od znajomych jak to oni na prywatnej cytuję "nic nie robią i to jest fajne. płacą to wymagają" eh.. ilu ludzi.. tyle opini..
Stary 2005-06-22, 19:45   #23
Lovisa
Zakorzenienie

Wink Dot.: Uczelnia prywatna czy państwowa?

Cytat:
Napisane przez Editaphx
oczywiscie, nie mówie ze nie. ale prosiłabym zebys nie pisała ze moja opinia jest nieprawdziwa. kazdy ma prawo do własnego zdania. moje jest takie.i go nie zmienię.
No własnie, nie powiedziałam, ze twoje zdanie jest nieprawdziwe, tylko, że OPINIA. Róznica jest zasadnicza. W skrócie - ktoś uważa, że jestem mało bystra [względnie leniwa, tępa, czy inne tego typu pejoratywne określenie], bo studiuję prywatnie. No i fajnie, że masz takie zdanie, nie bedę go zmieniac, bo niektórzy już zawsze będa myśleć stereotypami, prostuje jedynie fałszywy osąd [czyli co? tak, brawo - OPINIĘ]. Powdzenia w dalszym studiowaniu.
Mam nadzieje, ze sie nie pogniewasz za mój ostry język, ale jestem dość impulsywna
Stary 2005-06-22, 19:46   #24
Editaphx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lovisa
eeee chyba wiem jaka to znaczy domyślam się a wiesz ze wzbudziła moje zaufanie? fajna szkoła
Stary 2005-06-22, 19:47   #25
inka1980
Zadomowienie

moim zdaniem państwowa, bo pomijając poziom, który może być różny obojętnie czy uczelnia jest państwowa czy prywatna, to jednak ciągle jeszcze inaczej patrzy się na dyplom Uniwerku czy Politechniki a inaczej na dyplom uczelni która istnieje 5 czy 10 lat
inka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-22, 19:47   #26
karmeleiro
Zadomowienie

GG do karmeleiro

Cytat:
Napisane przez Lovisa
Uważam, że każdy może zostac elitą intelektualna, jeśli jest zdolny, uczelnia nie ma tu znaczenia. Ja sama studiowałam na państwowej, ale teraz jestem na prywatnej i nie czuje sie przez to gorsza, chociaż wiele osób tak o studentach prywatnych uczelni sądzi.
dokladnie tak!
oczywiscie, ze wolalabym tez studiowac na uczelni panstwowej, jednak jedna juz skonczylam, pracuje teraz i pozostaje mi tylko zaoczne studiowanie. A dlaczego wybralam zaoczne na prywatnej a nie na panstwowej?

hehe, bo mam blizej a tak naprawde, to moj kierunek stara sie o akredytacje (jeden wydzial juz ma), a poza tym, na panstwowej nie ma specjalizacji, ktorej potrzebuje
karmeleiro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-22, 19:47   #27
Lovisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lucille
A moja w małopolsce i czwarte w kraju Kto da więcej

Na SUM nie ma akredytacji - prostuję bo tak zabrzmiało
No ja to tak dla żartu bardziej napisałam bo podobno tak jest, ale te rankingi na pewno nie mówią całej prawdy, jak sądzę no i pewnie małokogo one obchodzą
Stary 2005-06-22, 19:48   #28
maddlen
Raczkowanie

GG do maddlen
Angry Dot.: Uczelnia prywatna czy państwowa?

Cytat:
Napisane przez GoniaJ
Ja kończę studia na uczelni prywatnej, bo na państwową nie było mnie stać...dziwne ale prawdziwe....
To nie jest dziwne- tzn to jest dziwne dla niektórych, ale często taka jest prawda. Gdyby policzyć koszty miesięczne uczelni prywatnej, a np. zamieszkanie w obcym mieście, wyżywienie, wiadomo rozrywki, bo jak to studia bez rozrywek (przynajmniej niektórzy tak myślą :/ ) i studia na uczelni państwowej- wychodzi czasem na jedne pieniądze, jeśli nie drożej na uczelni państwowej :| To jest jak mówię chora polska rzeczywistość. A co najśmieszniejsze- na najbardziej renomowane kierunki dostają się przede wszystkim ci, którzy mają kasę i wyłożą ją na łapówkę, by dostać się na studia, albo ich znajomym jest np jakiś doktor wykładajacy na uczelni...
Stary 2005-06-22, 19:50   #29
lucille
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez maddlen
Zgadzam się z Lovisą, że na prywatnej uczelni zdzierają pieniądze. Zresztą też chodzę do takiej to coś o tym wiem

wygląda na to, że wszystko zależy od uczelni - u mnie nie było podwyżki czesnego od ładnych paru lat (nawet Ci którzy studiowali po nas mieli niższe czesne), a czesne jest takie samo ajk na zaocznych na Akademii
Stary 2005-06-22, 19:51   #30
Editaphx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lovisa
No własnie, nie powiedziałam, ze twoje zdanie jest nieprawdziwe, tylko, że OPINIA. Róznica jest zasadnicza. W skrócie - ktoś uważa, że jestem mało bystra [względnie leniwa, tępa, czy inne tego typu pejoratywne określenie], bo studiuję prywatnie. No i fajnie, że masz takie zdanie, nie bedę go zmieniac, bo niektórzy już zawsze będa myśleć stereotypami, prostuje jedynie fałszywy osąd [czyli co? tak, brawo - OPINIĘ]. Powdzenia w dalszym studiowaniu.

ja nie użyłam takich przymiotników jak: tępy, leniwy etc. moge Cię zapewnić, że nie mysle stereotypami, staram się wystrzegać mielizn intelektualnych, przytoczyłam dwa fakty z mojego życia studenckiego i tyle. to juz nie moja wina ze ci dwaj wykładowcy tak podeszli do sprawy państwowa/prywatna uczelnia. prawda jest taka ze i na panstowej znajdziesz lesera a na niejednej prywatnej wybitną osobowość.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości