2005-06-30, 20:18 | #1 |
Raczkowanie
|
snikers
Przedstawiam przepis na ulubione ciasto mojej rodzinki serwowane głównie w lecie- bo nie pieczę sie go, tylko wkłada do lodówki. Mam andziję, że jeszcze go nie było, a jak tak to wybaczcie i nie krzyczcie- nie zauważyłam
-mleko słodkie skondensowane (1 puszka) włożyć do naczynia, wlać wode i pod przykrywką gotowac na karmel ok 1,5 h nie otwierać w trakcie gotowania! -6 paczek herbatników -paczka orzeszków solonych może być ale nie musi, -3 śmietany 36 % (nie mogą być 30 %, ani mniejsze, bo masa nie wyjdzie ) -do tego 1 śnieżka w proszku(bita śmietanka) wsypać do smietan i szybko wymiksować ale nie ubijać bo wyjdzie masło i przekładamy wszystko na blachę w takiej kolejności najpierw warstwa herbatników na to wylać śmietane to bedzie mocno gęste znów herbatniki na nie rozsmarować karmel, to posypać orzechami lub według uznania i wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje kiedy herbatniki już zmiękną, ale mozna spozywać wcześniej smacznego! Jak spróbujecie dajcie znać jak wyszło i czy smakowało.
__________________
"You don't know what you got until it's gone". Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne....... tam gdzie chcą |
2005-06-30, 21:21 | #2 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 753
|
Dot.: snikers
Katii , a te trzy śmietany 36% to jakiej pojemności mają być?
|
2005-06-30, 21:27 | #3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 4 580
|
Dot.: snikers
Brzmi smakowicie i........ kalorycznie
Chetnie wyprobuje, a co! |
2005-06-30, 22:20 | #4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 4 436
|
Dot.: snikers
ciasto jest pycha moja mama takie robi
|
2005-06-30, 22:21 | #5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 4 436
|
Dot.: snikers
tylko ze my to nazywany bomba kaloryczna ew. ciasto karmelowe
|
2005-07-01, 09:16 | #6 |
Raczkowanie
|
Dot.: snikers
Yolla juz Ci odpowiadam, ale ze mnie gaapa nie napisałam jakiej pojemności mają być te smietany takie 200 gramowe
__________________
"You don't know what you got until it's gone". Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne....... tam gdzie chcą |
2005-07-01, 09:42 | #7 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 753
|
Dot.: snikers
Dzięki
Na pewno wypróbuję |
2005-07-01, 13:10 | #8 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2003-11
Lokalizacja: Londyn
Wiadomości: 647
|
Dot.: snikers
jadlam podobne, tyle ze zamiast herbatnikow biszkopt- 3 sztuki przekladane tym karmelem i na wierzch karmel z orzechami, a dodatkowo mozna ten biszkopt i chyba tez tamte herbatniki zamoczyc jak ktos lubi w jakims alkoholu dobrym badz kawie
|
2005-07-01, 13:36 | #9 |
Zakorzenienie
|
Dot.: snikers
Jadłam wiele razy snickersa, ale w zupełnie innej wersji. Nie chodzi mi o zwykły batonik , ale o taki pieczony bo tutaj widzę w ruch idzie tylko lodówka .
Zapowiada się pysznie.
__________________
Korzystaj z czasu póki czas! |
2005-07-01, 14:05 | #10 |
Raczkowanie
|
Dot.: snikers
jest pyszny, ale i zarazem kaloryczny, ale co tam raz na jakiś czas można, prawda?
__________________
"You don't know what you got until it's gone". Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne....... tam gdzie chcą |
2005-07-01, 14:59 | #11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 972
|
Dot.: snikers
No ciasto jest napewno przepyszniutkie, ale tez musi byc strasznie slodkie, co??Jestem ciekawa tez tego, czy taka puszka z tym mlekiem nie wybuchnie podczas tego jej gotowania??
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi" Nasz Filipek jest z nami od 19.04 |
2005-07-01, 15:07 | #12 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 233
|
Dot.: snikers
mi raz wybuchła (nie jest to przyjemne uwierzcie mi' a m.in chodzi mi o sprzątanie po tym)ale to tylko dlatego że ktoś zwiększył gaz i sobie poszedł a woda wyparowała cała. A mleko nie wybuchnie napewno jak bedziesz koło 1h - 1,5 gotować
__________________
**life doesn`t havE to BE pErfect to Be woNdErfuL** |
2005-07-01, 15:26 | #13 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: ostr
Wiadomości: 11 146
|
Dot.: snikers
Cytat:
|
|
2005-07-01, 15:26 | #14 |
Raczkowanie
|
Dot.: snikers
ojej to sprzątania musiało byc na pewno dużo i pewnie wszystko było lepiące, mnie na szczeście nic takiego nie spotkało ( odpukać !) i mam nadzieję, że nie spotka. Co do słodkości to tak, jest słodkie ale orzeszki nautralizują słodycz
__________________
"You don't know what you got until it's gone". Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne....... tam gdzie chcą |
2005-07-01, 17:15 | #15 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: snikers
Cytat:
Sama nie piekłam, ale ten przepis jest podobno dobry (z forum kuchni). SNICKERS (przepis na blachę 21X25 cm) MASA ORZECHOWA Uprażyć na patelni: 12 dkg masła,10 dkg cukru, 2 łyżki miodu, 25 dkg orzechów CIASTO: 1/2 kg mąki, 20dkg cukru, 20dkg margaryny, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody Placki lepić cieniutkie (3 samodzielne ,a na ostatni nałożyć masę z orzechami)! Piec w 180*C aż się zarumienią (ok.6-8min) Pierwszy placek smarujemy marmoladą. Drugi budyniem lub karpatkowym kremem. Trzeci gotowanym w puszce (3godz.) mlekiem słodzonym. Na wierzch placek z orzechami.
__________________
Korzystaj z czasu póki czas! |
|
2005-07-05, 22:54 | #16 |
Rozeznanie
|
Dot.: snikers
Wypróbowałam przepis Kati. Jak to u mnie- nieco zmodyfikowany. Zamiast herbatników uzyłam slonych krakersów Lajkonik - ciasto nabralo słonawego smaku który sie świetnie komponował z orzeszkami i slodkim karmelem. Zamiast śmietany 36% uzyłam 30% - 2,5 opakowania (czyli 500ml). Ubijalam ją kilka dobrych minut, wcale nie szybciutko.
Wyszlo przepyszne, absolutnie nie za slodkie - slodki jest tylko karmel. Polecam - super deser! |
2005-07-06, 07:32 | #17 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
|
Dot.: snikers
oj kusicie dziewczyny a ja ćwiczę i nie jem słodyczy...ale zawsze miło poczytać jak inne się oblizują jak ja nie mogę
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages... |
2005-07-08, 19:09 | #18 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Rybnik
Wiadomości: 65
|
Dot.: snikers
Bardzo dobry przepis.Z chęcią go wyprubuję
__________________
buzziacki |
2005-07-09, 18:17 | #19 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 3 287
|
Dot.: snikers
Jadłam już kilka razy to cudeńko i jest pyszne. Nie wiem czy z tego samego przepisu, bo zostało mi po prostu zaserwowane na talerzu przez mame Jest bardzo słodkie, dlatego "zapycha" i nie da się jego zjesc duzo (niestety-na szczescie?).Zresztą z batonem podobbie.
Jak dla mnie jest troszke "drogie", no i do najlżejszych, tych klaistrowanych, nie należy. Ale bardzo smaczne! |
2005-07-12, 13:46 | #20 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: snikers
Ja juz zapisalam sobie przepis bo chce go wyprobowac i zrobic na moje urodzinki ktore sie zblizaja
Mam tylko pare pytan do Kati i dziewczyn ktore ciasto robily wg jej przepisu: - na jakim ogniu gotowalas ta pushke zeby nie wybuchla? - ile tej wody wlac do garnka w ktorym jest to mleko w puszce - te herbatniki i reszte masy wykladalas na blaszce czy na czym?Jakie to mialo wymiary? - na ile mniejwiecej wstawic ta bobme kaloryczna do lodowki? |
2005-07-12, 19:31 | #21 |
Raczkowanie
|
Dot.: snikers
Już odpowiadam
- ogień nie może być duzy, powinien byc średni - wody powinno byc dośc sporo, musi zakrywać puszkę i być jeszcze ponad nią, no tak mniej więcej 3/4 garnka -tak, tak na prostokątnej blaszce, a wielkość hmm...własciwie to obojętne- jeśli weźmiesz mniejszą to będziesz miec grubszą masę, jesli chcesz to moge zmierzyć tą na której robiłam i podać jej wymiary, to żaden problem -to rudno powiedzieć na ile, chodzi o to, by herbatniki zrobiły sie już miekkie, powinno się na jakieś 5-6 godzin, ale moja rodzinka łapie się za nie juz po godzinie- tez jest pyszne ale trudno sie kroi przez wzglad na twardosc herbatnikow, dlatego tez starm sie to ciato robic wieczorem i na nastepny dzien rano jest idealne, Gdybys miala jeszcze jakies pytania- służę pomocą Buziaki i smacznego jutro jak bede miala chwilke czasu to podam wymiary blaszki
__________________
"You don't know what you got until it's gone". Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne....... tam gdzie chcą |
2005-07-12, 21:35 | #22 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: snikers
Bardzo bym prosila o wymiary tej blaszki Ja to napewno wyproboje i zrobie tak jak radzisz, na noc wstawie do lodowki chociaz u mnie nocnych markow-smakoszy nie brakujedziekuje bardzo ze odpowiedzialas na moje pytania, obiecuje ze napisze z jaka szybkoscia ciasto zniknelo
|
2005-07-12, 22:04 | #23 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: snikers
Malpy znow kusza takie przepisy w srodku lata oj jutro chyba polece po mleko kondensowane
Dziekuje za przepis
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE Becia69 http://www.pajacyk.pl/ http://www.polskieserce.pl/ |
2005-07-13, 10:46 | #24 |
Raczkowanie
|
Dot.: snikers
hihhi ale mnie się ze mnie śmiali w domu, że blaszkę mierzę ale czego nie robi sie dla miłych wizażanek Tak więc: najczęściej to ciasto robię na blaszce o wymiarach ok. 35x20. Zycze smacznego.
P.S. Destiny moge miec do Ciebie prosbe i napisac na PW ?
__________________
"You don't know what you got until it's gone". Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne....... tam gdzie chcą Edytowane przez katii Czas edycji: 2005-07-13 o 11:34 |
2005-07-13, 10:47 | #25 |
Raczkowanie
|
Dot.: snikers
Oj Beato czasami warto ulec pokusie Ciasto jest kaloryczne ale i zarazem pyszne, a zbedne kalorie mozna pozneij zrzucic np plywajac gdzies Smacznego
__________________
"You don't know what you got until it's gone". Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne....... tam gdzie chcą |
2005-07-13, 14:17 | #26 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: snikers
Oczywiscie ze mozesz, czekam
|
2005-07-13, 14:17 | #27 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: snikers
No i dziekuje za wymierzenie blaszki:d
|
2005-07-22, 00:21 | #28 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: snikers
No i tadam wlasnie robie ciasto Blaszka wylozona herbatnikami itd tyko co z ta puszka?Gotowalam poltorej godziny zamknieta i pod przykryciem.teraz ja wyjelam i boje sie zeby mi goracy karmel nie wyplynal albo wybuchnol wiec postawilam na oknie zeby sie ostudzilo.Dobrze robie?
|
2005-07-22, 01:25 | #29 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: snikers
Juz z godzine 3mam ja na balkonie i nic, ona dalej goraca...Poradzcie mi blagam....
|
2005-08-13, 12:25 | #30 | |
Zadomowienie
|
Dot.: snikers
Cytat:
__________________
"Wiem jedno - gdyby szybkie podróżowanie samochodem należało do łatwych zajęć nie trzeba by się tego uczyć, a ja uczę się wciąż i będę jeździł dopóty, póki ściganie będzie dla mnie trudną, lecz pasjonującą zagadką". Janusz Kulig 1969-2004 ['] |
|
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:43.