|
|||||||
| Notka |
|
| Papierowy zawrót głowy Forum dla ludzi, którzy lubią tworzyć z papieru. Tutaj dowiesz się jak zrobić ciekawą kartkę lub scrap. Zaprezentujesz swoje dzieło. Zapraszamy. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
stare kartki :)
Dziewczyny mam takie pytanko
Moze sie ono wydac nieco dziwne![]() Nie wiecie moze co zrobic z kartka (zwykla biala, do drukowania) by wygladala na starą? (by byla taka jakby pożółkła, jak stare strony ksiązek) Pomozcie![]() |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: stare kartki :)
Wydaje mi sie że taki efekt mozna osiągnąć spryskując (lub malująć) kartkę papieru esencją herbacianą
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
hm.. ja brałam po prostu lekko żółtą kartkę i przypalałam brzegi;
możesz też spróbować posmarowac kartkę mlekiem i uprasować tak,zeby mleko sie przypalilo i pożółciło kartkę. |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Sproboje i z herbata i mlekiem i zobaczymy
Dziekuje dziewczyny
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
JA ROBIĘ TO W TEN SPOSÓB: ŚWIETNY POMYSŁ NP. NA PODKŁAD DO MALOWANIA ITP.
1. KARTKĘ ZGINAM NIEREGULARNIE NP. W KULĘ 2. WSADZAMY JĄ DO POJEMNIKA Z WODĄ, LUB SPRYSKUJEMY TAK, BY BYŁA DOŚĆ MOKRA 3. NASTĘPNIE PĘDZLEM ZAMOCZONYM W FARBIE AKWARELOWEJ LUB INNEJ DOBRZE ROZPUSZCZAJĄCEJ SIĘ W WODZIE DOTYKAMY KARTKĘ 4. W TYM MOMĘCIE KARTKA ŚWIETNIE BARWI SIĘ NA ZGIĘCIACH (DOŚĆ INTENSYWNIE) I NA POZOSTAŁEJ POWIERZCHNI (MNIEJ INTENSYWNIE) 5. DO POSTARZANIA APIERU MOŻEMY UŻYĆ BRĄZÓW, ALE ŚWIETNE SĄ KARTKI WIELOKOLOROWE. 6. KARTKĘ PRZYWRACAMY DO FORMY NA POCZĄTKU -LECIUTKO ODGINAMY 7. PRASUJEMY!! 8. PRZYPALAMY BRZEGI W RAZIE POTRZEBY !! POLECAM JEST TO ŚWIETNA KREATYWNA METODA !!
|
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
ja w domku uzywam takiego sposobu do postarzania kartek: gotuje wode i zalewam mocna herbate (moze byc lisciasta) potem to przelewam na tace i jak jeszcze jest gorace zanurzam w tym kartke papieru Mocze tak przez jakis czas i potem delikatnie wyciagam i susze, albo gdziesz zawieszona albo suszarka jak mi sie spieszy
wtedy kartka sie troche gniecie ale ma to tez swoj efekt Wydaje mi sie ze sposob ten sposob w polaczeniu z wyzej zaproponowanym pogniecieniem kartki moze sie sprawdzic pozdrawiam |
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
Lokalizacja: jestem czarownica wiec pewnie gdzies latam na miotle...
|
ja gotuje wode i wlewam do miseczki... wrzucam tetley czy innego liptona i czekam az ostygnie w tem czsie kartke do stolika przyklejam tasmą papierową (na brzegach tak po 1 -2mm) i torebką smaruję kartkę.... wysycha... to samo robię z drugą stroną kartki a brzego (białe tam gdzie była tasma obrywam albo przypalam)
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
ale jak zobaczylam nazwe watku to myslalam ze szukasz sposobu co ze starymi pocztówkami zrobic.... ale to tez moze sie komus przydac... http://familycrafts.about.com/cs/for...blcardstrt.htm
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Zamiast herbaty można też użyć kawy. W dodatku ładnie pachnie!
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Wtajemniczenie
|
to miłe że nie tylko ja błądzę (bez obrazy oczywiście)
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
wiecie co ja robiłam inaczej i wyglądała na wiekową ta kartka
najpierw gnieciesz ją i gnieciesz, aż się zrobi taka 'milutka' (nie wiem czy wiesz o co chodzi;P ) pozniej podpalam brzegi ale szybko dmucham, żeby były wielkie czarne brzegi (żeby nie zdążyły odpaść) a później maczam w herbacie czekam aż wyschnie, później maczam w OLEJU gniotę ją trochę w tym ![]() I później rękoma prostujesz ją trochę, ale nie żelazkiem, bo ono zabierze te fajne wgniotki wysycha... I już. Tylko nie wiem czy da sie dlugopisem po tym pozniej pisac (czy nie bylo by tłuste????) nie probowalam bo ja uzylam tej kartki jako podklad do albumiku (scrapbooking).w sumie można maczać tą kartkę we wszystkich "brudnych" napojach i płynach chyba
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
ja moczyłam w herbacie a potem prasowałam między kawałkami ręcznika papierowego - dzięki temu kiedy po nich pisałam nie rozpływał się tusz - pognieść można przecież później..
należy natomiast zwrócić uwagę żeby to nie był zwykły papier ksero - nie będzie dobrze wyglądał - wyższa gramatura pozwala na lepsze efekty..
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
|
Ja też moczyłam w herbacie, ale była za słaba, więc dodałam kawy (faktycznie pięknie pachnie potem kartka, ale niestety niedługo się ten efekt utrzymuje)
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Swoje "stare" papiery mam przez przypadek, dołączone były jako "wypychacz" do butów - gdy kupiłam buty, w środku był taki zmiętoszony brązowy papier, który świetnie nadaje się do karteczek jako tło. Ciekawy pomysł ze spryskiwaniem papieru herbatą, bo jak dla mnie moczenie i suszenie to za dużo fatygi, jeśli chcemy mieć dużo kartek, szybko i tanim kosztem. A jeszcze jak kartka jest niskiej gramatury i lekko prześwituje to porażka z tym moczeniem. Osobiście, gdy chcę postarzyć kartkę to przecieram ją papierem ściernym. Ale taką grubą kartkę! Najlepiej to działa ze zdjęciami i pocztówkami
![]() Pozdrawiam |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Papierowy zawrót głowy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:14.

Moze sie ono wydac nieco dziwne