![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
"Kto dogoni psa"-czyli polska policja...
Słysząc ten utwór zastanawiam sie jak to jest...Skłonił mnie do zastanowienia sie nat tym czy to dopuszczalne,czy słuszne?
Jak by nie było policja to stróze porzadku,ktoś komu należy się szacunek za cieżką pracę?Czy ludzie,którzy tak naprawdę nic nie robią co niestety widać na ulicach?Zawsze byłam zwolenniczka pierwszej opcji i uważałam ,ze jakieś autorytety istnieć powinny,ale ...Miesiąc temu miałam wypadek samochodowy,nie byłam kierowcą.Zachowanie stróżów prawa ,którzy pojawili sie na miejscu zdarzenia sprawiło ,ze w jakimś stopniu pojęłam tą niechęć do policji zakorzenioną tak mocno w kulturze choćby hip-hopowej,na blokowiskach.Zawsze uważałam tego typu rzeczy (opatrzone już choćby HWDP nasmarowane na murach) za przejawy szczeniactwa.A jednak zostałam potraktowana jak pospolity przestępca,jak nic... Jakie są Wasze spostrzeżenia,być moze doswiadczenia? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
调解人
|
Dot.: "Kto dogoni psa"-czyli polska policja...
ja przyznam, ze smieszy mnie to dumne zawolanie CHWDP i cała nagonka na policje (głównie światka hiphopowego). Obawiam się, ze to troszkę na wyrost. Często krzycza to dzieciaki, które nie miały absolutnie żadnych złych doswiadczeń z policją, ale przecież starsi koledzy z podwórka nienawidzą "psów", więc oni tez będą
![]() Zastanawiam się dokąd dzwoni taki "policyjny przeciwnik" gdy ukradną mu rower albo komórkę, gdy napadną go lub gdy ma stłuczkę. I czy naprawdę nie widzą, że gdyby nie policja, to dopiero mielibyśmy HaWDe ![]() Policjant tez człowiek. Są lepsze i gorsze (bardziej prawe i mniej) przypadki. Tak samo jest przeciez z lekarzami.
![]() |
#3 |
Mrs Mrau
|
ja na szczęście nie mialam do tej pory "przyjemności" bezpośredniego obcowania z policją
co tu dużo gadać,swoje zdanie opieram na powszechenj opini czyli opinii raczej nieprzychylnej Mam nadzieję,że nie bede miala okazji bezpośredniego doświadczenia ![]() pozdrawiam ![]() ps.jednak zdaję sobie sprawę,że są policjanci lepsi i gorsi ![]() Edytowane przez cattt Czas edycji: 2005-07-28 o 18:59 Powód: dopisalam kilka słów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Mod-Śnieżynka
|
Ten temat szczególnie mnie drażni, bo mam w domu policjanta. Nie wiem dlaczego tacy jesteśmy, że lubimy uogólniać??? Bo jedna osoba coś zrobiła, to wszystkie tak robią. Łatwo generalizować, nie wiedząc jak jest naprawdę. Staram się tego nie robić, choć na pewno zdarza mi się to. Ale nie oceniam wszystkich na podstawie jednego zachowania.
Policjanci są bardzo różni, tak jak lekarze czy nauczyciele (akurat do tej grupy ja należę). Są źli i są dobrzy, tacy, którzy powinni wykonywac swój zawód i tacy, którzy nie powinni. To by było na tyle. Rozpisałam się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Basiu,nie chciałam nikogo draznić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Czasami mam wrażenie, że policja robi łaskę, że w ogóle pracuje
![]() ![]() ![]() Druga historia - rok temu, w wakacje na skwerku obok naszego bloku, siedzieli dwaj kolesie z dwoma amstaffami. Psy były bez smyczy. Złapały pieska mojej sąsiadki i zaciągnęły go w krzaki, prawie go zagryzły i jeszcze chciały pogryźć sasiadkę, starszą panią tak na marginesie, która probowala ratować swojego psa. Zadzwoniliśmy po policję. Policjanci.. przyszli sobie piechotą ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Przeżycia z policją miałam takie sobie. Raz trafiłam na posterunek ze swoim chłopakiem i dwoma osobnikami, z jednym z nich mój TŻ się pobił (został zaatakowany), drugi, razem ze mną, próbował jakoś załagodzić sytuację. Tak też mówiliśmy policjantom, ale oni obchodzili się z nim nawet bardziej brutalnie niż z winowajcą, bili i wyzywali, pomimo naszych protestów i jego zupełnie normalnego, poprawnego zachowania
![]() Z kolei ostatnio świadkiem nieciekawej sceny była moja koleżanka, gdy zgłaszała kradzież komórki. Cała grupka policjantów stała w kółeczku śmiejąc się wesoło i nabijając z leżącego pośrodku człowieka, który dostał ataku padaczki. Nikt mu naturalnie nie pomógł. Z kolei firmę mojej mamy okradziono, wiedziała kto to zrobił i wskazała sprawcę, ale zdążył gdzieś zwiać zanim policjanci ruszyli dupska ![]() Także póki co nie mam najmniejszego powodu, by mieć dobre mniemanie o naszych stróżach prawa... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Nie miałam co prawda wielu kontaktów z policją, ale do tej pory za każdym razem kiedy potrzebowałam ich pomocy (albo oni mojej) stawali na wysokości zadania i absolutnie nie mam się na co skarżyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Ja tez nie mialam zbyt przyjemnych doswiadczen z policja. Pewnego razu gdy wracalismy z moim TZ do domu (do niemiec) przed granica w Szczecinie zatrzymal nas patrol. Probowali nam wcisnac,ze jechalismy 200km/h co bylo nie mozliwe ,bo wlasnie wtedy jechalismy z corka-z nia jezdzimy zawsze przepisowo(strasznie nas poucza).Gdy stwierdzili,ze nie wcisna nam kitu,poprostu bezczelnie powiedzieli nam zebysmy dali im po 20€ to nas puszcza ,bo my z niemiec jestesmy to nas stac.A oni w Polsce za marne grosze pracuja....Szczyt !!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Ja ogólnie policjantów lubię (wiadomo, za mundurem....
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
O policji nie mam zdania...a jedynie jakieś pojęcie ukształtowane na podstawie doświadczeń znajomych, po usłyszeniu paru rzeczy wcale nie dziwią mnie już hasła takiego typu jak zostały wymienione wcześniej. Swoją drogą jeśli jest się facetem i ma się te powiedzmy 25 lat wystarczy ze znajdziesz się w nieodpowiednim miejscu o nieodpowiedniej porze i już mogą cię legitymować , zatrzymać. Pamiętam jak spadłam z krzesła po usłyszeniu wiadomości że mój kolega został skzany na 6 miesięcy praktycznie za nic. Znam go od lat i nigdy by mi do głowy nie przyszło że tak mogą go potraktować.U mnie w regionie jest tak że Policja boi się prawdziwych "bandytów" a tych spokojnych nad którymi ma władze traktuje z góry i szczyci się swoją władzą i wyższością, dla mnie to jest chore. Wykorzystując przy tym swoją przemoc. Nie chcę uogulniać bo napewno są też tacy stróże prawa którzy dobrze wywiązują się ze swoich obowiązków.
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Hyh,nie można wszystkiego generalizować ale fakty są takie że w większości przypadków policja pokazuje się od tej złej strony.Moim zdaniem oni się poprostu opieprzają
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Klaudio,odnosnie stosunku do prawdziwych bandytów i drobnych złodziejaszków...to chyba wszedzie tak jest.W Lublinie policja wywala handlujace malinami biedne staruszki z dzikim wrzaskiem-byłam świadkiem-a pospolite żule siedzą spokojnie 4 metry dalej...Dla mnie cos tu jest nie tak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Aha...chciałam jeszcze coś dodać ...kolega o któreym wcześniej wspominałam został pobity (kopany w brzuch niejednokrotnie) w toalecie na komendzie przez policjantów...szok...tera z wszędzie na komendach jest kamera dlatego często takie "akcje" mają miejsca w np toaletach. I naprawdę słyszalam już dużo takich opowieści a nie sądze by ktokolwiek miał ochote i powód żeby sobie fantazjować. Czasem brak mi słów, tyle rzeczy trzeba by było naprawiać a świat i tak nigdy nie będzie idealny...
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny!Trochę więcej obiektywizmu!Jestem policjantką i wiem jak wygląda to od kuchni.Jedna z Was dziwi się, iż policjanci przyszli na interwencję na piechotę.No cóż- a czym mieli przyjechac jak r-wozów jak na lekarstwo?Służb na mieście mało, interwencji od groma i ciut-ciut!Wiekszość rodzin policyjnych żyje poniżej minimum socjalnego.Zarobki są nieadekwatne do rodzaju wykonywanej pracy. No ale cóż-służba nie drużba!!! Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
To ja się dziwiłam, bo wygladało to conajmniej groteskowo. Mój tata jakos na zarobki nigdy nie narzekał, widac czasy się zmieniły.
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Lavazzo,nie chcę kwestionować,ale co wynika z sytuacji ekonomicznej-to wynika,a co ze złej woli,niechlujstwa,braku kultury-to też wynika.
Znalazłam sie w sytuacji mocno stresowej-wypadek o ktorym wspominałam,pan policjant,typowy,o nalanej czerwonej twarzy i alkoholowym oddechu-sic!-najpierw kazał mi dmuchać w alkomat,podkreślam BYŁAM PASAŻEREM,a potem kiedy zapytałam dlaczego ryknął "Jak Cię kur... zamknę na 48 to zgrzeczniejesz".Bez komentarza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Lovisa, może i groteskowo ale sama nie raz zap... "na czterech łapach" na interwencje.To nie policjant na ulicy decyduje na jaką interwencję się udać i kiedy tylko dyżurny jednostki (ale baty zbiera ten na dole jak coś pójdzie nie tak).
Tak zarobki się zmieniły.Według mnie za codzienne narażanie życia płaca powinna być wyższa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Aleksandro999, przykro mi, że spotkałaś się właśnie z takim policjantem.Zapraszam do mojego miasta- mamy przystojnych, miłych i kompetentnych policjantów!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
No wlasnie, a propos braku kultury - kiedyś, majac niecałe 19 lat, siedziałam sobie wieczorem w wakacje w parku na ławce [nie na oparciu, normalnie na ławce] i rozmawiałam z koleżanką. Nie piłysmy, ani nic, nie mam takich zwyczajów. Podjechal radiowóz, Myślimy - spoko, przynajmniej żadnych "smyków" nie bedzie. A tymczasem panowie policjanci zawołali nas. Byłam zaskoczona. Zostałam spisana, do dzisiaj nie wiem za co
![]() ![]()
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
lavazzo skoro jesteś policjantką to odpowiedź mi pytanie dlaczego policjanci spisują ludzi tylko i wyłącznie z tego powodu,że kiedyś mieli z nimi coś do czynienia.Czy to,że raz się podpadło ma oznaczać,że non stop będzie się miało policjantów wypisujących bloczek na karku
![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
![]()
kto jak kto ale moja mama mogła by sie naopowiadać o policjantach
![]() ![]() ![]()
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
mój mąż pracuje w Policji. Zarobki nieadekwatne do ryzyka zawodowego.
sa lepsi i gorsi w tym zawodzie ale jak widac jedna czarna owca często kładzie cień na wszystkich stad uogólnienia i chwdp. dużo jednak osób jest w stanie docenic pracę policjantów i to też jest miłe ![]()
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Natii4, jak sama piszesz Twoi koledzy byli już notowani, są wiec osobami policyjnie podejrzanymi. Jest to jedna z podstaw legitymowania. Policja ma prawo wylegitymowac praktycznie każdego. Zdziwiłybyście się ilu na pozór "normalnych" ludzi okazało sie osobami poszukiwanymi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
调解人
|
Cytat:
PS: Moj TZ tez mial nieprzyjemnosci z powodu graffiti w LEGALNYM miejscu ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Dorixx, ja nie dość, że jestem policjantką to mam męża policjanta.A Twoją wypowiedź popieram w całej rozciągłości!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przepraszam że się wcinam... ale tak wlasnie czesto sie zdarza małolaci buntują się przeciw czemus o czym nigdy nie maja pojecia , albo zobaczyli nowy teledyks w tv w którym takie hasla lecą i chcą byc tacy sami. To jest śmieszne w niektórych przypadkach rzeczywiscie...ale jak to mawia moja kumpela "z dresów się wyrasta ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:17.