tort piętrowy i problem z masami - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2012-08-17, 10:00   #1
Aangelek
Rozeznanie
 
Avatar Aangelek
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 790

tort piętrowy i problem z masami


Witam!
Zostałam zobowiązana do zrobienia urodzinowego tortu dla mojej 5-letniej bratanicy. Będzie sporo gości więc wyzwanie duze...Mała zazyczyla sobie dwa torty: malinowy i truskawkowy. Wymyslilam wiec zeby zrobic tort piętrowy. Jedno piętro miałby stanowić tort szwardzlandzki tylko zamiast wisni dalabym maliny, przepis:
http://www.mojewypieki.com/przepis/t...forest-cake%29

Drugie piętro stanowiłby "tort marzenie", czylo jasny biszkopt przelozony kremem jogusrotywm i truskawkami:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/t...e/przepis.html

Ale nie mam bladego pojęcia ktory smak ma byc na gorze a ktory na dole. Dosłownie spędza mi to sen z powiek bo boję się ze tort mi sie rozjedzie tort szwardzlandzki juz robilam i jest dosyc sztywny ale czy utrzyma ten torcik jogurtowy? a moze to wlasnie ten truskawkowy dac na dol?nigdy nie robilam takiej masy....macie moze jakies doswiadczenie w tej sprawie?
jak myslicie ktory torcik bedzie stabilniejszy i moglby stanowić baze?
Aangelek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-17, 17:10   #2
Ramona_85
Zakorzenienie
 
Avatar Ramona_85
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
Dot.: tort piętrowy i problem z masami

Moja mama jak robiła torty piętrowe, to na sam dół dawała zawsze najpierw masę kakaową, a na wierzch zawsze te masy, do których dolewała sok, np. z cytryny do cytrynowej, soku malinowego do masy malinowej. Ta kakaowa zawsze była nieco sztywniejsza niż pozostałe, bo kakao ja jeszcze zagęściło. A wierch tortu i boki zawsze smarowała właśnie ta masą z kakao.
Myślę, że w Twoim przypadku, kiedy robisz masę jogurtową i z truskawkami przestudiuj skład danej masy i oceń, która będzie gęstsza. Jeśli do do którejś dodasz więcej składników płynnych, to będzie bardziej lejąca, ale możesz ja trochę zagęścić np. żelatyną. Ja tak robiłam do masy na kwaśnej śmietanie, która wyszła mi zbyt płynna do tortu
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-18, 10:39   #3
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: tort piętrowy i problem z masami

sprawe mozesz zalatwic pietrowa salaterka, zrobic ciasto malinowo truskawkowe, lub pol taka a drugie pol takie.

Tak to jest dzieci pytac co chca. Chyba lepsze sa torty niespodzianki, albo wcisnac dziecku, ze bylo niegrzeczne i nie dostanie, a potem kilka godzin przed urodzinami pokazac ze jednak tort jest i zrobila go dobra wrozka, a nie Ty.

Nie lubie jak dzieci sa rozpieszczone, a przeciez tak latwo je ustawic w tym wieku, zwlaszcza ze to dziewczynka.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-19, 09:57   #4
Ramona_85
Zakorzenienie
 
Avatar Ramona_85
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
Dot.: tort piętrowy i problem z masami

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Tak to jest dzieci pytac co chca. (...)

Nie lubie jak dzieci sa rozpieszczone, a przeciez tak latwo je ustawic w tym wieku, zwlaszcza ze to dziewczynka.
e tam
taki już urok dzieci, a że została zapytana, co by chciała, no to dała jasną i konkretną odpowiedź. Przynajmniej wie, czego chce
nie zginie w tym świecie

A to jeszcze nie jest tak źle. Mój chrześniak co roku, jak zdmuchuje świeczki na torcie, to na głos wypowiada życzenia, co by chciał dostać w prezencie
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-19, 21:00   #5
bianeczkaa
Zakorzenienie
 
Avatar bianeczkaa
 
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 13 955
Dot.: tort piętrowy i problem z masami

Cytat:
Napisane przez Ramona_85 Pokaż wiadomość
A to jeszcze nie jest tak źle. Mój chrześniak co roku, jak zdmuchuje świeczki na torcie, to na głos wypowiada życzenia, co by chciał dostać w prezencie
A to już chyba ma od tego rodziców?

Jeśli to są masy śmietanowe, to odradzam piętra, nie utrzyma się, ewentualnie można dodać żelatyny, ale to znacznie zmieni konsystencję. A może tort na piętrowej paterze? Albo w kształcie książki o ulubionej postaci i jedna część jagodowa a druga malinowa
__________________
Pozdro

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031


bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 20:28   #6
mysha25xx
Rozeznanie
 
Avatar mysha25xx
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: z domu
Wiadomości: 774
Dot.: tort piętrowy i problem z masami

torty piętrowe można robić ze sztywnych i ciężkich ciast np. murzynek, ciasto marchewkowe. Takie torty są pochodzenia anglosaskiego i też często widać je w amerykańskich filmach na weselach. Ciasta łączone są słodkim i sztywnym kremem maślanym. Nasze torty są inne-puszysty biszkopt, najczęściej naponczowany, lekki krem. Nie ma bata, trzymać się to nie będzie. Wiem bo sprawdzałam. często też w te piętra (w ciasto) wbijane są takie plastikowe rurki-wsporniki. Raczej zrób 2 torty i podaj na piętrowej paterze. Albo zrób tort motyl, każde skrzydło o innym smaku.powodzenia!
mysha25xx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-22, 01:31   #7
kiciakasia
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 3 195
Dot.: tort piętrowy i problem z masami

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
\
albo wcisnac dziecku, ze bylo niegrzeczne i nie dostanie, a potem kilka godzin przed urodzinami pokazac ze jednak tort jest i zrobila go dobra wrozka, a nie Ty.

a potem ciągaj dzieciaka do psychologa do późnej starości
__________________
smocza mama
kiciakasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-08-22, 12:37   #8
Ramona_85
Zakorzenienie
 
Avatar Ramona_85
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
Dot.: tort piętrowy i problem z masami

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
A to już chyba ma od tego rodziców?
racja
w końcu jestem rodzicem chrzestnym
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 08:36   #9
Kucharka2013
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
Dot.: tort piętrowy i problem z masami

Ja tam zawsze robię masę z dodatkiem cytryny, orzechów i soków . A ciasto zawsze biszkoptowe, a na wierzch masę i ozdobę dobieraną pod moje dziecko.
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 20:24   #10
dirke
Raczkowanie
 
Avatar dirke
 
Zarejestrowany: 2008-12
Lokalizacja: śląsk
Wiadomości: 32
Dot.: tort piętrowy i problem z masami

Cytat:
Napisane przez mysha25xx Pokaż wiadomość
torty piętrowe można robić ze sztywnych i ciężkich ciast np. murzynek, ciasto marchewkowe. Takie torty są pochodzenia anglosaskiego i też często widać je w amerykańskich filmach na weselach. Ciasta łączone są słodkim i sztywnym kremem maślanym. Nasze torty są inne-puszysty biszkopt, najczęściej naponczowany, lekki krem. Nie ma bata, trzymać się to nie będzie. Wiem bo sprawdzałam. często też w te piętra (w ciasto) wbijane są takie plastikowe rurki-wsporniki. Raczej zrób 2 torty i podaj na piętrowej paterze. Albo zrób tort motyl, każde skrzydło o innym smaku.powodzenia!
Zupełnie się z tym nie zgadzam.Wystarczy odpowiednia patera,trochę wiedzy i bez problemu można zrobić tort na biszkoptach i nawet śmietanie jeśli ktoś ma tylko ochotę.
__________________
Cały świat zaczyna się i kończy w Twoich oczach
dirke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-27, 07:59   #11
4rchie
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2016-01
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Wiadomości: 11
Dot.: tort piętrowy i problem z masami

Może się komuś przydać, torty piętrowe można zrobić nawet na delikatnym biszkopcie bez proszku do pieczenia - taki jak robimy w naszej kawiarni.

Cały sekret polega na tym, że biszkopt + masy jest delikatny i kolejne piętro się po prostu zapadnie. Można kupić rurki dystansowe do kontaktu z żywnością. Takie 4 rurki wbijamy w dolne piętro - przycięte 1 milimetr poniżej wysokości tortu - tak żeby ich nie było widać. Drugie piętro kładziemy na podkładzie - najlepiej dwustronnym no i kładziemy drugie piętro.

Jeśli nie chcesz kupować tych rurek - są dosyć drogie, to można przyciąć słomkę do napojów a w środek wsadzić patyczek do szaszłyków. Ważne żeby wszystko mogło mieć kontakt z żywnością. Słomka jest po to, zeby ewentualny smak patyczka nie zepsuł smaku tortu.
4rchie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2016-01-27 08:59:21


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:15.