|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
|
Narzędzia |
2012-08-17, 10:00 | #1 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 790
|
tort piętrowy i problem z masami
Witam!
Zostałam zobowiązana do zrobienia urodzinowego tortu dla mojej 5-letniej bratanicy. Będzie sporo gości więc wyzwanie duze...Mała zazyczyla sobie dwa torty: malinowy i truskawkowy. Wymyslilam wiec zeby zrobic tort piętrowy. Jedno piętro miałby stanowić tort szwardzlandzki tylko zamiast wisni dalabym maliny, przepis: http://www.mojewypieki.com/przepis/t...forest-cake%29 Drugie piętro stanowiłby "tort marzenie", czylo jasny biszkopt przelozony kremem jogusrotywm i truskawkami: http://www.kwestiasmaku.com/desery/t...e/przepis.html Ale nie mam bladego pojęcia ktory smak ma byc na gorze a ktory na dole. Dosłownie spędza mi to sen z powiek bo boję się ze tort mi sie rozjedzie tort szwardzlandzki juz robilam i jest dosyc sztywny ale czy utrzyma ten torcik jogurtowy? a moze to wlasnie ten truskawkowy dac na dol?nigdy nie robilam takiej masy....macie moze jakies doswiadczenie w tej sprawie? jak myslicie ktory torcik bedzie stabilniejszy i moglby stanowić baze? |
2012-08-17, 17:10 | #2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
|
Dot.: tort piętrowy i problem z masami
Moja mama jak robiła torty piętrowe, to na sam dół dawała zawsze najpierw masę kakaową, a na wierzch zawsze te masy, do których dolewała sok, np. z cytryny do cytrynowej, soku malinowego do masy malinowej. Ta kakaowa zawsze była nieco sztywniejsza niż pozostałe, bo kakao ja jeszcze zagęściło. A wierch tortu i boki zawsze smarowała właśnie ta masą z kakao.
Myślę, że w Twoim przypadku, kiedy robisz masę jogurtową i z truskawkami przestudiuj skład danej masy i oceń, która będzie gęstsza. Jeśli do do którejś dodasz więcej składników płynnych, to będzie bardziej lejąca, ale możesz ja trochę zagęścić np. żelatyną. Ja tak robiłam do masy na kwaśnej śmietanie, która wyszła mi zbyt płynna do tortu |
2012-08-18, 10:39 | #3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: tort piętrowy i problem z masami
sprawe mozesz zalatwic pietrowa salaterka, zrobic ciasto malinowo truskawkowe, lub pol taka a drugie pol takie.
Tak to jest dzieci pytac co chca. Chyba lepsze sa torty niespodzianki, albo wcisnac dziecku, ze bylo niegrzeczne i nie dostanie, a potem kilka godzin przed urodzinami pokazac ze jednak tort jest i zrobila go dobra wrozka, a nie Ty. Nie lubie jak dzieci sa rozpieszczone, a przeciez tak latwo je ustawic w tym wieku, zwlaszcza ze to dziewczynka. |
2012-08-19, 09:57 | #4 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
|
Dot.: tort piętrowy i problem z masami
Cytat:
taki już urok dzieci, a że została zapytana, co by chciała, no to dała jasną i konkretną odpowiedź. Przynajmniej wie, czego chce nie zginie w tym świecie A to jeszcze nie jest tak źle. Mój chrześniak co roku, jak zdmuchuje świeczki na torcie, to na głos wypowiada życzenia, co by chciał dostać w prezencie |
|
2012-08-19, 21:00 | #5 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 13 955
|
Dot.: tort piętrowy i problem z masami
Cytat:
Jeśli to są masy śmietanowe, to odradzam piętra, nie utrzyma się, ewentualnie można dodać żelatyny, ale to znacznie zmieni konsystencję. A może tort na piętrowej paterze? Albo w kształcie książki o ulubionej postaci i jedna część jagodowa a druga malinowa
__________________
Pozdro
Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO http://carlacosmetics.blogspot.com/ 22.08.2015 - Nasza Jagodzianka Wspólnie zamawiamy buty https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031 |
|
2012-08-21, 20:28 | #6 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: z domu
Wiadomości: 774
|
Dot.: tort piętrowy i problem z masami
torty piętrowe można robić ze sztywnych i ciężkich ciast np. murzynek, ciasto marchewkowe. Takie torty są pochodzenia anglosaskiego i też często widać je w amerykańskich filmach na weselach. Ciasta łączone są słodkim i sztywnym kremem maślanym. Nasze torty są inne-puszysty biszkopt, najczęściej naponczowany, lekki krem. Nie ma bata, trzymać się to nie będzie. Wiem bo sprawdzałam. często też w te piętra (w ciasto) wbijane są takie plastikowe rurki-wsporniki. Raczej zrób 2 torty i podaj na piętrowej paterze. Albo zrób tort motyl, każde skrzydło o innym smaku.powodzenia!
|
2012-08-22, 01:31 | #7 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 3 195
|
Dot.: tort piętrowy i problem z masami
Cytat:
a potem ciągaj dzieciaka do psychologa do późnej starości
__________________
smocza mama |
|
2012-08-22, 12:37 | #8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
|
Dot.: tort piętrowy i problem z masami
|
2013-09-17, 08:36 | #9 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
|
Dot.: tort piętrowy i problem z masami
Ja tam zawsze robię masę z dodatkiem cytryny, orzechów i soków . A ciasto zawsze biszkoptowe, a na wierzch masę i ozdobę dobieraną pod moje dziecko.
|
2013-09-17, 20:24 | #10 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-12
Lokalizacja: śląsk
Wiadomości: 32
|
Dot.: tort piętrowy i problem z masami
Cytat:
__________________
Cały świat zaczyna się i kończy w Twoich oczach |
|
2016-01-27, 07:59 | #11 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2016-01
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Wiadomości: 11
|
Dot.: tort piętrowy i problem z masami
Może się komuś przydać, torty piętrowe można zrobić nawet na delikatnym biszkopcie bez proszku do pieczenia - taki jak robimy w naszej kawiarni.
Cały sekret polega na tym, że biszkopt + masy jest delikatny i kolejne piętro się po prostu zapadnie. Można kupić rurki dystansowe do kontaktu z żywnością. Takie 4 rurki wbijamy w dolne piętro - przycięte 1 milimetr poniżej wysokości tortu - tak żeby ich nie było widać. Drugie piętro kładziemy na podkładzie - najlepiej dwustronnym no i kładziemy drugie piętro. Jeśli nie chcesz kupować tych rurek - są dosyć drogie, to można przyciąć słomkę do napojów a w środek wsadzić patyczek do szaszłyków. Ważne żeby wszystko mogło mieć kontakt z żywnością. Słomka jest po to, zeby ewentualny smak patyczka nie zepsuł smaku tortu. |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:15.