mania czytania - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-08-09, 14:18   #1
justyskaa
BAN stały

mania czytania

ostatnio strasznie wciąga mnie czytanie ksiażek. Czy Wy też to lubiecie? Jaką ciekawą książkę godną polecenia ostatnio czytałyście?
justyskaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-09, 14:38   #2
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka
Dot.: mania czytania

ja bez książki nie wyobrażam sobie życia. uwielbiam czytać i potrafię książki pożerać w ogromnych ilościach. nie mam ulubionych gatunków, autorów..najczęściej po prostu wchodzę do biblioteki i wychodzę z tym, co wpadnie mi w ręce. dlatego ciężko mi cos polecić..szczególnie, że nawet nie napisałaś, co najbardziej by Cie interesowało
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-09, 14:44   #3
bezsenność
Zadomowienie

ja tez tak mam
książek pochłonęłam masę. Bardzo lubię książki P.Coehlo
i te babskie też- np. dostepne za 10 zł z gzet
Stary 2005-08-09, 14:46   #4
srubka
Zakorzenienie

Talking Dot.: mania czytania

Witam
ja uwielbiam czytac ksiazki niestety w trakcie studiow a szczegolnie sesji to nie mam czasu czytac dla przyjemnosci ale jak mam tylko pozniej wolna chwilke to nadrabiam
Ostatnio czytalam "Desperacje" Kinga i musze powiedziec ze jestem pod wielkim wrazeniem tego pisarza
nie wiem czy lubisz horrory bo ta ksiazka jest wlasnie takim horrorem ale jest naprawde super, nie moglam sie oderwac od ksiazki
Pozdr.
Stary 2005-08-09, 14:50   #5
Vivienne
... choć nie Westwood

Smile Dot.: mania czytania

Uwielbiam ksiązki. Ba! Kocham.
Pokochałam czytanie odkąd tylko nauczyłam się składac literki. Miałam wtedy ok 4-5 lat i wszystkich to dziwiło czytanie lektur nigdy nie było dla mnie problemem, zresztą wszystkie znałam kilka lat wczesniej :P
Ostatnio niestety nie mam za wiele czasu, szczegolnie, że wizaż mnie tak wciągnął... ale musze to nadrobić. Zazwyczaj czytam kilka ksiązek na tydzien, ale nie mam takich ulubionych gatunków. Czytuję wszelkie kryminały, przygodowe, fantasy, obyczajowe....nawet takie puściutkie romanse
Książki czytam po kilka /naście/dziesiąt razy. I nie dlatego, że nie rozumiem treści czy coś Po prostu lubie wracac do ulubionych tytułów

A niedługo już chyba zupełnie oślepnę od tego ślęczenia moja mama zawsze powtarza, że "za dużo czytam". Z tego co wiem matki moich koleżanek zabiłyby się z radości jakby te ich porosiły o kupno ksiązek. Moja ma już tego dość

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-09, 14:57   #6
cattt
Mrs Mrau

Cytat:
Napisane przez justyskaa
ostatnio strasznie wciąga mnie czytanie ksiażek. Czy Wy też to lubiecie? Jaką ciekawą książkę godną polecenia ostatnio czytałyście?
wyszukiwarka naprawdę nie gryzie
polecam lekture poniższych wątków
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ht=ksi%B1%BFki
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ht=ksi%B1%BFki

jest tego w wyszukiwarce jeszcze więcej
pozdrawiam
cattt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-09, 15:02   #7
gypsy_woman
Raczkowanie

GG do gypsy_woman

A ja właśnie zaczytuję się serią Jeżycjada M. Musierowicz
(może nic w tym dziwnego by nie było, gdyby nie fakt, że zbliżam się do 30-tki
Ale co tam. Przypominam sobie czasy młodości.
Polecam tę lekturę na letnie wieczory
gypsy_woman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-08-09, 15:03   #8
jessy
Zakorzenienie

Uwielbniam ksiązki. Mogę z całąpewnościa polecić powieści Agthy Christie, z których przeczytałam wszystkie - na parwde fajne. Teraz wzięła mnie seria Patrici Cornwell o dr Kay Scarpettcie. Poza tym polecam książkę "Moja cząstka życia" Ity Dimant, na prawde ładna, realistyczna powieść. Poza tym wszystkie powieści Joe Alexa (Macieja Słomczyńskiego). Bardzo lubie tez powieści Krystyny siesickiej, poniewaz są baaardzo ciepłe. Obyczajowe, ale nie nudne, takie w sam raz żeby się zawinąc w kocyk z ksiązka w ręku w jakiś pochmurny edzień. Ostatnio w koncvu dorwałam sie do "Diabeł ubiera sie u Prady. Też ładna powieść, mozna się pośmiać niexle. niektóre suspensy Marry Higgins - Clark tez sa niezłe. no i powieści Grocholi tez takie humorystyczno - ciepłe. Zawsze mozna znaleźć cos dla siebie.
jessy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-09, 15:24   #9
Hanka20
Zakorzenienie

A ja ostatnio czytam owocową serię I. Sowy - "Smak świeżych malin", "Cierpkosc wiśni" i "Herbatniki z jagodami" - ksiązki lekkie, fajnie sie je czyta w sam raz na letnie popołudnia i wieczory

Nasz Filipek jest z nami od 19.04
Hanka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-09, 15:34   #10
gonka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hanka20
A ja ostatnio czytam owocową serię I. Sowy - "Smak świeżych malin", "Cierpkosc wiśni" i "Herbatniki z jagodami" - ksiązki lekkie, fajnie sie je czyta w sam raz na letnie popołudnia i wieczory
oj ależ się uśmiałam przy książkach pani Sowy teraz z kolei namiętnie kupuję książki z serii CAŁA JA ze "świata książki". są naprawdę genialne takie wakacyjne historie napisane w bardzo zabawowy sposób szczerze polecam: "Nie powiesz nikomu" (Sophie Kinsella) i "Ps.kocham Cię" (Cecelia Ahern). miłej lektury
Stary 2005-08-09, 15:38   #11
chamelieu
Zadomowienie

GG do chamelieu

Oj, bez ksiazki jak bez reki - nie wyobrazam sobie zycia Ale wybredna jkestem, nie czytam wszystkiego co mi wpadnie w rece, kieruje sie raczej autorem, tematyka, czasem tez dgy zafrapuje mnie tytul.
Nie wiem jaka tematyke i gatunki lubisy, ale z 'uniwersalnych ' ksiazek moge Ci polecic np 'Paragraf 22' Hallera, tragikomedia o 2 wojnie swiatowej wypelniona czarnym humorem i absurdem, czytam ja co roku i za kazdym razem odkrywam cos nowego. Mozna pokochac albo znienawidzic
'Imie rozy' - ksiazka przesiaknieta niezwakla atmosfera sredniowiecza, wciagajaca jak kryminal, pokazuje niesamowita erudycje Eco ale jednoczesnie nie zanudza czytelnika. Rowniez siegam po nia co jakis czas.
'100 lat samotnosci' Marqueza, niesamowita ksiazka, nie bez powodu zaliczana do nurtu 'realizmu magicznego' - dieje sie wszedzie-nigdzie, bez poczatku, bez konca, basn, ale w realnym swiecie... Ksiazka jest tak piekna, tak niepowtarzalna, ze naprawde polecam Ci ja z czystym sumieniem.
'Mistrz i Malgorzata' - nie potrzeba chyba zachecac
seria 'Swiat Dysku' Pratchetta - perla wsrod pisarzy. Fantasy podane w smakowitym komediowym sosie, galeria niesamowitych postaci (Smierc ), jedyny w swoim rodzaju plaski swiat z unikatowa logika (). Placze ze smiechu przy kazdej chesci cyklu
'Ja Klaudiusz' Robert Graves - Rzym widzaiany oczami czlonka rodziny cesarskiej, uwazanego za niespelna rozumu, ale w rzeczywistosci ineligentnego i bystrego.Ksiazka pisana zywym jzykiem, historia wchodzi do glowy jakby 'przy okazji'
Jejku, moglabym wymieniac bez konca
chamelieu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-08-09, 16:20   #12
Ryfka
Zadomowienie

"paragraf 22" to jest to, co tygryski lubia najbardziej! Za kazdym razem, kiedy skoncze czytac ogarnia mnie nagla i niepowstrzymana milosc do jednego z bohaterow,a imie jego Milo Minderbinder ( kto czytal, chyba wie dlaczego ) Polecam tez "czarodziejska gore" Manna i "Luk triumfalny" Remarqua.
Ryfka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-09, 16:21   #13
Jula
Zakorzenienie

Duzo czytam i uwielbiam czytac, ostatnio zachwycil mnie G. Orwell i jego "Rok 1984" , teraz zaczynam czytać jego "Folwark zwierzęcy". Czytam dużo H. Millera, K. Vonneguta, lubię też Marka Hłaskę, Czasem dla relaksu Chmielewską czy cos babskiego typu "Ono" D. Terakowskiej.

dopisek: "Paragraf 22" jest swietny!!!! Polecam! "Czarodziejska gora" T. Manna jednak mi nie podpasowała.
Jula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-09, 16:28   #14
izabela82
Raczkowanie

Vivienne pod Twoja wypowiedzia moge sie podpisac obiema rękami i nogami
Stary 2005-08-09, 16:46   #15
Ryfka
Zadomowienie

mhm, Hłasko tez jest wciagajacy, tylko bardzo mnie przygnebia- moje ulubione opowiadanie to "8 dzien tygodnia", wchlonelam je w godzine, a pozniej przez tydzien nie moglam sie otrzasnac...Vonneguta czytalam ostatnio "Recydywiste", ale jakos nie chwycil mnie za serce, jednak "Rzeznia nr5" to faktycznie najlepsze jego dzielo.
Ryfka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-08-09, 16:48   #16
201707171556
Konto usunięte

"Sto lat samotności " czytałam, jestem pod wielkim wrażeniem i od paru miesięcy polecam ją po kolei wszystkim moim znajomym.

"Wyznania gejszy" -Artura Goldena-- kolejna pozycja ktorą zaliczyłabym do wartych przeczytania, naprawdę cudowna książka nie będę opisywać o czym bo nie potrafię ale nie zrazajcie się tym i czytajcie.
201707171556 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-09, 17:42   #17
nan
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ryfka
"paragraf 22" to jest to, co tygryski lubia najbardziej! Za kazdym razem, kiedy skoncze czytac ogarnia mnie nagla i niepowstrzymana milosc do jednego z bohaterow,a imie jego Milo Minderbinder ( kto czytal, chyba wie dlaczego )
Tak bawełna w czekoladzie... i wszyscy mają udział w zyskach...
A Nieboszczyk z Namiotu Yossariana, albo Major Major Major... cudowna książka... w ogóle uwielbiam Hellera (co widać w moim podpisie).

Lubię literaturę skandynawską (mało się jej niestety u nas wydaje) - "Księga Diny", "Kwietniowa Czarownica", "Czarna woda", "Krystyna córka Lawransa".
Książki historyczne to z dawien dawna moja pasja - Graves, Waltari, Druon.
Fantastyka - Sapkowski, Marion Zimmer Bradley.
Z zabawnych i niegłupich - Fannie Flagg.
Kryminał psychologiczny (chociaż autorka zdaje się nie lubić psychologów) - Donna Tartt "Tajemna historia".

I wiele wiele innych...
nan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-09, 17:54   #18
Joey
Zakorzenienie

a bylyście na stronie www.biblionetka.pl ? można tam oceniać ksiązki w skali 1-6, pisać recenzje, a najfajniejsze jest to, ze jesli ocenimy min. 30 ksiażęk to możemy korzystać z opcji "Poleć książki" -> dostajemy liste książek, ktore nam się prawdopodobnie spodobają
Joey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-09, 18:26   #19
carla1010
Rozeznanie

GG do carla1010

Ja w trakcie roku akademickiego nie mam czasu na nic poza literaturą prawniczą, dlatego w wakacje nadrabiam. Uwielbiam kryminały, sensacje, ale i coś nad czym można się zastanowić. Ostatnio postanowiłam sprawdzić kto to ten osławiony Dan Brown. Przeczytałam " Anioły i demony" i "Cyfrową twierdzę" wartka, wciągająca akcja, nieźle napisana, krótkie rozdziały, topniejące w oczach. Uwielbiam Grishama jak dotąd przeczytałam "Raport pelikana", "Bractwo", "Król pozwów", "Wezwanie", "Firma", "Zdążyć przed świętami", jeszcze troszkę mi zostało ale wszystkię chcę mieć u siebie i najlepeiej z jednego wydawnictwa (Świat Książki) dlatego czekam. Bardzo lubię Karin Slaughter "Płytkie nacięcie", "Zimny strach", "Ptasznik" Mo Haydera też barzdo wciągnął. Ale lubię i te babskie romansidła Liz Nickles "Cały czas świata", Kristin Hannach "Zdarzyło się nad jeziorem MIstic". A to czego nigdy się nie wyprę to wszystkie książki Bahdaja, "Dziewczyna i chłopak, czyli heca na 14 fajerek", "Dzieci a Bulerbyn" i wiele książek z mego dzieciństwa.
carla1010 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-09, 18:31   #20
kaitlyn
Raczkowanie

GG do kaitlyn

Chamelieu -Pratchett, Pratchett i jeszcze raz Pratchett Ja miałam ogromną frajdę zaczynać od "Wiedźmikołaja" a było to w czasie świąt Od razu "wskoczył" na pozycję nr 2 wśród moich ulubionych książek (po "Hobbicie"). Teraz właściwie nie czytam nic innego, bo próbuje podgonić cały świat dysku Poza tym szczerze polecam M.Z.Bradley "Leśny dom" i "Mgły Avalonu" -typowo babska literatura w klimatach magii i miecza
Stary 2005-08-09, 18:34   #21
magdalenka_
Zadomowienie

Hanna Bakuła - "Miłość w Nowym Jorku".
Paulo Coelo "jednaście minut"
magdalenka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-09, 18:47   #22
madamecrazy
Raczkowanie

Ja też uwielbiam książki i nie wyobrażam sobie dnia bez przeczytania chociażby 20 stron, ewentualnie może być gazeta np. w autobusie ale bez czytania nie wyobrażam sobie życia.
madamecrazy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-09, 18:48   #23
Magda.
Zadomowienie

Uwielbiam czytac ksiazki. Dla milosnikow swietnego piora, wielkiej dozy napiecia z dodatkiem skomplikowanego romansu polecam serie ksiazek Karin Slaughter.
Magda. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-10, 09:45   #24
justyskaa
BAN stały

spisałam sobie kilka pozycji i wysłałam męża do biblioteki. I wiecie co? Na dwanaście ksiażek, które mu wypisałam... mieli trzy tytuły. Normalnie masakra!
Stary 2005-08-10, 09:46   #25
justyskaa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Joey
a bylyście na stronie www.biblionetka.pl ? można tam oceniać ksiązki w skali 1-6, pisać recenzje, a najfajniejsze jest to, ze jesli ocenimy min. 30 ksiażęk to możemy korzystać z opcji "Poleć książki" -> dostajemy liste książek, ktore nam się prawdopodobnie spodobają
dodałam stronkę do ulubionych
Stary 2005-09-15, 18:41   #26
Anioł Stróż
Przyczajenie

Wątek troche nie uzywany(troche to mało powiedziane) ale co tam.
Polecam gorąco:
"Dotyk zła"
"Stateczna i postrzelona"
"Na brzegu rzeki Piedry, usiadłam i płakałam..."
"Świece na Bay Street"
"Oskar i Pani Róża"
Stary 2005-09-15, 18:43   #27
_Brzoskwinka_
Zakorzenienie

Ja też coś ostatnio mam faze na książki.JJak tylko jestem w księgarni,to mam ochote zabrać ze sobą pare sztuk .
_Brzoskwinka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-16, 06:41   #28
kamaO
Wtajemniczenie

Thumbs up Dot.: mania czytania

To tak jak ja... Ostatnio gdzie się nie ruszę, to kupuję książkę. Już nie mam gdzie ich układać, więc zalegają na podłodze...
A polecam gorąco:

"Cień wiatru" C. Zafon
"Sześcioro mesjaszy" i "Lista siedmiorga" Marka Frosta
całą serię Chmielewskiej - czytam pasjami!!!
"Rok 1984" Orwell

A żeby wypisać wszystkie, które mi sie podobały, potrzebowałabym chyba tygodnia
kamaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-16, 07:52   #29
Hosenka*
Zakorzenienie

ja lubie książki Robina Cooka - zwłaszcza Dewiacja

polecam serię Margit Sandemo - Saga o Ludziach Lodu (47 tomów ale czyta się szybciutko i baaaardzo wciagają)

i książki J. Carrolla - zwłaszcza Kraina Chichów i Kości księżyca

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-16, 08:52   #30
Bafi@Home
Zakorzenienie

GG do Bafi@Home

Cytat:
Napisane przez nan
Tak bawełna w czekoladzie... i wszyscy mają udział w zyskach...
A Nieboszczyk z Namiotu Yossariana, albo Major Major Major... cudowna książka... w ogóle uwielbiam Hellera (co widać w moim podpisie).

Lubię literaturę skandynawską (mało się jej niestety u nas wydaje) - "Księga Diny", "Kwietniowa Czarownica", "Czarna woda", "Krystyna córka Lawransa".
Książki historyczne to z dawien dawna moja pasja - Graves, Waltari, Druon.
Fantastyka - Sapkowski, Marion Zimmer Bradley.
Z zabawnych i niegłupich - Fannie Flagg.
Kryminał psychologiczny (chociaż autorka zdaje się nie lubić psychologów) - Donna Tartt "Tajemna historia".

I wiele wiele innych...
Krystyna corka Lavransa - rewelacja
Bafi@Home jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości