![]() |
#1 |
BAN stały
|
mania czytania
ostatnio strasznie wciąga mnie czytanie ksiażek. Czy Wy też to lubiecie? Jaką ciekawą książkę godną polecenia ostatnio czytałyście?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: mania czytania
ja bez książki nie wyobrażam sobie życia. uwielbiam czytać i potrafię książki pożerać w ogromnych ilościach. nie mam ulubionych gatunków, autorów..najczęściej po prostu wchodzę do biblioteki i wychodzę z tym, co wpadnie mi w ręce. dlatego ciężko mi cos polecić..szczególnie, że nawet nie napisałaś, co najbardziej by Cie interesowało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
ja tez tak mam
książek pochłonęłam masę. Bardzo lubię książki P.Coehlo i te babskie też- np. dostepne za 10 zł z gzet |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
![]()
Witam
![]() ja uwielbiam czytac ksiazki ![]() ![]() ![]() ![]() Ostatnio czytalam "Desperacje" Kinga i musze powiedziec ze jestem pod wielkim wrazeniem tego pisarza ![]() nie wiem czy lubisz horrory bo ta ksiazka jest wlasnie takim horrorem ale jest naprawde super, nie moglam sie oderwac od ksiazki ![]() Pozdr. ![]()
![]() |
#5 |
... choć nie Westwood
|
![]()
Uwielbiam ksiązki. Ba! Kocham.
Pokochałam czytanie odkąd tylko nauczyłam się składac literki. Miałam wtedy ok 4-5 lat i wszystkich to dziwiło ![]() Ostatnio niestety nie mam za wiele czasu, szczegolnie, że wizaż mnie tak wciągnął... ![]() ![]() Książki czytam po kilka /naście/dziesiąt razy. I nie dlatego, że nie rozumiem treści czy coś ![]() ![]() A niedługo już chyba zupełnie oślepnę od tego ślęczenia ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Mrs Mrau
|
Cytat:
![]() polecam lekture poniższych wątków ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ht=ksi%B1%BFki http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ht=ksi%B1%BFki jest tego w wyszukiwarce jeszcze więcej pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
A ja właśnie zaczytuję się serią Jeżycjada M. Musierowicz
![]() (może nic w tym dziwnego by nie było, gdyby nie fakt, że zbliżam się do 30-tki ![]() Ale co tam. Przypominam sobie czasy młodości. Polecam tę lekturę na letnie wieczory ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Uwielbniam ksiązki. Mogę z całąpewnościa polecić powieści Agthy Christie, z których przeczytałam wszystkie - na parwde fajne. Teraz wzięła mnie seria Patrici Cornwell o dr Kay Scarpettcie. Poza tym polecam książkę "Moja cząstka życia" Ity Dimant, na prawde ładna, realistyczna powieść. Poza tym wszystkie powieści Joe Alexa (Macieja Słomczyńskiego). Bardzo lubie tez powieści Krystyny siesickiej, poniewaz są baaardzo ciepłe. Obyczajowe, ale nie nudne, takie w sam raz żeby się zawinąc w kocyk z ksiązka w ręku w jakiś pochmurny edzień. Ostatnio w koncvu dorwałam sie do "Diabeł ubiera sie u Prady. Też ładna powieść, mozna się pośmiać niexle. niektóre suspensy Marry Higgins - Clark tez sa niezłe. no i powieści Grocholi tez takie humorystyczno - ciepłe. Zawsze mozna znaleźć cos dla siebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A ja ostatnio czytam owocową serię I. Sowy - "Smak świeżych malin", "Cierpkosc wiśni" i "Herbatniki z jagodami" - ksiązki lekkie, fajnie sie je czyta w sam raz na letnie popołudnia i wieczory
![]()
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Oj, bez ksiazki jak bez reki - nie wyobrazam sobie zycia
![]() Nie wiem jaka tematyke i gatunki lubisy, ale z 'uniwersalnych ' ksiazek moge Ci polecic np 'Paragraf 22' Hallera, tragikomedia o 2 wojnie swiatowej wypelniona czarnym humorem i absurdem, czytam ja co roku i za kazdym razem odkrywam cos nowego. Mozna pokochac albo znienawidzic ![]() 'Imie rozy' - ksiazka przesiaknieta niezwakla atmosfera sredniowiecza, wciagajaca jak kryminal, pokazuje niesamowita erudycje Eco ale jednoczesnie nie zanudza czytelnika. Rowniez siegam po nia co jakis czas. '100 lat samotnosci' Marqueza, niesamowita ksiazka, nie bez powodu zaliczana do nurtu 'realizmu magicznego' - dieje sie wszedzie-nigdzie, bez poczatku, bez konca, basn, ale w realnym swiecie... Ksiazka jest tak piekna, tak niepowtarzalna, ze naprawde polecam Ci ja z czystym sumieniem. 'Mistrz i Malgorzata' - nie potrzeba chyba zachecac ![]() seria 'Swiat Dysku' Pratchetta - perla wsrod pisarzy. Fantasy podane w smakowitym komediowym sosie, galeria niesamowitych postaci (Smierc ![]() ![]() ![]() 'Ja Klaudiusz' Robert Graves - Rzym widzaiany oczami czlonka rodziny cesarskiej, uwazanego za niespelna rozumu, ale w rzeczywistosci ineligentnego i bystrego.Ksiazka pisana zywym jzykiem, historia wchodzi do glowy jakby 'przy okazji' ![]() Jejku, moglabym wymieniac bez konca ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
"paragraf 22" to jest to, co tygryski lubia najbardziej! Za kazdym razem, kiedy skoncze czytac ogarnia mnie nagla i niepowstrzymana milosc do jednego z bohaterow,a imie jego Milo Minderbinder ( kto czytal, chyba wie dlaczego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Duzo czytam i uwielbiam czytac, ostatnio zachwycil mnie G. Orwell i jego "Rok 1984" , teraz zaczynam czytać jego "Folwark zwierzęcy". Czytam dużo H. Millera, K. Vonneguta, lubię też Marka Hłaskę, Czasem dla relaksu Chmielewską czy cos babskiego typu "Ono" D. Terakowskiej.
dopisek: "Paragraf 22" jest swietny!!!! Polecam! "Czarodziejska gora" T. Manna jednak mi nie podpasowała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Vivienne pod Twoja wypowiedzia moge sie podpisac obiema rękami i nogami
![]()
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
mhm, Hłasko tez jest wciagajacy, tylko bardzo mnie przygnebia- moje ulubione opowiadanie to "8 dzien tygodnia", wchlonelam je w godzine, a pozniej przez tydzien nie moglam sie otrzasnac...Vonneguta czytalam ostatnio "Recydywiste", ale jakos nie chwycil mnie za serce, jednak "Rzeznia nr5" to faktycznie najlepsze jego dzielo.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
"Sto lat samotności " czytałam, jestem pod wielkim wrażeniem i od paru miesięcy polecam ją po kolei wszystkim moim znajomym.
"Wyznania gejszy" -Artura Goldena-- kolejna pozycja ktorą zaliczyłabym do wartych przeczytania, naprawdę cudowna książka nie będę opisywać o czym bo nie potrafię ale nie zrazajcie się tym i czytajcie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A Nieboszczyk z Namiotu Yossariana, albo Major Major Major... cudowna książka... w ogóle uwielbiam Hellera (co widać w moim podpisie). Lubię literaturę skandynawską (mało się jej niestety u nas wydaje) - "Księga Diny", "Kwietniowa Czarownica", "Czarna woda", "Krystyna córka Lawransa". Książki historyczne to z dawien dawna moja pasja - Graves, Waltari, Druon. Fantastyka - Sapkowski, Marion Zimmer Bradley. Z zabawnych i niegłupich - Fannie Flagg. Kryminał psychologiczny (chociaż autorka zdaje się nie lubić psychologów) - Donna Tartt "Tajemna historia". I wiele wiele innych... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
a bylyście na stronie www.biblionetka.pl ?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Ja w trakcie roku akademickiego nie mam czasu na nic poza literaturą prawniczą, dlatego w wakacje nadrabiam. Uwielbiam kryminały, sensacje, ale i coś nad czym można się zastanowić. Ostatnio postanowiłam sprawdzić kto to ten osławiony Dan Brown. Przeczytałam " Anioły i demony" i "Cyfrową twierdzę" wartka, wciągająca akcja, nieźle napisana, krótkie rozdziały, topniejące w oczach. Uwielbiam Grishama jak dotąd przeczytałam "Raport pelikana", "Bractwo", "Król pozwów", "Wezwanie", "Firma", "Zdążyć przed świętami", jeszcze troszkę mi zostało ale wszystkię chcę mieć u siebie i najlepeiej z jednego wydawnictwa (Świat Książki) dlatego czekam. Bardzo lubię Karin Slaughter "Płytkie nacięcie", "Zimny strach", "Ptasznik" Mo Haydera też barzdo wciągnął. Ale lubię i te babskie romansidła Liz Nickles "Cały czas świata", Kristin Hannach "Zdarzyło się nad jeziorem MIstic". A to czego nigdy się nie wyprę to wszystkie książki Bahdaja, "Dziewczyna i chłopak, czyli heca na 14 fajerek", "Dzieci a Bulerbyn" i wiele książek z mego dzieciństwa.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Chamelieu -Pratchett, Pratchett i jeszcze raz Pratchett
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Hanna Bakuła - "Miłość w Nowym Jorku".
Paulo Coelo "jednaście minut" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Ja też uwielbiam książki i nie wyobrażam sobie dnia bez przeczytania chociażby 20 stron, ewentualnie może być gazeta np. w autobusie ale bez czytania nie wyobrażam sobie życia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Uwielbiam czytac ksiazki. Dla milosnikow swietnego piora, wielkiej dozy napiecia z dodatkiem skomplikowanego romansu polecam serie ksiazek Karin Slaughter.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
spisałam sobie kilka pozycji i wysłałam męża do biblioteki. I wiecie co? Na dwanaście ksiażek, które mu wypisałam... mieli trzy tytuły. Normalnie masakra!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Wątek troche nie uzywany(troche to mało powiedziane) ale co tam.
Polecam gorąco: "Dotyk zła" "Stateczna i postrzelona" "Na brzegu rzeki Piedry, usiadłam i płakałam..." "Świece na Bay Street" "Oskar i Pani Róża"
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ja też coś ostatnio mam faze na książki.JJak tylko jestem w księgarni,to mam ochote zabrać ze sobą pare sztuk
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
![]()
To tak jak ja... Ostatnio gdzie się nie ruszę, to kupuję książkę. Już nie mam gdzie ich układać, więc zalegają na podłodze...
A polecam gorąco: "Cień wiatru" C. Zafon "Sześcioro mesjaszy" i "Lista siedmiorga" Marka Frosta całą serię Chmielewskiej - czytam pasjami!!! "Rok 1984" Orwell A żeby wypisać wszystkie, które mi sie podobały, potrzebowałabym chyba tygodnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
ja lubie książki Robina Cooka - zwłaszcza Dewiacja
![]() polecam serię Margit Sandemo - Saga o Ludziach Lodu (47 tomów ale czyta się szybciutko i baaaardzo wciagają) i książki J. Carrolla - zwłaszcza Kraina Chichów i Kości księżyca
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:11.