![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Harry Potter :)
Wątek z OT: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=28481376
Tutaj proszę rozmawiać wyłącznie o HP. ![]() Dziewczyny (no i parę męskich wyjątków, żebym nie byłą posądzona o dyskryminację płci męskiej ![]()
Edytowane przez emememsik Czas edycji: 2011-08-01 o 11:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Re: Harry Potter :)
Ja też lubię Harrego
![]() ![]() Obie części filmu też są fajne, ale najpierw czytałam książkę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Oj lubię strasznie, choć generalnie nie cierpię fantastyki, to jest super... Mam wszystkie części po polsku.
![]() ![]() Pamiętam jak wyszedł 4 tom, moi znajomi byli w szoku, że przeczytałam go w 1 dzień, a mnie po prostu przyssało i nie mogłam odejść zanim nie dokończę. ![]() Hehehe, pamiętam jak jakieś dwa lata temu była akcja z pisaniem dzieci listów do książki z tymi listami, dlaczego kochają Harry'ego. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Przeczytałam wszystkie części - ostatnią w oryginale. Nie jest to coś co mnie rzuca na kolana (od tego jest Sapkowski
![]() Piąty tom jest chyba najdłuższy i choć bardzo łatwo przewidywalny, to jednak zajął mnie na trzy dni i był to czas przyjemny. pozdrowienia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Oooo bardzo lubię Harrego i przeczytałam wszystkie 4 tomy do czego zachęcił mnie mój własny osobisty małyżonek, który tak naprawde to jest duuuży. Na każdy tomik poświęciłam po jednym dniu - ło matko jak te książki się szybko czyta. Już nie mogę się doczekać nowego tomu po polsku.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ja na początku byłam zachwycona(przeczytałam 4 tomy), ale szybko zorientowałam się, że w tych książkach tak naprawdę nie ma niczego wyjątkowego.autorka nie wymyśliła niczego, czego już wcześniej ktoś inny by nie wymyślił.najwięcej zapożyczeń z alicji w krainie czarów i władcy pierścieni.poza tym moim zdaniem językowo książka jest kiepska.ale fakt, czyta się migiem.myślę, że mimio wszystko po 5 tom sięgnę, ciekawość nie da mi spokoju.
![]() natomiast jeśli chodzi o filmowe wersje, to widziałam tylko 1 część, ale moim zdaniem była beznadziejna. chociażby taka banalna rzecz jak kolor oczu harrego-każdy wie, że zielone, tymczasem w filmie były niebieskie! bardzo mnie to zirytowało.skandal! ![]() ale harry ogólnie sympatyczny.za najlepszą część uważam 2.z tego co pamiętam...a może 3? hehe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
zapomniałam dodać, że tak czy inaczej bardzo się cieszę, że ktoś w końcu napisał książkę, którą dzieci chcą czytać!chwała za to! jestem przerażona tym, że prawie nikt nic nie czyta.cudownie, że dzieci widzą w tym coś fajnego.i że jest to w stanie oderwać je od telewizorów i komputerów. super!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
A ja drugi tom lubię najmniej, najbardziej 3 i 4, a teraz pewnie jak wyjdzie u nas, to 5.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja przeczytałam wszystkie tomy i najbardziej podobał mi się 4, a najmniej 2. Tak jak napisała Koko
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Nioooooom
![]() ![]()
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
A co sądzicie o tym całym zamieszaniu naszych (i nie tylko) strażników morlaności i prawidłowego wychowania dzieci wokół tych książek?
Osobiście nie mogłam wyjść z podziwu zapoznawszy się z opiniami działaczy RM i LPR ten temat. Pamiętam jak kiedyś w programie kawa czy herbata zaproszono dwie panie i zapytano czy Harry daje dzieciom dobry przykład. Pierwsza, chyba psycholożka, uśmiechnęłą się (demonstrująć pięknie umalowane usta i białe kiełki) i odpowiedziała, że tak, owszem, pozwala rozróżnić dobro i zło, uczy asertywności, blebleble.., a druga (z miną osoby która siedzi na tej kanapie od 70sięciu lat) oznajmiła, że nie, absolutnie, że książki szeżą zainteresowanie satanizmem (!) wśród dzieci i jeszcze to i owo, a najgorsze w tych książkach jest to, że Harremu zdarza się w nich... kłamać dorosłym - a co szczególnie naganne nauczycielom i urzędnikom państwowym! Czasami muszę uciekać się do nadzwyczajnych środków, żeby przypomnieć sobie, że mamy XXI wiek, a w każdej epoce trafiają się ludzie, którzy przyp.. się do wszystkiego... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Tak taaak, satanizm, okultyzm, mistyka... ja osobiście nie mogę słuchać takich bredni. Równie często dzieciaki oglądają filmy szerzące agresję, nienawiść itp. a jednocześnie wiele nie uczące.
Zresztą to do rodziców należy pokazanie dziecku co jest prawdą, a co tylko bajką. Jak np. dzieciak kiedyś spadł z balkonu bo myślał, że będzie latał, to była wina moim zdaniem rodziców, a nie bajki, którą wcześniej obejżał ![]()
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
taaa Harry jest the besciarski! tak to sie uroczo czyta, wciąga maksymalnie, KOCHAM HARREGO! Moja fantazja ucieka..uuu daleko stąd
![]() ![]() Ale strasznie mnie filmy zdenerwowaly! Byly tandetne..wszystko pokazali tak bardzo oczywiście.. zupelnie inaczej sobie to wyobrazalam, a teraz czytając Harrego moja gło9wa nie potrzebnie lgnie do wyglądu aktorów a nie wymyslonych przeze mnie buzi ![]() Na 5 czesc czekam i czekam...i doczekam sie na poczatku 2004 ..moze.. ![]() ![]()
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
A ja naprawdę radzę nie czekać na polską wersję, tylko spróbować przeczytać oryginalną. Nie jest znowu taka trudna, a jakoś tak inaczej się czyta, inaczej rozumie, jakoś tak bardziej szczerze, nie wiem jak to określić, bardziej wiarygodnie może...
![]() Jeśli chodzi o te buzie, to się zgadzam, dopóki nie obejżałam filmów, miałam swój obraz tego wszystkiego: twarzy, zamku, pokoju wspólnego, jadalni, boiska do quidditcha, samej gry i w ogóle wszystkiego. A teraz jak czytam, to niestety widze wszystko jak na filmie ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
właśnie!!!
to jest najgorsze-po co robić film z czegoś, co tak cudownie pobudza naszą wyobraźnię?! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Po co?
Dla kasy... Uwielbiam Harry'ego, ale denerwuje mnie ten cały przemysł wokół niego. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
chi chi, a mój ulubiony tom to durgi
![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
miałam napisać 3ci a nie drugi!!!
![]() ![]()
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
![]()
Lubicie Harrego Pottera? Pytam, bo wiem, że dużo osób go lubi ale też dużo osób go nienawidzi. Ja go kocham
![]() ![]() ![]() ![]() http://www.diary-of-fleur.mylog.pl Tak wogóle, to przeczytałam część 4 i 5, obejrzałam część 1, 2, 3 i z niecierpliwością czekam na 6 tom i ekranicację 4 tomu ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Harry Potter?
Jezeli ktos ma ochote poczytac to mam polska wersje w Wordzie Harrego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Co już kiedyś o tym Harrym było... wiem, że ma żelazne rzesze swoich zwolenniczków ale ja się nie zaliczam, niestety. Od najmlodszych lat czytałam bardzo dużo i Harry w żaden sposób mnie nie zachwycił. O niebo wolę ukochane Kroniki Narnii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mnie również ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Lubie Harrego,te ksiazki to swietna okazja do relaksu dla mnie,poza tym zawsze mnie zachwycaja rzeczy przesiakniete magia
![]() ![]() Jezeli ktos ma ochote poczytac polskie tlumaczenie to prosze podac maila i wysle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Ja lubię HP. I też dużo czytam - i zawsze czytałam. Chyba nie ma reguły...
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ja kilka lat temu po zachwytach nad Harrym sięgnęłam po książkę, ale nie zachęciła mnie do dalszych części.
Więc fanką jego nie jestem ![]()
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Dajcie znac jak maile dojda z Harrym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ja lubie Harrego i Narnie tez
![]() ![]() Paris - ciekawi mnie dlaczego wlasnie ta postac? Blog jest calkiem zabawny i ciekawy ![]() ------------------------- teraz doczytalam z profilu, ze jeszcze nie skonczylas 15... W takim razie uwazam, ze piszesz calkiem niezle, nie przerywaj ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:07.