![]() |
#1 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Czy wiecie co to INDEKS GLIKEMICZNY?
http://zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm
http://kalorie.net/modules.php?name=Indeksglik http://www.zdrowieity.pl/od_poradnik1.php?id=20 Nie wszyscy wiedza, ze NIE ilosc kalorii w danym produkcie powinien swiadczyc o tym, czy spozywac go bedac na diecie. Indeks glikemiczny jest wazniejszy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Czy wiecie co to INDEKS GLIKEMICZNY?
no ja tam uważam że i to i to jest równie ważne...
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
niby tak, z drugiej strony liczenie kalorii to dobry sposob na kontrolowanie spozywanej ilosci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
![]()
kaloria kalorii jest nierówna zjadajac 1000 kcal, ale w byle jakiej przypadkowej postaci, masz zbyt niski poziom cukry we krwi. To przez nadmiar insuliny, ktora twoj organizm produkuje jak szalony , by strawic weglowodany ze zjedzonych przez ciebie bułeczek i ciasteczek. Dzieki insulinie przechodza one błyskawicznie do komórek, a tam, niezagospodarowane, przerabiane sa w mig na tkanke tłuszczową. Jeśli zatem chcecie schudnąć i, co znacznie trudniejsze, utrzymać wagę, ograniczcie złe węglowodany do minimum
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
dla mnie oczywiste jest że nie zjada sie tyc kcal w byle jaki przypadkowy sposób, no nie chodzi o odchudzanie tylko ale raczej o zdrowy tryb zycia. mozna pilnowac samego indeksu a pochlaniac tony jedzenia i nic to nie da, tak samo z kcal, mozna jesc 1000 ale byle czego i po tygodniu nam zaczna dziasla krwawic, wszystko z glowa.
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
![]()
ostanio czytalam w jakiejs gazecie ze mozna jesc ogromne ilosci jedzenia ale trzeba uwazac na indeks czyli jesc tylko te produkty o niskim albo srednim IG u mnie to sie sprawdza jem duzo ale unikam tych produktow co maja powyzej 70 IG od tego czasu wypukal mi sie sporo tluszcz z ciala
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
![]()
tak tylko wklejam, może którejś z was się to przyda!!
![]() ![]() ![]() ![]() jak jem produkty dozwolone to znacznie lepiej sie czuje !!! pozdrawiam ... Produkty powyżej 60 IG - niedozwolone arbuz 103 bagietka 70 baton Mars 70 burak gotowany 65 chipsy ziemn. 90 chleb pszenny 70 chleb tostowy 95 dżemy 70 frytki 95 kajzerka 70 kiwi 83 kopytka 70 kukurydza 78 lody 87 makaron 65 marchew got. 80 miód 83 mleko słodzone 61 pączek 108 popcorn 72 porcja pizzy 86 ryż biały 64 ziemniaki got. 95 żelki 104 Produkty poniżej 60 IG - wskazane bakłażan 10 banan 59 baton Snickers 57 brokuły 10 brukselka 18 brzoskwinie 50 chleb z otrębami 50 cukinia 10 cykoria 10 czereśnie 22 czekolada biała 44 czekolada gorz. 22 fasolka szp. 30 fasola Jaś 30 grejfrut 25 groch 32 groszek zielony 40 gruszka 35 grzyby 10 jabłko 30 jogurt 0 proc. 30 jogurt owocowy 47 kalafior 10 kapusta 15 kasza perłowa 36 makaron razowy 55 mleko 3 proc. 27 mleko czekol. 34 mleko sojowe 43 mleko chude 46 morele suszone 43 morele świeże 5 M&M orzechowe 46 ogórek 20 orzeszki ziemne 15 papryka 10 płatki owsiane 40 pomarańcza 35 pomidor 10 pumpernikiel 40 ryż dziki 50 ryż brązowy 50 sałata 10 soja gotowana 23 sok grejfrutowy 40 sok jabłkowy 41 seler 10 śliwki 22 wiśnie 22 ziemniaki młode 57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
![]()
najlepsze jest, że w produktach dozwolonych jest baton snickers...a ja uwielbiam słodycze ... więc jem tylko batona snickersa... jeden dziennie. albo czasami wcale.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
czesc, a czy udalo ci sie schudnac na tych snickersach? bo wlasnie chcialam zaczac odchudzania metoda montignaca, ale nie wiem czy ta dieta daje jakies efekty... prosze o wiadomosc;]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
A ja jestem, niestety, niereformowalna i nadal uważam, że kiwi jest jednak zdrowsze od Snickersa.
Choć nie zaprzeczam, że chętniej wtrąbiłabym batonika... Wychodzę z założenia, żeby nie dać się zwariować. Żywię się głównie chudym mięsem, warzywami, owocami, ciemnym pieczywem, chudym nabiałem. Ale jeśli w warzywach z mrożonki zawieruszył się ziemniak a raz czy dwa razy na tydzień mam fazę na wielką i niezdrową drożdżową bułę, nie będę robić z tego tragedii i pal licho IG. A już przeszukiwanie tabel pod kątem - co by tu można wszamać bezkarnie (tribute to Snickers, że się tak wyrażę) nie ma w mojej opinii sensu za grosz. Lepiej zeżreć garść orzeszków ziemnych i zagryźć gorzką czekoladą ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Zgadzam się z CinnaMoon - Zdrowy rozsadek przedewszytskim. Snickers zdrowszy od Kiwi hmmm jak dla mnie wąpliwe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no chyba tego nie musze pisać ze oprócz snickersów jadłam w ciągu dnia produkty z listy poniżej 60 IG. !!!!!!!!!!!!!! ![]() aha i wyraźnego spadku w wadze nie zauważyłam ...ale też nie przytyłam, tylko "schudłam" obwodzie brzucha 3cm !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! Edytowane przez italiaanka Czas edycji: 2008-04-06 o 08:38 Powód: Post pod postem - proszę używać "edycji" oraz opcji multicytowania! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
wszamac musli na sucho a po 3 godzinach dopic jogurt?? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moja koleżanka próbowała kiedyś jeść otreby na sucho ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
![]()
niestety weglowodany je sie osobno same
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
a fuj :P
ale czego się nie robi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Spilka, mówię Ci, prawie się zakrztusiła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a to ciekawe ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
...i okazuje się też, że biała czekolada ma mniejszy IG od mlecznej brązowej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Jak myślicie, jaki mnie więcej IG ma pieczywo wasa? Dziś kupiłam takie: http://pl.wasa.com/wasa/smpage.fwx?p...&main=products jest wzbogacone w błonnik
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
bardzo wysokie, jak każdy przetworzony produkt
jest też wysoko kaloryczne
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Choruję na cukrzycę 2 stopnia,gdzie własnie dieta opiera się na produktach o niskim indeksie glikemicznym.Im bardziej przetworzony produkt tym wyższy indeks,takim prostym przykładem jest marchewka-która na surowo ma niski indeks,a po ugotowaniu bardzo wysoki.Ciekawe jest równiez to ,że np mleko pełne 3,2 % ma niższy indeks gl od mleka odtłuszczonego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Zaraz,zaraz.....Co ja tu widzę...Cyz wy nie przeasadzacie? Snickersy zamiast warzyw?Bez przesady. Moim zdaniem IG jest owszem ważny,ale kalorie też są ważne
![]() Nie wszystko co ma niskie IG ma mało kalorii <np.Snickers czy M&M's>..
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
czyli nie bardzo mogę jeść chrupkie pieczywko?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Bogu dzięki, bo wczoraj czy przed mama była gdzieś na zakupach i kupiła mi cały zapas chrupkiego, i już myślałam że będzie musiała sama je zjeść, ale na szczęście jest właśnie żytnie ![]() A na przyszłość: pieczywo chrupkie z jakich zbóż są polecane a z jakich nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
A co z Pepsi light? Ma tylko śladowe ilości węglowodanów, ale jaki ma IG?
Niedawno w jakiejś tabelce IG widziałam że zwykła Pepsi ma średni, może troche wysoki IG |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Zastanawiam się też nad IG orzechów ale takich w polewie słodkiej miodowej, bo same orzechy mają bardzo niski IG
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:53.