|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Blizna po cesarce
Miesiąc temu miałam cesarskie cięcie. Wszystko jest w porządku, synek zdrowy, ja się świetnie czuję. Ale jestem ciekawa czy powinnam jakoś specjalnie dbać o bliznę? Kiedy będę mogla poleniuchowac w wannie bez obaw o ranę po cesarce? Czy stosowałyście jakieś specjalne maści na blizny, żeby blizna była mniej widoczna w przyszłości? Czy takie maści na blizny rzeczywiście " działają "
![]() ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
![]()
Hej!
![]() Nie jestem jeszcze mamą - zostanę nią w styczniu 2006 roku - jednak czytam dużo na temat cesarki, bo chciałabym tak właśnie urodzić. Może to, czego się dowiedziałam troszkę Ci pomoże. Otóż na początku bliznę można przemywać rumiankiem. Jak się zagoi, nie ma żadnych ropnych zmian ani tego typu powikłań można zacząć smarować maścią o nazwie Contratubex. Doświadczone w tym względzie dziewczyny twierdzą, że bardzo spłyca to i wybiela bliznę. Oczywiście na początku (tzn.do około miesiąca) nie można dźwigać ciężkich rzeczy, aby blizna się nie rozeszła. Jednak Ty już przeszłaś ten najgorszy okres, więc myślę, że teraz czas na maść ![]() Polecam Ci jeszcze forum "Cesarskie cięcie". Możesz tam sporo poczytać na interesujące Cię tematy ![]() http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=13344 Pozdrawiam serdecznie ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Blizna po cesarce
Ja smarowałam maścią Contratubex. Nie wiem ile dni. Do zużycia całej tubki. Blizna ma długość ok. 13 cm, jest poniżej linii bikini. Miałam spore problemy ze zmierzeniem jej długości - jest bardzo słabo widoczna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja stosowałam Cepan. Obecnie blizna jest bardzo jasna, a rodziłam 4 lata temu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
zajrzyj na Forum medycyna estetyczna, częto Pan Doktor odpowiadał na pytania wizażanek o bliznę po cesarce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
6 stycznia mialam cc.Martwie sie bardzo,bo na blizna mam twarde zgrubienie i od poczatku brak czucia.Dzis kolezanka mi powiedziala,ze jej mama miala cos podobnego i zbierala jej sie ropa.Cieli ja jeszcze raz i czyscili.Martwie sie strasznie!!!!!!!!!!!!!Nap iszcie czy tez tak mialyscie.
Do kontroli 6tyg od cc?
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
hej ... ja mialam cesarkę 29.10 br. i byłam u kontroli po 7 tyg dokładnie. Na początku też blizna była dziwna - tak jak piszesz nie miałam czucia w okolicach blizny i miałam zgrubienia - zresztą do dziś mam niewielkie a minęły juz prawie 3 miesiące ale lekarz nie stwierdził nic niepokojącego.
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja mam taki jakby waleczek nad blizna.Boli mnie jak kaszle z dwoch stron zszycia,to normalne? Zejdzie mi ten waleczek?I jeszcze jedno pytanko,czy to prawda ze nie wolno dzwigac powyzej kg po cieciu?
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Opuchlizna na ranie po operacji jest normalna,jednak trzeba uważać przy dźwiganiu,starać się nie nosić dużo dzidzia karmić na leżąco. Ja byłam chora przed cesarką ,po operacji kaszel doprowadzał mnie do szału,rana wtedy strasznie bolała więc doskonale cię rozumiem, z tym że nabawiłam się dodatkowo infekcji rany pooperacyjnej i musiałam 2tyg po cesarce leżeć w szpitalu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A z tym dźwiganiem to pewnie prawda tylko kurcze niech mi ktos powie jak to jest ... mi od razu po cesarce dali dziecko do łóżka ... 24h nie moglam podnieść głowy nawet bo zabronili a oni kazali mi się dzieckiem zająć. Przewijała mi syna koleżanka z łóżka obok. Jak wstałam następnego dnia musialam robic wszystko przy małym łącznie z noszeniem go a wazył ponad 4kg... może dlatego do dzisiaj mnie rana ciągnie.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:04.