Pytanie odnośnie tarczycy i wzrostu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-08-25, 21:34   #1
Wertizzo
Raczkowanie

Question

Pytanie odnośnie tarczycy i wzrostu

Witam i jeszcze raz proszę o pomoc.
Może jest tu jakaś osoba, która orientuje się w tych spawach, więc zaryzykuję.
Mam niedoczynność tarczycy, łykałam więc hormony i obecnie zaczyna mi się lekka nadczynność, w związku z czym odstawiłam leki. Czy jest jeszcze dla mnie jakaś szansa, przez to hormonalne zawirowanie, że kiedy wszystko już się uspokoi i wróci do normy - urosnę? Mam 16 lat, TSH mocno poniżej normy.
Pozdrawiam
Wertizzo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-25, 21:52   #2
zabciam
Zadomowienie

GG do zabciam
Dot.: Pytanie odnośnie tarczycy i wzrostu

nie mam zielonego pojecia jak odpowiedziec ci na to pytanie... ale ja mam pytanie do ciebie; otoz jak objawia sie u ciebie nadczynnosc i objawiała niedoczynnosc tarczycy? bardzo mnie to interesuje bo lekarka kazała mi zrobic test na tsh i nie wiem czy wogole mam takie objawy jakie wsytepuja przy tym schorzeniu dzieki z gory

https://wizaz.pl/akcje/adopcja_serca/

http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=4269936
POMÓŻMY ZWIERZĘTOM W KORABIEWICACH!!

http://www.republika.pl/bayka
zabciam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-25, 22:21   #3
Paris
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wertizzo
Witam i jeszcze raz proszę o pomoc.
Może jest tu jakaś osoba, która orientuje się w tych spawach, więc zaryzykuję.
Mam niedoczynność tarczycy, łykałam więc hormony i obecnie zaczyna mi się lekka nadczynność, w związku z czym odstawiłam leki. Czy jest jeszcze dla mnie jakaś szansa, przez to hormonalne zawirowanie, że kiedy wszystko już się uspokoi i wróci do normy - urosnę? Mam 16 lat, TSH mocno poniżej normy.
Pozdrawiam
Ja mam 15 kat (za prawie 2 miesiące) i mam 148 cm wzrostu. Jednak nie biorę hormonów, jestem zdrowa. Radzę Ci odstawić hormony, ponieważ wiem, co się po nich dzieje. Rośnie się nieproporcjonalnie - np. będą za długie ręce, za duże stopy, głowa etc. Nie wiem ile masz wzrostu i ile masz lat, ale głowa do góry Myślę, że końcu wszystko się samo powinno wyregulować i urośniesz.

P.S. Pamiętaj - małe jest piękne
But I know I'm gonna change that tune,
When I'm back on top, back on top in June...
Paris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-25, 22:28   #4
marmi
Raczkowanie

GG do marmi

W tym temacie jestem weteranka Niedoczynnosc tarczycy mam juz od 5 lat, jednak mam postac subkliniczna i TSH jest u mnie za wysokie, a FT4 i FT3 w normie. U mnie zanosi sie na to, ze bede brac tyroksyne do konca zycia
Co do objawow to roznie to bywa Ja mam objawy typowe dla niedoczynnosci, takie jak ospalosc, zmeczenie, sucha skora, lamliwe wlosy, uczucie ciaglego zimna, wolne tetno. Charakterystyczna jest tez nadwaga przy malym lub normalnym apetycie. A u mnie z tym jest na odwrot - waze tyle co szkapa i przytyc nie moge Nadczynnosc tarczycy wyglada wrecz na odwrot - niepokoj, nadpobudliwosc, drzenie rak, bezsennosc, uczucie goraca, chudniecie mimo zwiekszonego apetytu, przyspieszenie tetna. Oczywiscie ja jestem dobrym przykladem, ze czasem niektore objawy zupelnie nie pasuja.

Co do zmian - raz niedoczynnosc, raz nadczynnosc - trudno jest mi cos powiedziec na ten temat. Nie spotkalam sie z tym... Nawet mnie tego nie uczyli na AM, no ale moze dietetykom o tym nie mowia Powinnas porozmawiac o tym z lekarzem. Pozdrawiam
marmi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-25, 22:57   #5
marmi
Raczkowanie

GG do marmi

Cytat:
Napisane przez Paris
Ja mam 15 kat (za prawie 2 miesiące) i mam 148 cm wzrostu. Jednak nie biorę hormonów, jestem zdrowa. Radzę Ci odstawić hormony, ponieważ wiem, co się po nich dzieje. Rośnie się nieproporcjonalnie - np. będą za długie ręce, za duże stopy, głowa etc. Nie wiem ile masz wzrostu i ile masz lat, ale głowa do góry Myślę, że końcu wszystko się samo powinno wyregulować i urośniesz.

P.S. Pamiętaj - małe jest piękne
Paris... prosze, nie udzielaj takich rad, bo mi rece opadaja.... Nieleczona niedoczynnosc tarczycy moze doprowadzic do roznych chorob - nieplodnosci, sprzyja rozwojowi miazdzcy, a nawet do smierci. Wiec jesli Wertizzo ma z tym problemy powinna przyjmowac hormony bo chyba zycie jest wazniejsze od wzrostu, co? A zreszta jesli niski wzrost jest spowodowany zaburzeniami hormonalnymi to wlasnie dzieki nim mozna cos zmienic !! Mam nadzieje,Wertizzo, ze przyjmujesz i odstawilas leki pod kontrola lekarza ?!
marmi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-26, 00:26   #6
sylwia18
Zakorzenienie

ja też miałam niedoczynność która przeszła w nadczynność no i teraz znowu niedoczynność z tego co wiem leki trzeba będzie chyba do końca życia brać no ale co poradzić...mam słabe włosy i paznokcie, suchą skórę, często jest mi zimno, wagę trzymam tylko dzięki diecie...
Stary 2005-08-26, 08:40   #7
Wertizzo
Raczkowanie

U mnie też FT3 i FT4 obecnie jest unormowane, natomiast TSH nisko. Co do objawów: mnie początkowo zaniepokoił fakt jakiejś dziwnej nadwrażliwości szyi, to znaczy już przy lekkim dotknięciu miałam wrażenie, że się duszę. Potem okazało się, że tarczyca jest trochę powiększona. Poza tym włosy zaczęły wypadać na potęgę. Jeśli chodzi o odczucie zimna - długo nie zdawałam sobie z tego sprawy. W zasadzie od zawsze miałam tak, że gdy inni chodzili w letnich ubraniach, ja potrafiłam mieć na sobie sweter i kurtkę, przy czym wcale nie było mi w tym za gorąco.
Póki co lekarka zaleciła odstawienie hormonów (dzisiaj już drugi dzień bez ) i zobaczymy, co z tego będzie.
Jeśli jest jakiekolwiek podejrzenie problemów z tarczycą, to radzę zrobić badania. Ot, zwykłe pobranie krwi, cena też nie jakoś szczególnie wysoka, a ma się pewność, czy wszystko jest w porządku.
Wertizzo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-26, 09:08   #8
Nutka
Nutka nie gryzie!

Paris jak sie nie znasz nie udzielaj rad..bo piszesz bzdury i możesz zaszkodzić !

Leczę sie na terczyce od 8 lat ,w tamtym roku mialam operację..jestem pod stałą opieką lekarską -bo tak trzeba!!! Nie leczona tarczyca osłabia organizm,wykańcza serce ,nie wolno absolutnie samodzielnie odstawiać leków, często te leki są juz brane do końca zycia .. Wahania raz niedoczynność raz nadczynność zdaża się i to często..rozla lekarza aby złapać "równowagę" ..
Nie lekceważ sobie tarczycy!! Idź do lekarza i bądź pod stałą opieką, bo może to się źle skończyć! Co do wzrostu...nie sądze żeby leki na to wpływały,pierwszy raz słyszę ..ale pogadaj z lekarzem on Ci wszystko wyjąśni..

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _

WYSZUKIWARKA nie gryzie

Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-26, 09:55   #9
Anahstasia
Zakorzenienie

U mnie problemy ze wzrostem, a także tyciem i ogólnymi zawirowaniami wagi zaczęły się przy wykryciu niedoczynności tarczycy, która przemieniła się w całkowite zapalenie tego organu, żeby znów powrócić do ostrej niedoczynności. Miałam ok. 15 lat kiedy to wszystko się zaczęło, czyli kawał czasu temu Stanęłam na 168 cm, ale to tylko dlatego że rosłam dużo wcześniej, byłam wysokim dzieckiem i trenowałam koszykówkę.
Nieleczona tarczyca wręcz rujnuje organizm - zanim jej u mnie nie wykryto byłam bardzo senna, rozkojarzona, na dodatek wylądowałam u kardiologa, gdyż każdy wysiłek fizyczny (treningi) kończyły się ciśnieniem wyższym od i tak wysokiego jak na ten wiek 130/90. Przez rok lekarze szukali przyczyny Przez ten czas przytyłam 15 kilo, a później podczas leczenia drugie tyle Dlatego naprawdę polecam ścisłą kontrolę lekarską i niebagatelizowanie problemu.

Pozdrawiam!
Anahstasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-26, 09:58   #10
Paris
Zadomowienie

No w sumie macie rację...słuchaj dziewczyn doświadczonych, ja tylko wiem, że również miałam przyjmować hormony, ale mi odradzono, myślałam, że one w każdym przypadku działają tak samo.

Trzymaj się
But I know I'm gonna change that tune,
When I'm back on top, back on top in June...
Paris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-26, 10:07   #11
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Wertizzo
Pozdrawiam
ja miałam rok temu operację. Tsh miłam 0.9, pozniej 1,9, a obecnie mam 3,6, wiec tez skacze, ale lekarz powiedziałz e dopoki jest w normie to jest ok i ze to b.dobry wynik. Od maja nie bire leków, zeby sprawdzic jak pracuje tarczyca sama, mam zgłosic sie do lekarza w listopadzie, poniewaz przed zima organizm bedzie potrzebował wiecej TSH i zacznie sie nadprodukcja. Wtedy mam dostac mała dawkę leków no i przed planowana ciążą-bo łatwiej zajśc i donosić.
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-26, 10:46   #12
justyskaa
BAN stały

zbyt wielemna ten temat to mi nie wiadomo, ale po jakichś lekach na tarczycę w większych ilościach wydziela się chyba hormon wzrostu czy jakoś tak... wiem, bo mój mąż do 18roku zycia leczył sie w prokocimiu na tarczycę i te leki spowodowały, ze jest dużo wyższy, niż mógłby być normalnie - tak mu powiedziała lekarka, która go leczyła
justyskaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 14:03   #13
dziewuszka19
Przyczajenie

ja mam 20 lat od 7 lat mam chorobe graves basedov'a ( nadczynnosc+niedoczynnosc i tak w kolko) i mam 181 cm wzrostu a TSH mam na minusie wiec o wzrost siem nie martw
dziewuszka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości