|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
propozycja na wykwintny obiad lub kolacje przy swiecach :)
poniewaz podejrzewam ze jestem tu jednym zniewielu facetow (jako fotograf szukalem wizazystki i tak mi sie zostalo
![]() ![]() 1. prostu i szybki ale ladnie wygladajacy ![]() plastry schabu grubosci 1cm (w miare "okraglego") solimy, pieprzymi i obsypujemy ziolami prowansalskimi, odkladamy na min. godzine zeby przeszly aromatem ziol. blache smarujemy olejem. ukladamy kawalki schabu i wrzucamy do piekarnika (180-200st) na jakies 25min. przewracamy i na nastepne 10. wyciagamy ukladamy na kazdym kawalku plaster ananasa na tym dosc gruby plaster sera i na ser kladziemy suszona sliwke. wkladamy do piekarnika na 15min. ser pieknie sie roztopi, oklejajac ananasa i miesko, sliwka wpadnie do srodka i uzyskamy bardzo ladna kompozycje. 2. znacznie bardziej skomplikowany i czasochlonny: roladki z fileta z dzika z prawdziwkami w sosie winno smietanowym. filety z dzika (moze tez byc jakakolwiek inna dziczyzna) solimy,pieprzymy nacieramy czosnkiem, mielonym lub posiekanym jalowcem. odkladamy i zabieramy sie za reszte. na patelnie wrzucamy drobniutko posiekany wedzony boczek, cebulke i odrobine czosnku. podsmazamy. dodajemy pokrojone w drobne kawalki prawdziwki. przyprawiamy sola, pieprzem i majerankiem. dusimy przez chwile az odparuja. dorzucamy pokrojonego w kostke kiszonego ogorka. chwile dusimy. wracamy do mieska. ka kazdym kawalku ukladamy plasterek przerosnietej szynki lub boczku. na to kladziemy duza lyzke farszu, zawijamy zgrabne roladki ![]() teraz marynata ktora bedzie tez podstawa sosu. do garnka wlewamy troche oleju. do tego dolewamy czerwonego wytrawnego wina, dosypujemy odrobine soli i dosc duzo pieprzu, majeranku i jalowca (tylko nie przesadzcie ![]() roladki kladamy w zalewie i wstawiamy do lodowki najlepiej na cala noc. nastepnego dnia wyjmujemy z lodowki, podsmazamy na duzym ogniu ze wszystkich stron. przerzucamy do rondla, zalewamy reszta zalewy, dolewamy wina (ewentualnie wody jesli wino zdazylyscie wypic ![]() potrawa dusi nam sie pod przykryciem a my gapimy sie w telewizor ![]() i chyba gotowe. wiem ze to strasznie dluuuugie ale na efekt warto poczekac. od kiedy wymyslilem ta potrawe i zrobilem po raz pierwszy weszla na stale do mojego menu ![]() z czym podawac? obowiazkowo z tym samym winem ![]() a na talerz polecam kluski slaskie lub ziemniaki ugotowane pokrojone na kawalki podsmazone z cebulka i majernkiem. smacznego. pzdr sailor ps. chyba znow zaczne robic zdjecia tego co gotuje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: propozycja na wykwintny obiad lub kolacje przy swiecach :)
Sailor dziekuje za przepis na roladki z dzika
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
![]() mam troszke malo czasu w pracy ale jak dam rade to od poniedzialku podrzuce przepisik np na filet z sarny w zurawinach ..albo jeszcze pare innych pzdr i smacznego sailor |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
filet z sarny w zorawinach ...
bylabym wdzieczna za przepis, ja za takim miesem nie przepadam, jakos nie mam sumienia i do ust nawet tego nie wloze ![]() ale moja babcia sie w tym lubuje i chetnie jej oba przepisy podrzuce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
sailor schab po hawajsku wyszedl super.razem z buleczkami i czekoladowcem zalatwily przyszlego tescia na amen
![]() ![]()
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
ja też wypróbuję ten schab jak tylko będę miała w planach jakąś kolację przy świecach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:12.