|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
W rolach głównych... perfumy
Już tłumaczę o co mi chodzi
![]() A co mnie zainspirowało do rozpoczęcia wątku? Wczoraj pożyczyłam od koleżanki film Equilibrium. Nie będę opisywać całej fabuły ale w skrócie (dla tych co nie widzieli): Świat po III Wojnie Światowej; aby uniknąć kolejnych konfliktów zakazane są wszelkie emocje, nie można posiadać nic co by jakieś emocje wywoływało (oczywiście chodzi także o perfumy). Jest tam scena w której główny bohater (pracujący w służbach specjalnych, zwalczających opozycję) wącha wstążkę (dowód oskarżenia) pewnej kobiety (należącej do ruchu oporu), która jest spryskana jej perfumami. Później wykrada ją (wstążkę nie kobietę). Scena jest świetna pokazuję jak w człowieku, który był właściwie maszyną do zabijania rozwija się namiętność, budzą się emocje, jak otwiera się na nowe doznania. Kilka razy już sobie ją oglądałam. No to czekam na Wasze relacje J |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: W rolach głównych...perfumy
Pierwsze co mi przychodzi do głowy to książka "Pachnidło"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() A mnie się przypomniała Amelia - tam jest taki moment, kiedy perfumuje się przed lustrem (do snu!), stoi w uroczej haleczce, w swojej łazience. Ma butelkę perfum z tradycyjnym koreczkiem, którym nakłada zapach za uszami. Ten koreczek jej upada i tak Amelia znajduje pudełko z pamiątkami poprzedniego właściciela mieszkania. ![]() Edytowane przez pixie7 Czas edycji: 2005-09-01 o 02:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=pixie7]Świetna jest ta scena.
![]() ![]() QUOTE] No Christian, Christian... ![]() A mi się przypomniała jeszcze taka scena z filmu "Nic nie widziałem, nic nie słyszałem", która może nie jest bardzo wymowna, ale od biedy mogę ją podpiąć pod temat. Jeden z bohaterów (ten który "nic nie widział") w opisie morderczyni podaje, że pachniała Shalimarem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wybacz proszę oftopik, Baubo, ale ja tu już kiedyś oberwałam za te "ciacha"! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hehe, no jak to nie zaglądają ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Podforum ciacha rozbawiło mnie to rozpuku ![]() Ja uwielbiam Ch. Bale, a Equilibrium to jeden z moich ukochanych filmów. Ale nic mi nie przychodzi teraz do głowy co ma związek z filmami i perfumami - pusta we łbie... kojarzy mi się tylko jedna scena kiedy bohaterka "Pracującej dziewczyny" (S. Weaver) wspomina o facecie kochającym perfumy Shalimar (jak przez mgłę, ale zapamiętałam ze względu na słabość do zapachu). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Mi sie znow kojarzy jedynie Sapkowski i jego niesmiertelny "bez&agrest" (lub raczej Yen i jej bez i agrest
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Też dziś obejrzałam Equiliibum
![]() ![]() ![]() "Pachnidło" mają nakręcić (m.in. z Dustinem Hoffmanem ![]() Makabreska która kojarzy mi się z "wąchaniem" to Jeepers Creepers (Smakosz) gdzie potwór wąchał ofiary, żeby się dowiedzeć, która ich część jest najsmaczniejsza... PZDR ![]()
![]() |
#9 | |
Killing me softly
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://pachnidlo.filmweb.pl/ No ale zobaczymy ![]() Kolejny film kojarzący mi się z kosmetykami to Królowa Margot ![]() ![]() PZDR ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Ciekawy temat...
Odnośnie tworzenia relacji między ludźmi (poprzez perfumy oczywiście) przypomina mi się "Monachium" Spielberga. Jest tam taka scena, w której Avner (Eric Bana) flirtuje z tajemniczą kobietą w hotelowym barze. Czuje zmysłowy zapach jej perfum poprzez papierosowy dym. W pewnej chwili nieznajoma pociera swoim nadgarstkiem o nadgarstek Avnera. Powietrze przesycone jest erotyzmem...Avner się waha, jednak nie ulega wdziękom tajemniczej kobiety i odchodzi (pomimo tego, że dość konkretnie przedstawiła mu swoje zamiary ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Motyw z dzisiejszego Przystanku Alaska (ogladam namietnie):
Randka Joela i Meggi. Joel: Ladny zapach... Eternity? Meggi: Caleche Przypuszczam, ze Hermes ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Maggie pachniała Opium. Natomiast Caleche nosiła druga dziewczyna jej partnera (prowadził sobie chłopak podwójne życie ![]() ![]() ![]() Widocznie M. postanowiła jednak zrobić użytek z niechcianego prezentu (przytoczoną przez Ciebie, Maju, scenę pamiętam również ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
ja jestem w trakcie czytania książki "Pachnidło" i tak też główną rolę grają perfumy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Mnie sie przypomnial film, ktory widzialam niedawno, w dodatku polski - "Jasminum", m.in. z Gajosem i Ferencym. To jest caly film o zapachach. Trzech mnichow pachnie roznymi drzewami, a glowna bohaterka miesza je w poszukiwaniu zapachu - idealu. Generalnie kobieta komponuje perfumy i na koncu udaje sie jej stworzyc arcydzielo, ktorego nuta serca jest jasmin. Ponadto w filmie pada nazwa innychn perfum - Jil Sander No 4. Ciekawe dlaczego akurat te perfumy?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Przepiękny film, genialna mała Gienia no i Katarzyna Błęcka Kolska o Gajosie nie wspominając... Oglądam go ku pokrzepieniu gdy jest mi smutno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Podnoszę
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nat
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki Nat. Ciekawe, czy Spielberg miał coś konkretnego na myśli...
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Dot.: W rolach głównych... perfumy
Fleurs de Rocaille (wczoraj wieczorem w telewizji TVN) w przedostatniej scenie filmu o niewidomym pułkowniku tańczącym tango. "Zapach Kobiety" z oscarową rolą Al'a Pacino. Według komentarza z Basenotes w filmie Scent of woman chodzi właśnie o Fleurs. Tak też nazywa się utwór ze ścieżki dźwiękowej filmu. Dzisiaj, po "modernizacji", zapach marki Caron nosi nazwę Fleur (bez s) de rocaille. I różni się od pierwowzoru. Jak pachniało prawdziwe Fleurs de Rocaille?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
W temacie perfumy/film:
W polskim filmie "Warszawa" bohaterka grana przez Dominikę Ostałowską pachnie Hypnotic Poison (kupionym w Hiszpani) ma to być uosobienie oryginalności w przciwieństwie do Fahrenheita, którym pachnie jej rozmówca, rozmowa toczy sie w samochodzie. Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam - ale taką scenę zapamiętałam bo padły tam nazwy perfum, ciekawe że oba Diora. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
"Ostrożnie, pożądanie" - główna bohaterka, przed spotkaniem z kochankiem u jubilera. Siedzi w kawiarni, pije kawę. Ociera mokre od kawy usta, z torebki wyjmuje piękną kryształową buteleczkę perfum. Zamyka oczy. Koreczkiem nanosi krople - dwie za uszami i jedna leciutko roztarta na nadgarstkach.
Perfumy no - name, ale nabożny gest perfumowania się zapowiada wybitną scenę następną ... Film polecam, śiwetny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w tej historii morderstwa Carla, perfumy odgrywają rzeczywiście główną rolę, Avner identyfikuje kobietę, która zabiła Carla ze zdjęcia, ale myśli, że lepiej zidentyfikowałby ją po zapachu perfum nazwa perfum nie pada, ale kilka razy powtarza się określenie "dziwna woń z piżmową nutką", "piżmowa woń" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Takulo
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Yasminum, yasminum, podpisuję sie pod yasminum! Chociaż zapachu jaśminu chyab nie lubię
![]() Cytat:
![]() ![]() Zaraz poszukam tego wątku, jestem ciekawa
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Jestem baardzo ciekawa, jakie perfumy dostępne na rynku pachniałyby podobnie, jak kompozycja stworzona przez Nataszę (Grażyna Błęcka-Kolska) w "Jasminum":
Nuta głowy: bergamotka, limetka, neroli Nuta serca: jaśmin, Nuta bazy: czeremcha drzewo sandałowe (chyba) Uwielbiam ten film. Jest tki optymistyczny i...pokrzepiający ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:24.