![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() [B]Jak zaskoczyłam ukochanego:)[/B]
Kochane Wizażanki!
Po kilku miesiącach buszowania na forum w postaci gościa postanowiłam dołączyć do Waszego grona i podzielić się kilkoma ulubionymi przepisami ![]() Na początku naszej znajomości mój chłopak był przekonany, że nie potrafie gotować. Nie wyprowadzałam go z błędu i konsumowałam jego "dzieła" powstałe głównie z fixów ![]() Kiedy nadeszły jego urodziny, postanowiłam czyms go zaskoczyć i przekonać, ze jestem dobrym materiałem na żonę ![]() Zrobilam mu obiad, który wspomina do dziś; obiad, który moze nie jest ani superoryginalny ani wielce artystyczny ale skoro mój mężczyzna go lubi, to musi być dobry ![]() 1. Pyszne ziemniaczki Kilogram ziemniaków obrałam ze skórki, pokroiłam w półcentymetrowe talarki i ułożyłam na "kratce", która jest elementem wyposażenia każdego piekarnika.( Nie na blasze bo lubią przywierać).Zrobilam masełko czosnkowe( masło+czosnek+sól+pieprz+ ostra mielona papryka+zioła prowansalskie) i każdy plasterek posmarowałam odrobiną masła. Posypalam całość jeszcze raz ziołami prowansalskimi i hyc do piekarnika, niech się piecze w 200 stopniach na złoty kolor ![]() 2. Kulkowy sos tzatziki. Nie ten oryginalny ale moja własna wersja, idealnie pasująca do gorących ziemniaczków. kubeczek jogurtu naturalnego lub jeszcze lepiej gęstej słodkiej śmietany tyle samo majonezu (mój ulubiony to Winiary) ![]() sól, pieprz, ziola prowansalskie, ostra papryka pół ogórka świeżego kilka ząbków czosnku może być rzodkiewka Wszystko mieszamy.( Ogórek przedtem trzemy na tarce o średniej grubości oczkach i odsączamy z osku. Rzodkiewkę ścieramy na małych oczkach i też odsączamy. Pyszna sprawa!Doskonały sos również do dań z grilla. 3. Kotlety po mojemu.( dla 1 osoby) Pierś z kurczaka plasterek żółtego sera keczup pikantny szynka drobiowa trochę tymianku, sól, pieprz. Pierś rozbijamy, solimy i pieprzymy. Można natrzeć czosnkiem. Kładziemy plaster sera i szynki, polewamy keczupem, dodajemy tymianek i składamy na pół. Całość wrzucamy na patelnię i smażymy ja zwykłego kotleta, tylko dłuzej albo pod przykryciem. Voila!( Moje Kochanie pozarło 4) ![]() 4. Banany smażone ( na deser) 2 banany sok z 1 cytryny trochę soku pomarańczowego ( niekoniecznie ale jest wtedy jeszcze lepsze) spory kieliszek rumu lub brandy ( mozna łyknąć dla poprawy nastroju) ![]() opakowanie cukru waniliowego masło Banany kroimy na pół, wrzucamy na gorące masło. Polewamy sokiem z cytryny, rumem, posypujemy cukrem waniliowym. Dusimy całość pod przykryciem az banany będą miękkie. Wlewamy do miseczek z całym dobrodziejstwem sosu, który nam się utworzył. To doskonały deser, słodki ale lekko kwaskowy, gorący i rozpływajacy się w ustach...Chyba pobiegnę do sklepu po banany i zaraz sobie zrobię! ![]() To wszystko na teraz. Mój ukochany był w szoku i trwa w nim do dnia dzisiejszego a dziś mamy pierwszą rocznicę naszego "bycia razem". ![]() Pozdrawiam serdecznie! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: [B]Jak zaskoczyłam ukochanego:)[/B]
Oj brzmi pysznie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Nutka nie gryzie!
|
![]() z tego co tu napisalaś wnioskuję ,że trafilaś przez żołądek do serca swojego mężczyzny ![]() Musze popróbować Twoich ziemniaczków ![]()
Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2005-09-08 o 07:08 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Oj to musi być PYSZNE!!! Ślinka cieknie.
Przy okazji~> Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy (znajomosci czy ślubu) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Edyciu,
rocznicy znajomości. Ale może jak wymyslę jakieś nowe smakołyki to wkrótce będzie ślub? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
jejciu normalnie w niedzielę robię obiadzik w/g Twojego przepisu-niesamowity!!!! tylko te piersi się nie "rozkładają" na patelni, jak się je tak złoży w pół i smaży???czy złożyć na pół i jeszcze źdźbło rozbić żeby się bardziej skleiły?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Jucho,
jeśli dobrze rozbijesz kotlety przed napełnieniem ich szynka i serem i złozysz na pół to na bank się nie rozwalą. Mi sie to nigdy nie zdarzyło i Tobie też sie na pewno uda ![]() Po złozeniu na pół ich już nie rozbijaj bo wtedy mogą sie dopiero rozkleic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Mmm az trudno uwierzyc ze to bylo Twoje pierwsze doswiadczenie z przyrządzaniem obiadu
![]() Ale chyba wiecie ze istnieje gotowy sos tzatziki czy jak to sie pisze ![]() W niedziele mam okazje przyrzadzic cos smacznego mojemu menowi, moze i ja podbije serce przez żołądek? Tak przy okazji to bedzie nasza 2 rocznica ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Morświnku,
Przyrzekam, ze to pierwsze prawdziwe doswiadczenie i towarzyszyły mu brud, krew i pot ![]() Tzatziki ze słoiczków nie próbowałam a ten z torebki czasem dodaję do mojego ale nie całą torebke tylko pół. Ma troszkę dziwny smak jak dla mnie. Moja rocznica była dopiero pierwsza...Gratuluję! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
te piersiątka się panieruje czy nie? bo nie napisałas...
w niedziele zrobię ![]()
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Witaj Mała Kulko
![]() Wypróbowałam dziś Twój przepisik na niedzielny obiadek i ślicznie za niego dziękuję ![]() Wyszło rewelacyjnie, pyszniutkie, aż palce lizać ![]() ![]() Za tydzień robię to znowu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Strasznie się cieszę! Widzę, ze to papu można nazwać patentem na głodnych TŻ. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Ja też zrobiłam i faktycznie, pycha. Dziękuję za rewelacyjny przepis i polecam zrealizować taki obiadek, bo grzechu jest wart.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
no to juz wiem, co zrobie na obiad w niedziele...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
mniam ale pysznie brzmi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
przepis jest naprawde super, obiadek wyszedł pierwsza klasa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, to fantastycznie, ze przepis działa
![]() W końcu nasza kobieca siła tkwi między innymi w dbaniu o żołądek naszego TŻ, prawda? Buziaki dla Was ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Kulko zawsze jak czytam ten wątek i ten obiadek to jestem taka głodna !!!!!!!! Pyszne to wszystko!!!
![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Ohhh ja wyprobuje tez tez kotleciki. Mniamniusnie brzmi.
Do tego zrobie ziemniaczki smazone i jakas suroweczke ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Naprawdę brzmi smakowicie, aż jeść mi się zachciało :P
Teraz już wiem , co będzie w niedziele na obiadek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Tak, jak zapowiedzialam, przyrzadzilam dzis obiad wedlug tego przepisu. wyszedl pierwsza klasa! zjedlismy (mij ukochany i ja) tyle, ze dlugo sie ruszac nie moglismy.
![]() w koncu dopelzlam do kompa i moge pochwalic przepis. dzieki! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Dziękuję, naprawdę szalenie miło jest czytać tyle słów uznania. Jesteście wszystkie kochane
![]() Tak mi przyjemnie że chyba "spłodzę" jakiś nowy przepis ![]() Pozdrawiam i dziękuję! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Ja zawsze piekę ziemniaczki w piekarniku na blasze, tylko że na blachę zawsze daje papier do pieczenia i nie ma mowy o przywieraniu do blachy
![]()
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Od niedawna mieszkam sama, więc nie chce mi się za bardzo gotować dla samej siebie, przeważnie mój luby coś nam gotuje jak przychodzi, nie chciałam być gorsza i wreszcie pokazać na co mnie stać, więc buszowałam i buszowałam na wizażu i znalazłam Twojego posta ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
To już wiem co zrobię mojemu TŻcikowi w następną sobotę na obiadęek. Lubi sobie pojeść, będzie zachwycony. Dzięki Kuleczko za ten przepis. Odezwę się już po wyżerce i napiszę wrażenia
![]()
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
A ja jutro robię banany(ale bez rumu - nie znoszę alkoholu)
![]() ![]() ![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
te ziemniaki brzmią cudownie, aż sobie zapisze ten przepis!
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:57.