|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Nutka nie gryzie!
|
SERNIK pyszny NUTKI
Ciasto:
1 margaryna 3 szkl. maki 1 szkl. cukru 1 lyżeczka proszku do piecz. 1 cale jajko 2 łyzki kakao Zagnieść dokladnie ciasto, podzielić na 2 części i dać do lodówki najlepiej na noc. Ser: 1,20 kg sera bialego 4 jajka 1 margaryna 1 budyń waniliowy,smietankowy 1 szkl cukru (do smaku mniej lub wiecej) bakalie Margaryne utrzeć z cukrem i żółtkami,dodawać ser ,potem budyń i resztę...i dalej ucierać...na końcu dodac ubita na sztywno pianę i delikatnie wymieszać. Mozna dodac bakalie. Na dużą blache rozlozyc (zetrzeć na tarce na duzych oczkach) 1 część ciasta ponkłówac widelcem, podpiec delikatnie na zloto .Na to wylożyć ser i zetrzeć resztę ciasta na tarce . Do pieca jeszcze na ok 30 min. Trzeba pilnowac kiedy sie lekko na brzegach zarumieni. Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2005-11-04 o 17:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: SERNIK pyszny NUTKI
Nutko - od dawna poszukiwałam dobrego sernika
![]() Więc z nieba spada mi ten Twój przepis. Mam kilka pytań natury techniczej: - czy piec z termoobiegiem? - w jakich temperaturach piec? - czy piekarnik ma byc nagrzany uprzednio do określonej temperatury? -jakiego sera białęgo używasz: zmielonego z wiaderek czy klasycznego i sama mielisz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nutka nie gryzie!
|
Ostrzegam ze jestem mistrzynia tego sernika i nie jest on łatwy ale TY dasz rade jako naczelny Łasuch
![]() Wiesz mam problem że robie duzo na wyczucie ale postaram sie pomóc: 1) tak też mam piec z termoobiegiem ![]() 2) temp. ok 200 ale potem musisz zmniejszyc aby sie nie spalilo...musisz lookać ![]() 3)do ciast zawsze uprzednio nagrzewam piekarnik..zreszta 1-sza warstwę masz delikatnie podpiec na zloto więc bedzie juz ciepły....nie ![]() 4) ser...??? na pewno nie ten w wiaderkach ![]() ochydne!!! i sernik jest niedobry ![]() ..półtłusty lub tlusty w kostkach pakowany (czasami daje tylko 1 kg -czyli 4 kostki i też ładnie wychodzi).One sa w takeij konsystencji ze nie trzeba jak za PRL-u mielic sera 3-krotnie ![]() wszystko jasne ??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nutka
![]() Jak tylko wrócę z konferencji to powalczę z tym przepisem. Mam pewiem problemik: nie mam maszynki do mielenia. CZy ten twaróg można przepuścić przez praskę? Taką praską do ziemniaków, kopytek, itd.? Wiem, że nie dorównam tkaiemu wybitnemu sernikologowi jak Ty, ale do odważnych świat należy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nutka nie gryzie!
|
![]() ![]() i cukier do serw wsypuj stopniowo i próbuj (tylko nie wyjedz calości ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() super, że go nie trzeba przeciskać. Dla mnie lenia patentowego to wspaniała wiadomość ![]() Upiekę to cudo i zdam relację jak wyszło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nutka nie gryzie!
|
jak by co Beliczku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Nutka - ta Twoja duża blacha , to taka prostokątna? jaka ona jest duża mniej więcej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiec mnie sie wydaje, ze z tymi serami w kostkach to róznie bywa: raz są takie, ze przeciskac ich nie trzeba(np. Imperial - najlepszy do sernika ![]() Więc Beliczku, jak jeszcze sera nie kupiłas, to najlepiej bedzie, jak wybierzesz własnie Imperial ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
aha, zapomnialam dodac, ze przepis wyglada smakowicie i ja równiez jestem maniaczka pieczenia słodkosci, wiec na pewno któregos dnia wypróbuje
![]()
![]() |
#11 | |
Nutka nie gryzie!
|
Cytat:
![]() No i kiedyś zrobilam z tego w wiaderku i byl napradwe ochydny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
no tak, Imperial ma specyficzny smaczek
![]() a co do tego w wiaderkach, to ja mam taki ładny przepis na sernik z mandarynkami do którego używam własnie sera w wiaderku Tesco i wychodzi pyszny serniczek ![]() ![]()
![]() |
#13 | |
Nutka nie gryzie!
|
Cytat:
A ja juz podałam przepis na serniczek z mandarynkami tu na forum jest łatwy i pyszny ![]() ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...k+mandarynkami |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
No, no znwu apetyczne ciasto
![]() Po ostatnich sukcesach w kuchni ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Hmmm,Nutko,nie bardzo rozumiemz tym serem ,który trrzeba zetrzeć na TARCE.Czy to przypadkiem nie o druga częśc ciasta chodzi,a nie ser?Co wobec tego z tą drugą częścią ciasta?Ach,albo jestem jakas przymulona,albo nie wiem co.A tyle czasu szukałam właśnie takiego przepisu na sernik.Proszę, podaj jeszcze razz dokładnie jak do tego sie zabrać.Dzięki!!!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Nutka nie gryzie!
|
Cytat:
![]() ![]() Wszystkie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:24.