![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Praca licencjacka !! Pomóżcie :-)
Mam do was ogromną prośbę... w tym roku bronię licencjata (studiuję filologię polską). Piszę pracę z gramatyki opisowej języka polskiego... bedę dokonywać rozbioru i analizy przezwisk... jeśli możecie to podajcie jakieś... podam przykład o co mi chodzi:
WIEWIÓRA - bo ma rude włosy AMERYKANKA - bo była w Ameryce... Jeśli możecie mi pomóc to bardzo proszę... pozdrawiam ![]() Szukałam podobnych tematów na forum ale znalazłam tylko dwa przezwiska: MAŁA - bo jest mała MŁODA - bo najmłodsza w rodzinie. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Praca licencjacka !! Pomóżcie :-)
O rety, nie wiem czy o to Ci chodzi, ale wpiszę - może się jednak przyda
![]() Przezwiska niektórych moich znajomych + geneza: 1) KzO - bo Krzysiu z Olechowa (dzielnica Łodzi) 2) Szambo - bo u niego w domu jest jak w szambie ![]() 3) Maleństwo - bo najniższa ze znajomych 4) Gacia - zdrobnienie "Agaty" 5) Cashub - po pierwsze "cash" (chłopak ma na nazwisko Pieniążek), bo drugie jego rodzina to Kaszubi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
U mnie i pewnie nie tylko wiele przezwisk bierze sie od nazwiska, skrócona wersja, lub trochę przekręcona np Karp-Karpiński, Roman-Romanowski, Roger-Rodziejczak
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
albo np. Lorak-Karol (czytany odwrotnie)
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dzięki wielkie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ok, przypomniało mi się jeszcze kilka:
- Dzidzia - przylgnęło do niej, jak była mała i wszyscy tak na nią wołali (obecnie Dzidzia ma 24 lata ![]() - Dzik - od nazwiska Padzik - Martwa - wynik przejęzyczenia (dziewczyna ma na imię Marta), ale przylgnęło - Twardziel - od nazwiska Twardy - Snajper - od zamiłowań do wojska, spraw militarnych itd. zresztą dobry z niego strzelec ![]() - Grzybek - od nazwiska Grzybowski W razie gdyby coś jeszcze wpadło mi do głowy (skleroza..), dam znać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Miałam koleżanke KOBYŁKĘ (miała b. charakterystyczny śmiech)
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Jasiński - "Jasiek"
![]() Jędrek - "Jąder" hehe ![]()
Nie mam żadnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeń. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istotą ludzką i to mi wystarczy. Gorsza już być nie może. Po co mi suwaczki? Miłość nie jest na pokaz. Do miłości trzeba dwojga, a nie Internetu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
marchewka - rym do Ewka (dla dziewuch o tym imieniu)
blondi - bo ma blond wlosy myycha - bo ciagle je zolty ser (i wydala sie tajemnica mojego nicka ![]() chyba mam chwilowa amnezje.. bo nic wiecej nie pamietam, jak sobie przypomne przezwiska to dopisze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
hej!!!
niestety zbyt wiele takich przykładów nie znam ale zawsze coś: ksywa kolegi --STEFAN---od nazwiska Stefański przezwisko mojego byłego ![]() ![]() no i moje przezwisko----TAO---od zawsze interesowałam sie kulturą wschodu,a także jest to dla mnie pewnym ułatwieniem, na imie mi Taida i szczerze mówiąc mam dosyć ciągłego pytania przy przedstawianiu sie "jak?"....i tłumaczeniu dlaczego mam takie imię. jak sobie coś przypomnę to oczywiście dopiszę. pozdrowienia TAO |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja mam tylko do nazwiska:
"Panas" - Panasiuk "Lewy" - Lewczuk "Kowal" - Kowalski "Mazi" - Mazurek "Boro" - Borowski i inne: "Stożek" - bo ma niekształtną głowe ![]() "Biały" - blady blondyn wiecej nie pamietam. ja na te wszystkie osoby mówie po imieniu. Jakos nigdy po ksywce nie wołam na nikogo :/
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
O, przypomniały mi się jeszcze przezwiska kumpli mojego kuzyna:
- Sars - bo jak leżał w szpitalu na zapalenie płuc, to głośno było o tej chorobie i się wstrętnym kolegom skojarzyło ![]() - Wasyl - od nazwiska Wasilewski |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
To i ja dodam troche z najblizszego otoczenia:
Wąski- bo jako jedyny w grupie na uczelni nosił wąsy Korea- bo przypominała Azjatkę (to o mnie niby ![]() Siwa- bo blondynka Misia- bo miła i ciepła Sucha- od nazwiska ..jak mi się więcej przypomni to wrzucę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Blady - jasny blondyn
Pająk-wysoki, szczupły o długich nogach Komar -od Komarzewski Wieloryb - trochę nieładnie ale tak mówią o koleżance z nadwagą Siara - od Siarkiewicz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Lipton-Lipiński
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
janek - bo zawsze na pytania typu "kto idzie do sklepu?" odpowiadała "ja nie.." i wszystcy zaczeli wołać JANIE.. tak więc moja siostra to JANEK
![]() ryba - bo fisz na nazwisko dżanka - bo ania dż. kurak - bo śmiesznie biega i jest mała strusiu - bo wysoki żarówa - bo ma taki kształt głowy.... to tyle co mi przyszło na myśl, bo reszta znajomych to generalnie od nazwiska typu cisowski - cisu itd.
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
pszczółka - od szerokich bioder w stosunku do talii (tzw wcięcie)
banan - od banasiewicz bryza- od skarpetek z napisem bryza ratlerek - bo mała chuda i z wyłupiastymi oczami koza - bo jadła wszystko (no prawie) long- bo wysoki, czyli długi ![]() tipsior - od paznokci o kosmicznej długości na razie tyle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
No to ja też się podzielę:
Rumen bądź Rumenige - fan piłki nożnej a w szczególności piłkarza o nazwisku Rumenige; Makumba - dziewczyna o ciemnej karnacji; Chłopiec Warzywo - jego tato miał sklep warzywniczy; Zoga - wymysliła kiedyś takie słowo w scrabble`ach i upierała się, że ono istnieje i coś znaczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=bro]janek - bo zawsze na pytania typu "kto idzie do sklepu?" odpowiadała "ja nie.." i wszystcy zaczeli wołać JANIE.. tak więc moja siostra to JANEK
![]() QUOTE] ![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
UZI-od uciekinier z inkubatora, tak kiedyś na kumpla mówiliśmy
![]() ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
to i ja pomoge
![]() ogórek - od imienia Jurek ![]() anemik - bo strasznie powolny chopin - od fryzury bela - od nazwiska Belka anga - od imienia Hanka Bin laden - to przezwisko ma wykladowca na mojej uczleni ![]() cukierek - bo w dziecinstwie objadal sie cukierkami i zawsze je mial przy sobie erka - przezwisko kolezanki, ktora w dziecinstwie jezdzila rowerem i zawsze udawala ambulans, uwielbiala wszelkiego rodzaju afery ![]() ![]() szczypior - bo chudy strasznie
![]() |
#23 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Baxter - bo nosił kurtkę z takim napisem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() sorry za mało konstruktywny komentarz, nie mogłam sie powstrzymać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Dzieki wielki! Wlasnie o to mi chodzilo
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Przypomniały mi się następne:
- Grzywacz - z uwagi na charakterystyczną grzywkę (kiedys z kolei zwany był Pianistą, ponieważ na jednym z konwentów dorwał się do pianina i grał na nim do mniej więcej piątej rano - aż do chwili, gdy ktos o słabszych nerwach rzucił hasło "Zabić pianistę!") - Panda - sprzedawca w jednym z zaprzyjaźnionych sklepów z rozmaitymi gadżetami pochodzącymi z Japonii. Słyszałam, że przezwisko powstało od ciągłego nagabywania owego człowieka o rozmaite przedmioty - ciągle mówili do niego "Pan da!" - no i wyszło Panda ![]() - Mapa - ech, stare czasy - jak jechalismy na kolonie, to jako jedyny w autokarze dysponował mapą Polski ![]() - Bagienka - jeden z kolegów nie był w stanie zapamiętać imienia Blanka. Ciągle mu się myliło i wołał na dziewczynę Bagienka - i już tak zostało ![]() - Szachownica - te same stare czasy i te same kolonie ![]() I znowu włączyła się skleroza, ale głęboko wierzę, że jeszcze cos mi się przypomni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
No to jeszcze coś ode mnie:
struś - bo wysoki, szczupły, bardzo szybko chodzi kula - osoba strasznie upierdliwa i nie można się jej pozbyć [skrót od kula u nogi]
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Śpieszę, czym prędzej wesprzeć młodsza koleżankę z mojej branży - także studiuje filologię polską
![]() Lalita - bo to dziewczyna, która zawsze na imprezach, wycieczkach itp dużo sprząta, chodzi po bałaganiarzach i to, co nabrudzą sprzątnie. W jednej z telenowel brazylijskich, właśnie służącą była Lalita ![]() Mucha - chłopak, który dostał takie przezwisko, ponieważ w uroczystych sytuacjach pojawiał się wiecznie z jedną i ta samą muchą ![]() Niewiad - od nazwiska Niewiadomski. Sprężynka - od wielkich i cudnych kreconych włosków, które wszystkim kojarzą się właśnie ze sprężynkami. Jasna - od ciągłego powtarzania i przytakiwania: "no jasne". Komar - chudziutki, bardzo wysoki, z bardzo długimi kończynami, Jego anatomia zadecydowała ![]() Rybak - pasjonat łowienia ryb. Maślana - od nazwiska "Maślankiewicz". Enrico - od przekształaconego imienia Henryk - Henryko - Enrico ![]() Wilku - od nazwiska Wilk. żuj gumka - od wiecznego, nieustannego rzucia gum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Dzieki wielkie! Jestescie kochani
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Joanna d'Moder
|
Cytat:
Barbi-blondynka,ubierająca się w krótkie spódniczki i bluzki z dużym dekoltem,z mocnym makijażem.Nie stroniąca od koloru różowego. Siwa-tak wołali na koleżankę,która miała włosy o kolorze jasnego blondu Platyna-podobnie jak wyżej,z tym że włosy w odcieniu blond były prawie białe (znaczy się taki kolor farby ![]() Buli-osoba tęga.Przezwisko zaczerpnięte z bajki,gdzie bohaterami były bałwanki.Pamiętacie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:32.