![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Zasuszone skórki...
Witam. To mój pierwszy post i mam nadzieję, że nie ostatni
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Zasuszone skórki...
Ja bym je powrzucała do jakichś ładnych butelek po alkoholach, w ciekawych kształtach i ustawiła w kuchni na oknie.
Mam takie różnokolorowe butelki wypełnione muszelkami i piaskiem i wygląda to bardzo ciekawie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Aaa zapomniałam - witam serdecznie na wizażu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ja rowniez witam
![]() Moja znajoma kiedys wlasnie powkladala skorki do butelek a potem dodatkowo zalala olejem-zwyklym spozywczym. Ladnie to wygladalo. A moze by tak olejek do lampek oliwnych uzyc i potem by cytrusami pachnial? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Super
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
poza tym, butelki po sokach zamiast po alkoholu ![]() wiesz, te słoiczki, można z nich zrobić sliczne pachnące świeczki ![]() wsypać do nich te skórki, zalac oliwą i włożyć knot np. bawełniany ![]() mam tylko pytanie - w jaki sposób suszysz skórki?? bo mnie tez się ten pomysł ze świeczkami spodoał ![]() ![]() ![]() tylko skórek nie umiem "stworzyć" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
mozna włozyć te skórki do szklanego naczynia miski tak przy ściankach i wypełnic całe naczynie orzechami które mozna pomalować sprayem na złoty,
![]() ![]() 09.04.2012 córa ![]() 19.04.2017 ![]() 31.01.2018 ![]() 06.02.2019 Kropek ![]() Edytowane przez śliweńka Czas edycji: 2014-12-04 o 10:56 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
![]()
Moja mama zrobiła coś takiego: zasuszyła skórki od pomarańczy,cytryn i mandarynek,przygotowała kubek po jogurcie, rozpuściła świeczkę i stopniowo dodawała suszki i roztopioną parafinę ze świeczki. Wygląda to bardzo ładnie
![]() ![]() ![]()
Wish upon a star Believe in will The realm of the king of fantasy The master of the tale-like lore The way to kingdom I adore Where the warrior's heart is pure Where the stories will come true Nightwish, "Fantasmic"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
![]()
Paris Paris - ja suszę tak, że skórki i plasterki kładę na szmatkę, a z kolei szmatkę ze skórkami na kaloryferze. Efekty widoczne po 4-5 dniach
![]()
Wish upon a star Believe in will The realm of the king of fantasy The master of the tale-like lore The way to kingdom I adore Where the warrior's heart is pure Where the stories will come true Nightwish, "Fantasmic"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
a masz zdjęcie tego dzieła twojej mamy?
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja tnę je w dosyć drobną kostkę i kładę na talerzyku, który stawiam na kaloryferze. U mnie skórki są wysuszone już na następny dzień rano.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() teraz wyjeżdżam na tydzien do Rodziców ( bo chora jestem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() zrobię experyment ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
MOzna by takie plasterki popowieszać na oknie . mysle ze by to ładnie wyglądało
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Jak już tak się owocowo zrobiło, to zapodam zapożyczone z gazetowego forum pomysły na cytrusy:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Jak pomarańcze to pomarańcze :P
P.S Jak zobaczyłam tą czapeczkę to się zakochałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
mozna tez zrobic kolczyki( na wizazu juz podobne ktos prezentowal-przejzyj watki o kolczykach).
ja zamierzam wykorzystac suszone plasterki mandarynki przy pakowaniu prezentow ( cos podobnego do tego na zdjeciu, tylko zamiast gwiazdki przyczepie mniejsze i wieksze plasterki ![]()
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Tak jak napisala Ania Aneczka - tez wykorzystuje jako ozdoby do pakowania prezentow.
Poza tym mozna choinke ozdobic w same suszone plasterki. I do tego np. w zlote gwiazdki. Bardzo mi sie podobaja takie "ekologiczne" choinki ![]()
************************* ********************** Czarownice sa zwykle tak towarzyskie jak koty......wiekszosc czarownic jest zyczliwa (ogolnie), lagodna (dla pokornych), wielkoduszna (dla zaslugujacych, bo nie zaslugujacy dostawali wiecej niz im sie nalezalo) i oddana generalnie swemu powolaniu, ktore oferuje w zyciu raczej kopniaki niz calusy. T.P ![]() ************************* ********************** |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
moja znajoma miała na oknie zamiast tradycyjnej firanki zawieszony zółty tiul z naszytymi kieszonkami i w nie powkładane suszone pomarańcze i cytrynki.
wyglądało to bardzo ładnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
mozna tez zrobic taka niby zaslonke laczac plasterki jakiegos cytrusa np zylka i powiesic na oknie - ladnie swiatlo rozswietlaloby srodek kazdego plasterka
![]()
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
u mnie już plasterki cytrusowe susza sie na kaloryferze
![]() ![]() już ja wymyślę dla nich jakieś śliczne przeznaczenie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
To ja jeszcze podrzuce "przepisy" na takie plasterki.
ZACZERPNIETY ZE STRONY: www.gotowanie/wkl w brzmieniu doslownym Nie ma nic łatwiejszego niż ususzenie pomarańczy w plastrach, którą później można wykorzystać jako wdzięczną i pięknie pachnącą ozdobę świąteczną. A oto, jak to zrobić: Pomarańcze pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Ułożyć je na blasze wyłożonej sreberkiem do pieczenia i suszyć w piekarniku w temperaturze ok. 70 stopni. Jeżeli posiadacie piekarnik elektryczny, niezłe efekty daje termoobieg. Podczas suszenia powinno się kilkakrotnie obrócić plasterki cytrusów. Suszenie trochę trwa, ale warto czekać na efekt. PIEKARNIK ELEKTRYCZNY - Przepis ze stronki anglojezycznej, podaje jeszcze, by pokrojone plasterki odsaczyc na bibule. W piekarniku elektrycznym rozlozyc na blasze (ruszcie) w polowie wysokosci, rozgrzanym do 50stopni. Suszyc okolo 6 godzin. Ale tzreba sprawdzac co pol godziny, by nie spalily sie. MIKROFALOWKA - Pomiedzy papier do pieczenia (nie barwiony) ulozyc po 5-6 plasterkow. Nastawic mikrofalowke na polowe mocy, wstawic plasterki na okolo 8 minut. Nastepnie wyjac, i przelozyc te plasterki pomiedzy kolejna porcje, suchego papieru. (sprawdzic, czy nie zostaly fragmenty papieru na plasterkach). Robic do upadlego
************************* ********************** Czarownice sa zwykle tak towarzyskie jak koty......wiekszosc czarownic jest zyczliwa (ogolnie), lagodna (dla pokornych), wielkoduszna (dla zaslugujacych, bo nie zaslugujacy dostawali wiecej niz im sie nalezalo) i oddana generalnie swemu powolaniu, ktore oferuje w zyciu raczej kopniaki niz calusy. T.P ![]() ************************* ********************** |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
dziewczyny, z pierwszej partii moich suszonych plasterków zrobiłam ozdoby na choinkę
![]() teraz suszą się kolejne - z nich zrobie łańcuch na okno kuchenne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
a jeśli Ci jakieś zostaną i nie będziesz miała co z nimi zrobić, to skórki tak mniej więcej z dwóch pomarańczy zalej dwiema łyżkami oliwy z oliwek, odstaw na pół godziny pod przykryciem, niech się namoczą, a potem do wanny z gorącą wodą i kąpiel...
![]() ![]() ![]() pzdr! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
to może te skórki zalać wrzątkiem i w jakimś naczyniu obok prysznica postawić
![]() u mnie też niestety wanny brak |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() klimacik nastrojowy , pięknie pachnący w łazieneczce... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:26.