|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Sałatka dla bardzo głodnych!!!
Codzienni wracam z pracy po 21 - głodna jak wilk. Trzeba by było coś zjeść. Czy ktoś zna przepis na jakąś sycącą i szybką w przygotowaniu sałatkę dla wygłodniałych??????
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Sałatka dla bardzo głodnych!!!
hey ja proponuje:ser feta ogorek pomidor ser zolty majonez ewentualnie sos sol i mniamm
![]()
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
ja proponuje salatke z makaronem ( sycaca jest napewno) potrzebne jest: makaron , jajka ( mozna ugotowac wczesniej bo itak potrzebne zimne) jakas kielbaska np parowka czy mortadela, ogorek konserwowy,pomidor (najlepiej twardszy) moze byc a nie musi kukurydza. wszystko kroimy, mieszamy z majonezem i doprawiamy. naprawde mozna sie najesc.
![]() albo taka ryz, kukurydza, grzybki marynowane lub pieczarki takze marynowane, kielbaska, ogorek, kroimy wszystko, dodajemy majonez, przyprawy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Na późny wieczór proponowałabym coś sycącego a jednak lekkiego w miarę:
Pomidor pokrojony w kosteczkę, ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę, na drobno pokrojona papryka, pokrojona na drobno kapusta pekińska, posiekana pietruszka, ser zółty pokrojony w cienkie paseczki, posiekana na drobno cebulka, dodać do tego majonez, pieprz i sól. Właśnie spałaszowałam taką sałatkę ![]() Możesz dodać również pokrojone jajko ugotowane na twardo (podobno sycące) No i jeśli chcesz oczywiście kromeczka chleba żytniego (bardziej syci) np. podpieczonego. Sałatkę przygotowałam chyba w 5 min ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rzabbocop
|
Gotowany makaron
fasolka czerwona z puszki rodzynki tuńczyk z puszki majonez, przyprawy Wymieszać i zjeść ![]() Ewentualnie rodzynki można sparzyć, można też dodać pokrojony w kostkę żółty ser, fasolkę można zamienić na groszek lub kukurydzę, lub dodać oba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja proponuję coś naprawdę expresowego- często mnie ratuje
![]() -puszka tuńczyka w oleju -puszka kukurydzy -puszka czerwonej fasoli wymieszać i gotowe!!! Nawet nie trzeba doprawiać ![]() Jeśli wytrzymasz jeszcze 2 minuty, można wkroić ogórki- kiszone lub konserwowe ale bez nich też jest pyszna ![]() No i trudno mi sobie wyobrazić coś szybszego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
kto dodaje komentaze np o kobiecie umalowanej? znam takie co po umalowaniu wygladaja gorzej niz przed!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
ogorki konserwowe SUPER do tego ugotowany ryz i..... obiad dla calej rodzinki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ooo..dzieki. Duże sznse ze uda sie przy moich
"umiejętnościach" kulinarnych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Jeżeli chodzi o sycącą sałatkę to polecam przepis mojej babci - może niezbyt dietetyczny ale za to przepyszny:
*śledzie marynowane *ogórki kiszone *ziemniaki gotowe *jajka gotowane *cebula (nie znam dokładnych proporcji,bo zasze robimy "na oko")wszystko kroimy w kosteczke i dodajemy majonezu. Jest to program obowiązkowy na sylwestra, zwłaszcza gdy zaczyna ssać w brzuszku po alkoholu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
to są moje propozycje:
Sałatka MEKSYKAŃSKA woreczek ryżu puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej papryka czerwona cebula sos słodki sos chilli tao-tao pół cytryny łyżeczka cukru łyżeczka vegety 2 łyżeczki curry olej ryż ugotować i przestudzic. do miski wsypaćć kukurydzę, fasolę, pokrojone paprykę i cebulę w kostkę, dodać ryż. Do szklanki dać ok 1/3 jej wys sos tao tao, cytrynę, curry, vegetę, cukier i dopełnić olejem. wymieszać. Zalać składniki w misce, wymieszać. Sałata z kurczakiem Piersi z kurczaka ugotowane lub te części, które zostały z gotowania rosołu, pokroić na drobne kawałki i dodać do sałaty (najlepiej lodowej) zalać sosem skłasającym się z 2 łyżeczek musztardy, 1, 2 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, łyżeczki cukru, szczypty soli i oleju. Sos powinien mieć konsystencję emulsji dlatego ważne jest zeby olej dolewaćstopniowo. Zalać tym sałatę i delikatnie wymieszać. posypać rumianymi grzankami i startym żółtym serem. Te dwie prpozycje są na prawdę sycące i pyszne. Mogą śmiało stanowić osobne danie lub być dodatkiem czy przystawką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
ja proponuje ugotowany makaron z ugotowanym kalafiorem i duuuzzzooo czosnku... pycha salatka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Makaron
pieczarki marynowane szczypior majonez sól , pieprz Makaron ugotować, pieczarki pokroić w plasterki, szczypior usiekać. Wszystko wymieszać, dodac majonez. Doprawić.
![]() |
![]() |
#16 |
perfumove love
|
Dziwna, zdrowa i sycąca:
tuńczyk z puszki (w kawałkach, nie rozdziabdziany), dwie marchewki utarte, pół czerwonej papryki drobno pokrojonej, majonez, pieprz, sól. Wiem, brzmi dziwnie, ale jest naprawdę smaczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Smaczna, sycąca sałatka:
- makaron świderki - pierś z kurczaka - puszka kukurydzy - papryka czerwona - ogórek świeży - sos do sałatek koperkowo-szczypiorkowy Knorra - majonez - sól , pieprz Makaron gotujemy al dente. Pokrojona pierś podsmażamy na oleju. Paprykę i ogórka kroimy w kosteczkę , dodajemy odsączoną kukurydze. Sos Knorra przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu . dodajemy do reszty składników. Na koniec 2-3 łyżki majonezu oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy, na chwilkę do lodówki w celu "przegryzienia" i smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:43.