Ślązki cwibak piernikowy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-12-23, 21:44   #1
1111c4b9c157e15532fa9e27a07e9b9b22376b0b_65935273b71bb
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 1 639

Ślązki cwibak piernikowy


Musze sie pochwalic bo przed chwila wlasnie taki upieklam i jestem z siebie strasznie dumna

ŚLĄSKI CWIBAK PIERNIKOWY

3 całe, dość duże jajka ucierać dokładnie (ok.20 minut) z 1 szklanką cukru (najlepiej drobny kryształ). Do utartych z cukrem jaj wlać szklankę płynnego (nie ciepłego!) miodu i ucierać dalej ok. 10 minut, aż jajka i miód dokładnie się połączą i wsypać paczkę przyprawy piernikowej. Można też dodać nieco pokruszonych orzechów lub migdałów, uprzednio sparzonych i obranych. Następnie wsypać 3 szklanki mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 czubatą łyżką proszku do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu ciasta łyżką, nałożyć je do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką podłużnej formy (cwibakowej) i piec w dobrze nagrzanym, ale nie za gorącym, piekarniku, ok. 40 minut. Przez pierwsze 20 minut nie otwierać piekarnika, po 30 minutach sprawdzić ciasto cienkim patyczkiem, czy piernik się już upiekł. Zmniejszyć płomień w piekarniku i po dalszych 10 minutach piernik wyjąć.

trudny nie jest wiec polecam, przepis wyszperany w internecie na stronie uwaga - Urzedu Miasta Katowic
1111c4b9c157e15532fa9e27a07e9b9b22376b0b_65935273b71bb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-18, 20:43   #2
kate6o
Zadomowienie
 
Avatar kate6o
 
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 1 924
Dot.: Ślązki cwibak piernikowy

Chyba się skuszę czym różni się taki piernik od zwykłego?
__________________
http://kateart.deviantart.com/

"Bóg rozkazał
swoim aniołom

żeby Cię strzegły
na wszystkich Twoich ścieżkach"
Ps 90,11
kate6o jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:33.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.