|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jak przyrzadzic rybe w trakcie diety odchudzajacej???
Witam,jestem w trakcie diety odchudzajacej i poszukuje przepisu na przyrzadzenie ryby bez uzycia tłuszczu lub po prostu mniej kalorycznie.z gory dziekuje za wszystkie przepisy!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak przyrzadzic rybe w trakcie diety odchudzajacej???
Witam!
Małego, wypatroszonego pstrąga umyć i osuszyć, skropić sokiem z cytryny, octem winnym lub owocowym i sosem worcester. Potem sól, pieprz i mielona kolendra, i do lodówki na 15 min. Posmarować odrobiną oliwy i upiec na grilu albo zawinąć w folię alum. i piec 15-20 min w 180 st. w piekarniku. 1 porcja=210 kcal. ![]() Można też wziąc filet z jakiejkolwiek białej ryby [majlepiej świeży, mrożony rozmrażam w mleku w temp. pokojowej]. Przyprawy wedle Twego uznania - ja za każdym razem inne, ale wystarczy nawet sama cytryna i koperek lub pietruszka, a dalej j/w. Życzę smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
To jest przepis na danie z ryby, które dodatkowo spala tłuszcz. Przepis jest z książki pt: "Dieta spalająca tłuszcz". Wypróbowałam już wielokrotnie, jest bardzo smaczna i jednocześnie skuteczna. Oto przepis (dla 4 osób):
80 dkg filetów z łososia (lub jakiejkolwiek ryby morskiej) sok z cytryny 40 dkg pieczarek 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 pęczek natki pietruszki olej do posmarowania folii aluminiowej sól, pieprz. Umyć rybę pod bieżącą zimną wodą i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, odstawić. Opłukać pieczarki, oczyścić je i pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 st.C. Przygotować dwa arkusze folii aluminiowej i delikatnie wysmarować je olejem. Przyprawić rybę solą i pieprzem, ułożyć na folii. Na wierzchu ułożyć pieczarki, posypać wszystko pieprzem, a następnie skropić kwaśną śmietaną. Tak przyprawioną rybę szczelnie owinąć folią i włożyć do piekarnika na 15-20 minut. Umyć i osuszyć natkę pietruszki, oberwać listki i grubo je posiekać. Po wyjęciu ryby z piekarnika otworzyć folię i posypać potrawę natką pietruszki. Do ryby bardzo dobrze pasuje świeżo przygotowana sałatka z ogórków lub pomidorów. SMACZNEGO!!! PS. Ja owijam w folię każdą porcję z osobna, ponieważ po upieczeniu jest w niej dużo soku. Taką porcję w folii każdemu podaję na talerz, jest wygodniej ponieważ nic wtedy nie wycieknie, a każdy sam sobie odwija z folii rybkę i posypuje pietruszką.
"Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego się pragnie." Paulo Coelho ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dzięki za przepisy.brzmia bardzo smacznie.Jutro przyrzadzam ten drugi(bo łatwiejszy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
masz garnek do gotowania na parze? swietnie mozna zrobic rybe w ten sposob...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Nie mam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
sa cale maszynki do gotowani a- 3 poziomowe, np. tefal, za okolo 300 zl, wlewasz wode, wkladasz wtyczke do gniazdka, ustawiasz czas i masz z glowy pilnowanie.
sa podwojne garnki - zwykly i nakladany na niego z dziurkowanym dnem- nie wiem ile kosztuja, ciut drozej niz zwykly porzadny garnek zapewne. wlewasz sporo wody do garnka, czekasz az sie zagotuje, nakladasz garnek z azurowym dnem i warzywkami, miesem, ryba . w polowie sprawdzasz czy jest dosc wody. i sa takie metalowe "cosie" za 15-20 zl na bazarze - ustrojstwo jest na mniej wiecej 3 cm nozkach, to cos tak jakby spodeczek z metalu o dziurkowanej powierzchni, a wkolo sa umocowane ruchome "platki" - ktore pozwalaja dostosowac je do kazdego rozmiaru garnka - trzeba wtedy bardzo pilnowac wody w garnku i ja uzupelniac czesto. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
http://dworek.jaroslaw.pl/szukaj.php...a_od=&cena_do=
znalazłam taki link, tam są elektryczne parowry [ja np mam Vitamin+ Tefala i jestem zadowolona] ale np w IKEA można dostać garnek z wkładką do gotowania na parze z serii 365+, albo można kupić taki koszyk bambusowy jak do woka. a ryba pieczona w folii smakuje bardzo podobnie ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Ja kupuję rybę w kostce, zwykle mintaja, płuczę kostkę, potem nasmaruję ją przyprawą do ryb KAMIS i zawijam w folię aluminiową, piekę i gotowe. Szybko, prosto i smacznie
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:44.