|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
półsłupek i szydełkowa broszka
uczę się szydełkować. umiem już robić łańcuszek!
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: półsłupek i szydełkowa broszka
Nie wiem czy jasno wytłumaczę, ale spróbuję: półsłupek robisz tak-wkłuwasz szydełko w robótkę (tzn. w któreś z oczek łańcuszka, np. 2 albo 3 oczko od brzegu), nawijasz na szydełko nitkę z kłębka i przeciagasz tę nitkę przez robótkę (przez to oczko, w które wcześniej wbijasz szydełko). W tym momencie znów nawijasz nitkę i przeciagasz ją przez obie pętelki, które masz na szydełku. I masz półsłupek, dalej robisz tak samo.
Słupek robi się podobnie, ale inaczej ![]() Chyba najlepiej by było jakby Ci to ktoś "na żywo" pokazał (ja się tak uczyłam od Mamy). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Tu masz jeszcze przystępnie opisany półsłupek:
http://maranta.livenet.pl/polslupek.htm#1 a tu słupek: http://maranta.livenet.pl/slupek.htm#1 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
właśnie się z tej strony uczyłam i nic nie wyszło :/ a czym można zrobic takie kółko?
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
wyszło jedno! ale dalej mam problem, bo 1. czy mam zrobić dalej normaklnie 2 oczka łańcuszka i przebić je szydełkiem i zrobić półsłupek czy wbić w to , co już zrobiłam????????
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Eee, pogubiłam się, wyjasnij jeszcze raz o co Ci chodzi? Czy chcesz zrobić kółko z łańcuszka? Jeśli tak to robi sie to w ten sposób: robisz ile chcesz oczek łańcuszka a później zamykasz tzw. oczkiem ścisłym zamykającym, czyli: wbijasz szydełko w ostatnie oczko łańcuszka (czyli pierwsze jakie zrobiłaś robiąc łańcuszek), nawijasz nitkę na szydełko i przeciagasz przez robótkę i pętelkę na szydełku. No i masz w ten sposób zamkniete kółko (tzw. pierścień).
Jeśli chcesz zrobić z tego okrągłą robótkę to wkłuwasz szydełko w środek łańcuszka poczatkowego (w tą dziurkę pośrodku) wcześniej dorabiając 2-3 oczka łańcuszka i tak przerabiasz pierwsze okrążenie, później wkłuwasz szydełko pod 2 górne pętelki poprzedniego okrążenia. Nie wiem czy się w tym połapiesz (ja bym się chyba nie połapała ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
[quote=Beaux]
Jeśli chcesz zrobić z tego okrągłą robótkę to wkłuwasz szydełko w środek łańcuszka poczatkowego (w tą dziurkę pośrodku) wcześniej dorabiając 2-3 oczka łańcuszka i tak przerabiasz pierwsze okrążenie, później wkłuwasz szydełko pod 2 górne pętelki poprzedniego okrążenia. quote] zrobiłam koło.... potem zaimprowizowałam i coś zaczęło się tworzyć, ale z tego co piszesz to: 'w środek łąńcuszka początkowego to znaczy w środek koła czy w dziurkę łąńcuszka? bo ja wbijałam w środek koła i coś tam kombinowałąm... to wbijam w środek czegoś i za każdym razem robię tak samo aż wyjdzie całe okrążenie i potem...znowu od środka albo od dziurki? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
[quote=busz]
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:06.