"sprawy techniczne" - zajrzyj koniecznie :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Notka

Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-01-17, 05:17   #1
eldrin83
Raczkowanie

Dot.: z ciemnych na jasne

ostatnio zauwazylam ze forum jest "zawalane" ale przez posty o kolczykach nie mozna zrobic 2-3 postow gdzie beda przedstawiane wlasnoreczne kolczyki
eldrin83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-17, 10:03   #2
sarenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eldrin83
ostatnio zauwazylam ze forum jest "zawalane" ale przez posty o kolczykach nie mozna zrobic 2-3 postow gdzie beda przedstawiane wlasnoreczne kolczyki
Rozumiem, że jak ktoś ma "nowy" problem to nie chce go omawiać w wątku który ma 3 strony (z powodów oczywistych -> kto do tego dotrze, temat jest nieadekwatny itp.).

Niemniej post factum można by te wątki "teoretyczne" połączyć - oczywiście bez sensu jest łączenie wszystkiego o kolczykach w jeden temat na 20 stron. Może macie jakieś sugestie co połączyć z czym, aby było przejrzyście?

Co do łączenia wątków przedstawiających prace to zapowiada się dyskusja, gdyż część z Was nie chce, aby Ktoś prezentował swoje prace w jego wątku. Z kolei druga część chce, aby prace "na dany temat" mieściły się w jednym temacie (np. "nasze mydełka" czy "rysunki wizażanek").

Chętnie poznałabym opinie większej ilości osób.

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-17, 10:48   #3
Beaux
Zakorzenienie

Wg mnie to dobry pomysł (z tym łączeniem wątków). Można by zrobić osobne galerie (np. dla robótek recznych, biżuterii itd.), ale jak to wykonać, żeby każdy był zadowolony? Ciężka sprawa...

BLOG
Beaux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-17, 10:57   #4
Beaux
Zakorzenienie

Albo może np. niech dziewczyny tworzące biżuterię (daje ten przykład, bo coś nam ostatnio biżu forum zdominowało ) zakładają jeden wątek i tam pokazują swoje kolejne dzieła. Tzn chodzi mi o to że np. jakaś XXX zakłada jeden wątek p.t. "Moja biżuteria" czy "moje kolczyki" i tylko tam wkleja fotki kolejnych prac, a nie ciągle nowe wątki pokazujące "wczoraj zrobiłam te kolczyki" a następnego dnia kolejny "a dziś taką bransoletkę"... Takie jakby indywidualne galerie - co o tym myślicie?

BLOG
Stary 2006-01-17, 11:09   #5
sarenka
Zakorzenienie

Dot.: sprawy techniczne

Cytat:
Napisane przez Beaux
Ale jak to wykonać, żeby każdy był zadowolony? Ciężka sprawa...
No właśnie..

Dostaję na PW prośby, których nie da się pogodzić:

- chcę mieć WŁASNY wątek z pracami
- chcę, aby wszystkie prace z jednej dziedziny były w jednym wątku, bo jest bałagan

- chcę mieć prawo do otwierania n-tego wątku z moimi kolczykami
- a dlaczego X otwiera 14-ty wątek ze swoimi kolczykami

- dlaczego użytkownicy wyciągają stare wątki
- dlaczego użytkownicy nie wyciągają starych wątków tylko tworzą nowe

To tylko przykłady.

Być może część użytkowników myśli, że ich zbywam pisząc, iż "na razie nie widzę sposobu na rozwiązanie tego problemu", dlatego postanowiłam poruszyć ten problem na forum. Być może większość jest za którymś z rozwiązań? (w końcu forum jest 'dla nas' nie 'dla mnie' i chciałabym poznać wasze opinie).

WESOŁYCH ŚWIĄT!
Stary 2006-01-17, 11:30   #6
JoannM
Zadomowienie

Dot.: "sprawy techniczne" - zajrzyj koniecznie :)

ja sie tylko zastanawiam czemu forum "zrob to sama" (jak i inne fora) nie sa podzielone na kategorie...np.
bizuteria
reczne robotki
masy plastyczne
itp itd.

wtedy bylo by duzo przejrzysciej...

Razem z Gabrysią

JoannM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-17, 11:35   #7
eklerka
Zakorzenienie

Mi się podoba trzymanie się jednego swojego wątku. Widzimy wtedy, jak ktoś się uczy, jak ewoluuje jego twórczość. Teraz jest taki bałagan, że jak jakaś osoba przeglądnęła stare wątki i pochwaliła prace, to zrobiło się ich nagle strasznie dużo.

eklerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-01-17, 11:50   #8
aguca
Rozeznanie

Może posłużę się pomysłem cafeart.pl - tam jest osobna galeria gdzie użytkownki zakładają swoje wątki i wklejają swoje prace dzięki czemu nie ma bałagnu na forum dot. np . biżuterii czy decoupage - u
aguca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-17, 11:53   #9
aguca
Rozeznanie

Angry Dot.: "sprawy techniczne" - zajrzyj koniecznie :)

Jeszcze apropos wyciągania starych wątków - strasznie mnie denerwuje jak ktoś wyciąg a wątek z pracą jakiejs wizazysztki(np. kolczyki) sprzed 5 miesięcy i komętuje w stylu "Super kolczyki"- to takie jakby nabijanie postów do licznika pod avatarem
Stary 2006-01-17, 11:54   #10
aguca
Rozeznanie

Komętowanie prac jest ok jak są to nowe prace!!
Stary 2006-01-17, 11:58   #11
Beaux
Zakorzenienie

Nie wiem czy to dobry pomysł, ale może gdyby się skończyło na tym, że każda zakłada jeden wątek ze swoimi pracami i tam wrzuca następne, to możnaby ustalić, że nie wpisujemy tam tekstów typu "ale super" czy "bezndziejne" tylko założycielka postu wstawia sondę (czy się podoba czy nie) a wątku możnaby zadawać tylko pytania dotyczące techniki wykonania i użytych materiałów...

BLOG

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-01-17, 12:01   #12
JoannM
Zadomowienie

a pisanie 3 postow pod soba to nie "nabijanie licznika"? wydawalo mi sie ze od tego jest opcja edytuj..

Razem z Gabrysią

Stary 2006-01-17, 12:05   #13
mgielkaCORP
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Beaux
Nie wiem czy to dobry pomysł, ale może gdyby się skończyło na tym, że każda zakłada jeden wątek ze swoimi pracami i tam wrzuca następne, to możnaby ustalić, że nie wpisujemy tam tekstów typu "ale super" czy "bezndziejne" tylko założycielka postu wstawia sondę (czy się podoba czy nie) a wątku możnaby zadawać tylko pytania dotyczące techniki wykonania i użytych materiałów...
Moim zdaniem świetny pomysł i wszyscy chyba będą zadowoleni.

Cytat:
a pisanie 3 postow pod soba to nie "nabijanie licznika"? wydawalo mi sie ze od tego jest opcja edytuj..
W 100% się z Tobą zgadzam
mgielkaCORP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-17, 12:07   #14
Beaux
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aguca
Jeszcze apropos wyciągania starych wątków - strasznie mnie denerwuje jak ktoś wyciąg a wątek z pracą jakiejs wizazysztki(np. kolczyki) sprzed 5 miesięcy i komętuje w stylu "Super kolczyki"- to takie jakby nabijanie postów do licznika pod avatarem
No właśnie... Ciągle na kogoś "krzyczymy", że wyszukiwarka nie gryzie itd. ale czasami jednak z tej wyszukiwarki korzystamy i wyciągamy stare wątki szukając porady na jakis konkretny temat no i żeby nie zakładać kolejnego wątku na ten sam temat. Oczywiście wyciąganie po to tylko, żeby napisać "Super kolczyki" jest bez sensu... Ech jakie to wszystko skomplikowane

JoannM - mea culpa, ciągle o tym zapominam. Do głowy mi nie przyszło, że ktoś może to uznać za nabijanie licznika (ja nawet nie wiem po co jest ten licznik). Będę się pilnować

BLOG
Stary 2006-01-17, 12:20   #15
aguca
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez JoannM
Używam głównie szybkiej odpowiedzi bo nie lubie czekać aż wszystko się załaduje - trwa to dosyć długo zwłaszcze z mojim "staruszkiem"

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-01-17, 12:21   #16
mroczna_panna
Zadomowienie

A ja uważam, ze wszystko poiwnno zostać po staremu. Nie sądzę,zeby dziewczyny prezentujące kolczyki chciały być"poszukiwane" w innych wątkach. One chcą być "zauważone i ocenione", a połączenie wątkow to utrudni... Takie moje zdanie.
mroczna_panna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-17, 12:27   #17
sarenka
Zakorzenienie

Piszcie, piszcie

Pamiętajcie jednak o tym, że muszą to być zasady "ogólne", usprawnienia pomagające w poruszaniu się po forum.

Np. nie możemy zabronić komentowania prac ("ale śliczny dzbanek") - jeśli powstanie za dużo obostrzeń (takich szczegółowych zakazów i nakazów) to same będziemy się bały tu poruszać (ze strachu przed złamaniem zasad) a nowi na starcie zrezygnują (tudzież uciekną słysząc: "nie znasz zasady nr 154: w takim typie wątku piszemy >tak< lub >nie<!!!")

Przyznam, że mi się podoba pomysł z wydzieleniem galerii prac (w ogóle jakiś podział, nie przywiązuję się zbytnio do różnych myśli, aby się przy niczym nie upierać).. ale już drżę co na to "góra" (generalnie i tak już wielu użytkowników narzeka, że jest za dużo podziałów na "pod-fora")

WESOŁYCH ŚWIĄT!
Stary 2006-01-17, 12:32   #18
martuko
Wtajemniczenie

Nie wiem czy technicznie byłoby to możliwe, ale mogłaby być osobna "działka" pod hasłem Galerie... Na to co jest teraz ja osobiście widziałabym jedno rozwiązanie: każdy kto ma coś do pokazania zakłada własną galerię i tak właśnie swój wątek nazywa, dodając ewentualnie co w tej galerii jest. Te wątki z pracami, które już są możnaby połączyć tak,żeby każda osoba miała swoje prace w jednym wątku...już przez to by sie zmniejszyło. Wystarczyłoby gdyby wszystkie obecnie wystawiające osoby napisały do Sarenki czy się zgadzają na połączenie tych swoich wątków w jeden...
Jeśli chodzi o komentarze to faktycznie- jeśli ktos nie ma do powiedzenia czegoś więcej niż tylko "super" albo "śliczne" to mógłby po prostu zagłosować chociaż jeśli prac będzie więcej to trudno głosować generalnie na wszystkie
Galerie oczywiście powinny tez służyć podzieleniu się informacją nt sposobu wykonania prac, użytych materiałów itp...(w końcu takie jest założenie tego Forum - porady,czyż nie?) Jeśli w treści wypowiedzi pojawią sie słowa dotyczące tego jak coś zrobić wyszukiwarka sobie z tym poradzi I w ten sposób z galerii będzie można też korzystac pod kątem porad.
Pozostaje pytanie czy osoby,które dopiero zaczynają korzystać z forum będa wiedzialy o tym co i jak zrobić. jeśli ktoś nie jest tu dawno może się nie orientować po prostu i nie jest to jego winą że zakłada kolejne wątki. Wiem bo sama chwilę musialam tu pobyć żeby dowiedzieć się o co chodzi, jak edytować itd.
Jednak dużo jest wątków osób, które już jakiś czas się udzielają, i głównie do nich byłaby prośba, żeby odpowiedziały - czy zgadzają się na połączenie kilku swoich wątków w jeden ( Sarenko - czy zawsze wiadomości pojawiają się na połączonych wątkach w kolejności chronologicznej - wtedy byłby mały problem,bo czasem trudno będzie określić do której pracy odnosza się wypowiedzi, jeśli wątki byly zakladane równolegle)
Myslę przy odrobinie dobrej woli wszystkich da się to jakoś poukładać

Edytowane przez martuko
Czas edycji: 2006-01-17 o 12:43 Powód: błędy poprawiam - źle się czyta:)
martuko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-17, 12:36   #19
Beaux
Zakorzenienie

Ja jestem niedorozwinięta techniczne, ale wydaje mi się w sumie, że takie całkowite zmienienie Forum na jeszcze kolejne to chyba strasznie dużo roboty połączonej z "remanentem" - czyli byłybysmy na jakis czas pozbawione dostępu do ZTS...
A jeszcze a propos tych próśb co Sarenka wyżej przytoczyła, to w ogóle nie rozumiem dlaczego ktoś nie życzy sobie, by w jego wątku inna osoba pokazywała swoje prace. Gdybym miała możliwość (czyli aparat) pokazania tu czegoś swojego, to bym się wcale nie obraziła gdyby ktos inny zaprezentował w moim wątku coś swojego na ten sam temat...
P.S. ziemniaki mi przez Was wykipiały!

BLOG
Stary 2006-01-17, 12:37   #20
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez sarenka
Piszcie, piszcie

Pamiętajcie jednak o tym, że muszą to być zasady "ogólne", usprawnienia pomagające w poruszaniu się po forum.

Np. nie możemy zabronić komentowania prac ("ale śliczny dzbanek") - jeśli powstanie za dużo obostrzeń (takich szczegółowych zakazów i nakazów) to same będziemy się bały tu poruszać (ze strachu przed złamaniem zasad) a nowi na starcie zrezygnują (tudzież uciekną słysząc: "nie znasz zasady nr 154: w takim typie wątku piszemy >tak< lub >nie<!!!")

Przyznam, że mi się podoba pomysł z wydzieleniem galerii prac (w ogóle jakiś podział, nie przywiązuję się zbytnio do różnych myśli, aby się przy niczym nie upierać).. ale już drżę co na to "góra" (generalnie i tak już wielu użytkowników narzeka, że jest za dużo podziałów na "pod-fora")
Ja mogę Wam utworzyć podfora - pytanie do Was - czy będzie się Wam chciało pomiędzy nimi nawigować, klikać???
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-17, 12:42   #21
Beaux
Zakorzenienie

Mi by to nie przeszkadzało, niech reszta dziewczyn się wypowie!

BLOG
Stary 2006-01-17, 12:47   #22
JoannM
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Beaux
P.S. ziemniaki mi przez Was wykipiały!
nie no Beaux teraz to dla mnie wygralas dobra EOT

wlasnie nie-dzielenie forum na dzialy zasmieca go...na tym forum jest teraz prawie 60 stron z tematami, to bez sensu..
i np powinien byc dzial "Pytania poczatkujacych" bo czasem juz mnie wkurza , gdy po raz enty czytam nowy watek " ...gdzie moge kupic elementy do bizu??" albo "jakiego drutu uzywacie do robienia czegos tam"
--------
tez jestem za podzieleniem forum, od razu bedzie latwiej zadbac o porzadek, bo jak cos bedzie nie w temacie to od razu do przesuniecia, czy kasacji

Razem z Gabrysią

Stary 2006-01-17, 12:48   #23
mgielkaCORP
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Beaux
Zgadzam się z Tą wypowiedzią.
Stary 2006-01-17, 12:49   #24
sarenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Beaux
Ja jestem niedorozwinięta techniczne, ale wydaje mi się w sumie, że takie całkowite zmienienie Forum na jeszcze kolejne to chyba strasznie dużo roboty połączonej z "remanentem" - czyli byłybysmy na jakis czas pozbawione dostępu do ZTS...
Myślę, że nie byłoby aż tak dramatycznie.

Przede wszystkim przerzuty odbywałyby się sukcesywnie. Ważne, aby nowe wątki tworzone by były we właściwych miejscach (resztę jakoś posprzątamy). Kiedy z Wizażystki wyodrębniło się forum Moje Makijaże wątki były przesuwane przez dłuższy czas (przy pomocy Wizażanek, które podawały linki, bo odnajdowały zagubione dzieła innych Wizażanek).

Pytanie czy w ogóle chcemy podziału (bo widzę, że Zło się znalazł [dobry tytuł wątku, aby przyciągnąć Admina ). A jeśli chcemy to jakiego: "forum" i "galeria naszych prac" czy może podział "branżowy" (tu trzeba by było połączyć pewne dziedziny ze sobą, bo przecież nie może nagle powstać 15 nowych pod-forów)...

Myślmy, myślmy

WESOŁYCH ŚWIĄT!
Stary 2006-01-17, 12:54   #25
kolalight
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Beaux
a nie da się tak zrobić żeby nowe "dzieła" były zakładane jeko nowy wątek a po jakimś czasie wpinane do galerii. Jak mamy coś nowego to to pokazujemy, tłumaczymy jak są jakieś pytania a gdy ten wątek traci zainteresowanie to przenosimy do galerii tematycznej. Ja jestem tu nowa ale może tak zrobić się da? a ja mam jeszcze takie pytanie przy okazji, od paru dni mam problem z zamieszczaniem załączników. Poprostu taka opcja u mnie nie istnieje dlaczego??? czy są tu jakieś limity załączników? czy ja mam coś z kompem? czy stare załączniki trzeba usuwać?
kolalight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-17, 12:57   #26
mroczna_panna
Zadomowienie

Nie no..wydzielenie takich wielu podforów- a to dla początkującyhc, a to dla biżuteryjek a to to, a to tamto, chyba by mnie dobiło... Fakt, czasem niektóre wątki są po raz setny...no ale to juz brak umiejętności używania wyszukiwarki i łatwo zauważyć,z e czesto takie pyatnia zostają bez odpowiedzi lub kwituje sięje słowami"wyszukiwarka".

Wydzielenie podforow i stworzenie większej ilości zakazow mogłoby oznaczać,z ę same na siebie zakręcimy bata.... bo za chwilę sie okaże, ze złamań regulaminu setki, ze trudno gdzie strafić, coś znaleźć... eee...nieeee...

galeria to mozę dobry pomysl.... ale z drugiej strony dla mnie to miałoby sens, gdyby po otwarciu takiej galerii jednej z biżuteryjek, dajmy na to pani X, na samej górze znajdowały się NAJNOWSZE posty a nie najstarsze. Wtedy miałoby to sens. Przynajmniej ja mam takie wrażenie
Stary 2006-01-17, 12:57   #27
sarenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martuko
( Sarenko - czy zawsze wiadomości pojawiają się na połączonych wątkach w kolejności chronologicznej - wtedy byłby mały problem,bo czasem trudno będzie określić do której pracy odnosza się wypowiedzi, jeśli wątki byly zakladane równolegle)
Nie wiem czy do końca zrozumiałam, ale zaryzykuję odpowiedź
Jeśli przegląda się wątki w trybie "nie-liniowym" (drzewkowym lub drzewkowo-liniowym) dokładnie widać który post z którym tworzą ciąg.

(teraz nie wiem czy nie zagmatwałam nie umiem precyzyjnie wyrażać się o kwestiach technicznych; jakby co - służę sprostowaniem)

WESOŁYCH ŚWIĄT!
Stary 2006-01-17, 12:58   #28
Beaux
Zakorzenienie

Może by podzielić na galerie biżuterii, robótek ręcznych, decu i czego my tam jeszcze nie robimy + działy porad odnośnie ww + inspiracje + porady typu jak sprać palmy, jak zmniejszyć albo zwiększyć coś tam... Ale właściwie teraz jest podobnie, tylko trochę bałaganiarsko... Kurcze trudne to jest Nie mamy jakiejś konkurencji u której można by coś podpatrzyć?

BLOG
Stary 2006-01-17, 13:05   #29
mroczna_panna
Zadomowienie

O sarenko, ja rozumiem, tylko to wlaśńie dla mnie nie ma sensu- ciąg postów....
znaczy tak, no moim zdaniem jeśli juzmialoby to miec sens, to każda biżuteryjka musialaby mieć własne"forum" i sama by sobie zakładała wątki..widać by było co do czego, jakie kolczyki w danym wątku...

a taaam... sama sie zaplątałam

a w zasadzie....to czemu mielibyśmy skazywac biżuteryjki na wygnanie?? nikt nie ejst winny temu,z ępóki co na forum biżuteria ma najwieksze wzięcie
Stary 2006-01-17, 13:11   #30
mgielkaCORP
Rozeznanie

Moim zdaniem na każdym podforum, można by zrobić wątek "Galerię prac wizażanek", następnie podział na biżuteria, itp. itd. A w środku np:'Biżuterii" każda by zakładała wątek ze swoimi pracami, np: "Kolczyki Pani X".

Niewiem czy to by zadziałało, i czy dobrze wyjaśniłam o co mi chodzi, w razie czego odp na każde pytanie.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości