|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Rachatłukum !! Szukam przepisu
Czy znacie ten smakołyk? ciekawa jestem jak smakuje, moze macie jakiś sprawdzony przepis, znalazłam jeden ale podobno z niego nie wychodzi.
Tak w skrócie Rachatłukum jest wyrabiany ze skrobi pszennej, słodki przysmak wschodni, podawany w postaci kostek, oprószony cukrem pudrem o smaku owocowym i konsystencji galaretki. Troszkę mnie to zaciekawiło i mam ochotę zrobić ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rachatłukum !! Szukam przepisu
w Narnii wyglądało super;-)
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
No własnie w Narnii chłopak sie zajadał i dlatego prosze was o pomoc
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
SKŁADNIKI:
- 45 dag cukru; - 1 i 1/4 szklanki wody; - 1 duża łyżka aromatu cytrynowego; - 8 łyżek mąki ziemniaczanej; - ok. 4 łyżek zimnej wody; - olej; - cukier puder Cukier wymieszać z wodą, cały czas mieszając podgrzewać do zagotowania. Gotować na średnim ogniu około 20 minut, aż powstanie gęsty syrop. Zdjąć z ognia. Aromat wymieszać z 4 łyżkami wody i mąką ziemniaczaną. Do syropu wlewać powoli mąkę z aromatem. Mieszać do uzyskania przezroczystej, gęstej masy. Masę wylać do małej wysokiej formy wysmarowanej olejem i pozostawić w chłodnym miejscu na noc. Uzyskaną galaretkę pokroić w kostkę, obtoczyć w cukrze pudrze. Jadłam w Turcji, takie sobie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
inna wersja:
- zagotować 25 dag cukru i 1/2 szkl. soku wiśniowego - do gęstniejącego syropu dodać sok z 1/2 cytryny, stale gotować na małym ogniu - powoli dodawać 5 dag mąki ryżowej wymieszanej w 1/2 szkl. zimnej wody, ciągle mieszać - dodać 5 dag siekanych orzechów włoskich - stolnicę posypać grubo 1/4 szkl. cukru pudru - wyłożyć na to gęsty, stygnący syrop - posypać 1/4 szkl. cukru pudru, rozprowadzić po całej powierzchni - wałkować na placek gr. 1,5 cm, kroić w romby, kostkę - podsuszyć w letnim piekarniku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
a przy okazji polecam książkę o takim tytule- najbardziej chyba kultową holenderską powieść Jana Wolkersa;-)))
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Dziekuję, mówisz że takie sobie? hmm moze zrobię niedługo, napiszę czy coś wyszło,
![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
słodki ulepek po prostu, cukier i woda + coś żelującego i ew. posmak jakiś;-)))Jadłam w wytwórni słodyczy w Turcji, straszne ilości tego były do degustacji!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja dzisiaj zrobiłam - właśnie zastyga
![]() W każdym razie dzięki za przepis ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:35.