|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Kolacja dla 14 osób- Pomocy!!!
Potrzebuję Waszej pomocy wizażanki, w sobotę urzadzam kolację dla kilku zaprzyjaźnionyh par, szczerze mówiąc nigdy nie robiłam jedzenia dla tylu osób (bo to nie bedzie zwyczajna impreza z tańcami i chipsami, ale zasiadana kolacja, w celu nawiązania miłej konwersacji
![]() P.S. a może uda sie połączyć smaczne jedzonko z niezbyt wygórowanymi kosztami jago wyprodukowania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kolacja dla 14 osób- Pomocy!!!
Na forum gazeta.pl było kiedyś dużo postów o takich przyjęciach. Ale proponuję żebyś zrobiła gar czegoś dobrego , bo inaczej z kuchni nie wyjdziesz. Możesz zrobić bogracz, gulasz po węgiersku itd, a do tego świeże chrupiące pieczywo. Możesz zrobić grzaneczki z mozarella albo zwykłym serem , bo to szybko przygotujesz,i wrzucisz do pieca na 10 minut i jest. Możesz zrobić paszteciki z ciasta ala francuskiego z kapustą i pieczarkami a drugą część z marmoladą - pyszne i niedrogie ale troszkę pracochłonne.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Może spaghetti / inny makaron z jakimś sosem?
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
W trakcie intensywnego przeszukiwania stron internetowych, przypomniałam sobie o starym, dobrym cannelloni. Zastanawiam się właśnie nad nim z nadzieniem szpinakowym, polanym gęstym sosem pomidorowym z dorobiną cebulki.
Chociaż Zgredkowe paszteciki z ciasta francuskiego też do mnie przemawiają, nikt nie mówi, ze nie moze być jedno i drugie ![]() Jednak w miarę mozliwości proszę o kolejne sugestie, może razem wpadniemy na jakiś szałowy pomysł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
wiesz moim sprawdzonym pomysłem jest zrobienie sałatek typowych tradycyjnych np po1 tuńczyk w sosie własnym + pomidorki pokrojone w kostkę dosyć dużą + cebula standardowe przyprawy majonez po2z por + jajka+ majonez przyprawy i musztarda po3jarzynowa tradycyjna po4papryka 2 kolory + puszka kukurydzy + majonez i przyprawy po5ugotowana brokuła polana sosem majonezowo jogurtowym (oczywiście naturalny) z dodatkiem rzodkiewki z przyprawami i jeśli lubisz to czosnek granuklowany pycha. może być kalafior w majonezie posypane szczypiorkiem a obok plasterki pomidora. a na ciepło może być lasagne parówki w sosie pomidorowym z żółtym serem jeśli bys chciała to podam konkretny przepis Umnie to wszystko znika sałatki mają wszędzie największe wzięcie a można wykombinować ich bardzo dużo i tanim kosztem a jak jeszcze jakoś fajnie przystroisz to super a to co u mnie jeszcze ma olbrzymie powodzenie to koreczki jest przy nich zabawy ale jak się fajnie je szybko znikają ja je robie z chlebka tostowego lub czarnego kiełbaska ser żółty albo feta albo brie korniszonek papryka konserwowa jakis grzybek konserwowy albo co tam masz ładnie kolorowo o możesz dać oliwkę powodzenia w razie czego służę radą jeśli tylko się ona przyda
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
intryguje mnie kalafior, czy jest on gotowany? (ja osobiście wcinam kalafiora z majonezem na surowo, ale niektórzy twierdzą, ze to nie jest normalne
![]() Sałatki, owszem, myślę, że z którejś skorzystam. Aha i oczywiście prośba o przepis na parówki w pomidorkach z serem- brzmi ciekawie- nawet jeśli nie wykorzystam tego w sobotę, na pewno spróbuję innym razem. Myslałam też o lasagne, ale doszłam do wniosku, że dla takiej gromady ludzi musiałabym chyba zrobić dwie blachy, nie wiem jakbym to potem jednocześnie podgrzała, wiec zrezygnowałam z tego pomysłu. Dzięki za sugestie i czekam na nastepne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
może standardowo zrobisz barszczyk czerwony do picia z krokietami z mięska lub kapusty albo jakies pieczone mięso np. karkówka a do tego sos czosnkowy. albo szaszłyki-można zrobić w piekarniku
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
a na przystawki obok koreczków możesz zrobić mini kanapeczki z krakersów i past zrobionych z twarogiem +:
1.wędzoną rybą 2.startą rzodkiewka i musztardą 3.papryka i posiekane jajka 4.koperek+jogurt naturalny 5.keczup i starty surowy kalafior(proporcja ok 1:6) 6.posiekana pietruszka+szczypiorek+ce bula 7.curry+sok z połowy cytryny+posiekane drobno pieczarki oczywiście wszystko przypraw do smaku solą,pieprzem u mnie każdy zachwyca nie tymi kanapeczkami i znikają monentalnie a na dodatek wyglądają ciekawie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
parówki w sosie pomidorowym z żółtym serem ...
ja bym bardzo prosiła o ten przepis, ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
tak kalafior jest gotowany (ale ja też lubie świerzy), a co do parówek proszę bardzo ja robie z 10 gróbych - kroje je w paski takie pół cm z gróbości a z długości to parówkę kroje na 2/3 zależy od jej rozmiarów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Pychotka..... polecam... szybkie i proste jedzonko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
możesz zrobić żeberka, albo skrzydełka (albo jedno i drugie) pieczone w miodzie...chyba gdześ tu podawałam przepis ale powtórzę:
wyżej wymienione obgotować tak na 3/4 miękkości, na patelni rozgrzać trochę oleju (nie za mocno) godać do niego miód najlepiej płynny - lipowy dokładnie wymieszać na emulsję dodać do tego sos ciemny sos sojowy, imbir i dużo czasnku, wymieszać zalać tym ostudzone mięso i odstawić (możesz to zrobić dzisiaj) od czasu do czasu przemiąchać to żeby dokładnie wszystkie kawałki były obtoczone w marynacie...na pół godziny przed podaniem wstawiasz do rozgrzanego piekarnika opiekasz na solidnie rumiano (ja lubię takie aż brązowe) do tego lodowa pod winegretem i bagietka....wiesz co zajrzyj na strone Pascala www.poprostugotuj.onet.pl tam napewno znajdziesz jakieś fajne przystawki i desery proporcje on podaje na 4-6 osób wystarczy potroić i już....klasyczna włoska przystawka...plaster mozarelli, na to plaster pomidora, na to liść bazylii i tak cały talerz lekko osolone (niekoniecznie) i skropione oliwą z oliwek
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
W sobotę wyprawiam urodzinki synkowi, będzie 12-14 osób. Wymyśliłam juz sałatki i ciasta i potrzebuję przepisu na coś na ciepło. Może macie jakieś nowe pomysły? Zazwyczaj podaję różnego rodzaju zapiekanki makaronowe i risotta, teraz chciałabym zrobić coś innego ale nic ciekawego nie przychodzi mi do głowy. Chciałabym żeby to było coś co mogę przygotować w piątek rano i w sobotę tylko odgrzać, zapiec...Poratujcie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
no cóż, chyba zrobię chili i do tego jakieś dobre pieczywo...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:05.