|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() doradzcie mi - wy juz to przeszłyscie
Witajcie w sierpniu przeprowadzam sie na stałe do NIEMIEC bede tam mieszkac z moim mezem on jest obytawelem NIMIEC i on sie nie przejmuje niczym jednak ja ma obawy.Nie znam na tyle jezyka zeby sie porozumiec tym bardziej ze zamieszkamy odrazu na swoim>on pracuje na 3 zmiany a ja przez ten czas bed e w domu rany co ja tam sama poczne podpowiedzcie mi jezeli byłyscie w takiej podobnej sytuacji jak ja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: doradzcie mi - wy juz to przeszłyscie
Kochana nie martw sie kazda prawie to przechodzila.Zapiszesz sie na kurs j.niemieckiego do VHS duze prawdopodobienstwo, ze poznasz tam jakas polke i jakos to bedzie.Poczatki sa zawsze trudne.A jakie miasto??????
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Witam w klubie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
covera ... jezak najlepiej nauczysz sie tutaj... i jak sie przylozysz to pojdzie to gladko
![]() U mnie na poczatku caly czas tv lecialo zebym jak najwiecej osluchala sie z jezykiem a ze polskiej tv nie mam to i tak nie mialam wyboru ![]() W watku Lady Elektry spro juz napisalysmy co trzeba sobie zalatwic. Ale ogolnie nie jest zle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
no jedna z was pytałą sie gdzie bed e mieszkac w Niemczech i to jest miastczko uzdrowiskowe Bad-Orb sa tam sanatoria i wogole jak sie dowiedziałm to srednia wieku ludzi tam mieszkajacych jest po 50 super napewno znajde kolezanke.Jezeli wiecie cos o tym miasteczku to prosze was o jakies ciekawostki .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Podpisuje sie pod tym, co pisaly dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja na poczatku tez siedzialam sama w domu i wykorzystywalam ten czas na nauke niemieckiego ![]() Nie bedzie zle - zobaczysz. Na poczatku na pewno nie bedzie latwo, ale az tak zle tez nie ![]() ![]() Znalazlam strone tego miasteczka http://www.bad-orb.de Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja też wyladowałam tutaj praktycznie nie znając jezyka. Nie bedę oryginalna i poradze Ci jak najszybciej zapisać się na kurs w VHS. Nie będzie zle, uwierz nam
![]() Kiedy tu przyjechalam byłam przerazona, mąż przyjeżdżał do domu tylko na weekendy, ja nie umiałam mówic po niemiecku, byłam tu sama z dziećmi. Miałam trudności wszedzie, u lekarza, w szkole, w sklepie. Poradziłam sobie, nauczyłam sie jezyka i teraz jestem bardzo zadowolona z tego, ze tu mieszkamy. Trafiłam też tu na świetnych ludzi, którzy mimo tego, że mnie nie znali i nie rozumieli chcieli mi pomóc. Tak więc mam jeszcze jedna radę: nie zamykaj się w domu, wychodz, rozmawiaj z ludzmi, nawet jeśli będziesz na początku kaleczyc język, to ćwicz. Ja nie mam do dzis tutaj kolezanki Polki, bo nikt taki w pobliżu nie mieszka, ale ludzie tu sa bardzo mili i mamy wielu znajomych. Zyczę powodzenia i pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
muszy przyznac, ze bardzo ladne jest to miasteczko
![]() p.s. po wpisaniu w wyszukiwanie na gg nazwy miejscowosci wyskoczylo mi 6 osob ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
ja mialam tak samo jak ty. maz obywatel niemiec i jakos zle nie bylo. Poszlam do VHS na kurs dla cudzoziemcow, na poczatku balam sie z domu wychodzic, bo ktos mnie o cos spyta a ja nie bede umiec odpowiedziec, ale nie bylo tak,kl zle, rozlozylam rece ze nic nie rozumie i kazdy dawal mi spokuj. Jesli znasz angielski to bedziesz miec problem z glowy, ja nie znam, wiec nie bylo sie jak porozumiec, ale po roku czasu juz cos probowalam mowic i jak widac sie udalo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Do Dusseldorfu masz tylko trzy razy dalej, niz ja
![]() Na pewno musisz pojsc na ten kurs, niewazne, jakie problemy bys z tym miala, nawet, jesli musialabys dojezdzac kazdego dnia, za wszelka cene musisz i juz. Inaczej na zawsze pozostaniesz tu obca - tak mysle. Na poczatku jest strasznie, ale to minie. Poza tym Niemcy bardzo przyjaznie podchodza do obcokrajowcow (przynajmniej tu, gdzie mieszkam), zawsze chca o Tobie wszystko wiedziec, wypytuja itp. A starsi ludzie tez sa mili, i czesto wcale nie tacy staroswieccy! Ja na poczatku mialam wiecej kontaktu wlasnie za starszymi osobami, z nimi prowadzilam moje pierwsze 'rozmowy' (ze tak to szumnie nazwe) po niemiecku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z dziewczynami: spędziłam w DE kilka razy po kilka miesięcy, a niemieckiego nauczyłam się odrobinę dopiero niedawno, wcześniej tylko trochę rozumiałam, a porozumiewałam się po angielsku, wtrącając (dla szpanu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
![]()
serdeczne dzieki dziewczyny za kilka słow otuchy ehhe wiecie co ja juz sama nie wiem jak mi tam bedzie mam strasznego stracha ale moz e mi sie uda przeciesz nie musze umiec mówic doskonale po niemiecku wystarczy w miare a co do tej miejscowosci Bad-Orb to moze znacie kogos kto mieszka blisko z wizazystek bardzo by mi to pomogło nawet lekka eheh rozmowa.A apropokursu to boje siestasznie heeh z e beda mówic cos a ja nie zakumam o co im chodzi eheheh no nic wszystko przedemnnna
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Covera ... ja zaczelam ten kurs w VHS od drugiego stopnia, z tym ze wiele juz rozumialam... ale przed moim kursem jest taki dla poczatkujacych i nie masz sie czego obawiac... nie bedziesz tam sama
![]() ![]() ![]() i musze przynac, ze po tym co ogladnelam na stronce podanej przez Jole... pewnie sie tam wiosna wybiore z TZ ... na jakis weekend... to tylko jakies 320 km ![]() w sumie wiele z nas jest tu bez towarzystwa... brak znajomych to chyba najwiekszy bol... szczegolnie na poczatku... ale jak spotkasz kogos na kursie to nie bedzie zle... a pozatym mozesz zobaczyc tak jak napisalam na gadu-gadu ... ja w ten sposob poznalam dziewczyne, ktora mieszka prawie w mojej okolicy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:10.