Bioflawonoidy/flawonoidy/polifenole/związki flawonowe to substancje zawarte w roślinach, jest ich około 8 tysięcy. W roślinach pełnią funkcje barwiące i ochronne – chronią przed działaniem promieni UV, drobnoustrojami, pasożytami i patogenami. Są szeroko stosowane w medycynie i kosmetologii ze względu na bardzo korzystne działanie i niemal zerowe skutki uboczne. Dodawanie przedrostka „bio” do flawonoidów ma na celu podkreślenie ich biologicznej aktywności. Bioflawonoidy znajdują się m.in. w owocach cytrusowych, warzywach, czerwonym winie, miłorzębie japońskim, pieprzu, kwiatach głogu, zielu ruty i fiołka trójbarwnego. W kosmetykach związki te stosowane są w formie roślinnych ekstraktów głównie w kremach przeciwstarzeniowych, produktach przeznaczonych do skóry trądzikowej i naczynkowej.
Spis treści:
Flawonoidy to związki organiczne, których najważniejszą rolą w kosmetyce jest antyoksydacja. Gdy dochodzi do tzw. stresu oksydacyjnego, czyli pojawienia się zbyt dużej ilości wolnych rodników, ciało broni się samo za pomocą własnej tarczy antyoksydacyjnej. W momencie, gdy jest ona niewystarczająca lub jej równowaga zostanie zaburzona, dochodzi do przyspieszenia procesów degeneracyjnych w komórkach.
Polifenole to znane i cenione w przemyśle kosmetycznym antyoksydanty wspomagające organizm w sytuacji stresu oksydacyjnego. W związku z tym to jedne z potężniejszych substancji walczących z oznakami przedwczesnego starzenia się.
Bioflawonoidy w kosmetykach to roślinne wyciągi, produkowane z liści, kwiatów, łodyg i/ lub nasion. Najczęściej pochodzą z:
Aktywność polifenoli w danym produkcie jest uzależniona od stężenia ekstraktu oraz innych substancji w nim zawartych.
Polifenole wykazują szeroki zakres działania na skórę, której zewnętrzna warstwa jest szczególnie nasycona tłuszczami i innymi związkami łatwo się utleniającymi. W naskórku bioflawonoidy skutecznie „wymiatają” wolne rodniki – działają antyoksydacyjnie. Z kolei w głębszych strukturach skóry flawonoidy zapobiegają uszkodzeniom wywoływanym przez promieniowanie UV, natomiast w skórze właściwej korzystnie wpływają na szczelność naczyń krwionośnych.
Ponadto flawonoidy działają:
Najwięcej właściwości przeciwzapalnych mają wyciągi z arniki górskiej, jasnoty białej i fiołka trójbarwnego. Zioła te regulują również pracę gruczołów łojowych.
Flawonoidy są wykorzystywane w kosmetyce na szeroką skalę, ponieważ to roślinny “eliksir młodości”. Znajdują się w większości produktów do twarzy (kremach, mleczkach, serach, tonikach), do włosów (szamponach, odżywkach, mgiełkach, maskach) i do ciała (balsamach, żelach pod prysznic). Niektóre z nich zasługują na większą uwagę ze względu na to, że są wyjątkowo skuteczne.
Flawonoidy szczególnie korzystnie wpływające na kondycję skóry, to:
Flawonoidy, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym jako naturalne konserwanty. Oprócz tego można je spotkać w większości produktów kosmetycznych, szczególnie tych przeznaczonych do cer naczynkowych, dojrzałych i trądzikowych. Znajdują się też w składach kosmetyków rewitalizujących, ujędrniających, przeciwzmarszczkowych i antycellulitowych. Bioflawonoidy w kosmetykach bardzo często towarzyszą witaminie C, ponieważ zapobiegają jej utlenianiu, przedłużając i wzmacniając tym samym jej właściwości antyoksydacyjne.
Nośnikiem bioflawonoidów w kosmetykach są roślinne ekstrakty, w związku z tym jakiekolwiek działania niepożądane mogą być wywołane reakcją alergiczną na związek współwystępujący z flawonoidami. Same w sobie są bezpieczne dla zdrowia i przyjęte do stosowania w produktach kosmetycznych. Nie wykazują działania mutagennego, nie wpływają na działanie układu odpornościowego ani nie powodują zaburzeń hormonalnych.
Bioflawonoidy w połączeniu z innymi składnikami kosmetyków nie wchodzą w niebezpieczne interakcje. Można je łączyć również między sobą, tworząc skuteczne kosmetyki.
Flawonoidy to związki flawonowe pochodzące z roślin, więc są substancjami wegańskim i pochodzenia naturalnego. Czytając etykiety produktów, należy jednak zwrócić uwagę na pozostałe składniki, które znajdują się w kosmetyku.
Flawonoidy to bardzo bezpieczne substancje, z których wiele ma działanie antyalergiczne. Stosując produkty wzbogacane roślinnymi wyciągami, należy przestrzegać zaleceń producenta umieszczonych na opakowaniu. Mając jakąkolwiek alergię na roślinny składnik, należy zrezygnować z jego stosowania.
Bioflawonoidy nie wpływają negatywnie na środowisko naturalne, ale sposób, w jaki są pozyskiwane, może nieść pewne zagrożenia dla ekosystemów. Chcąc troszczyć się o planetę, najlepiej wybierać produkty z pewnych i certyfikowanych źródeł.