Olej rzepakowy, w krajach anglojęzycznych i nazewnictwie kosmetycznym znany jako Canola Oil, uzyskuje się z nasion tej rośliny poprzez tłoczenie na zimno lub w wyniku rafinacji chemicznej. To ten pierwszy rodzaj oleju jest składnikiem pożądanym w kosmetyce, ponieważ nie zostaje poddany obróbce w wysokiej temperaturze i zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze nie tracą swoich właściwości.
Spis treści:
Olej rzepakowy produkuje się z rzepaku kanadyjskiego (Brassica napus, Brassica rapa lub Brassica juncea). Odmiany tej rośliny zostały wyhodowane w taki sposób, żeby wyeliminować z niej kwas erukowy, który wykazuje toksyczne działanie na ludzki organizm. Olej rzepakowy rafinowany ma wyższą temperaturę dymienia (około 204-240°C) i dlatego wykorzystywany jest w kuchni do smażenia i pieczenia. Nierafinowany nie powinien być podgrzewany i chociaż sprawdzi się jako składnik dressingu do sałatki, warto sięgnąć po niego w celu pielęgnacji skóry i włosów.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno zawiera fitosterole, kwasy omega-3, dużo kwasu oleinowego (około 62%), czyli jednonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-9, natomiast niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest najlepszym źródłem witaminy E spośród olejów roślinnych. Dostarcza skórze także witaminę K, która uszczelnia drobne naczynia krwionośne.
Składnik ten należy do olejów nieschnących, które zawierają do 19% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i w związku z tym wolno się utleniają i długo pozostają zdatne do użycia. Do tej grupy zalicza się także m.in. olej z awokado, palmowy i rycynowy oraz oliwę z oliwek.
Olej rzepakowy nierafinowany ma wyczuwalny aromat i ciemniejszą barwę niż jego rafinowany odpowiednik, który jest poddawany wybielaniu i dezodoryzacji.
Emolient, jakim jest olej rzepakowy nierafinowany, tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną, czyli taką, która chroni przed odparowywaniem wody, a także zabezpiecza przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, np. wiatru lub zimna. Składnik ten odżywia, zmiękcza i regeneruje. Poleca się go do cery suchej, wrażliwej (np. dotkniętej atopowym zapaleniem skóry) i dojrzałej. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych olej rzepakowy tłoczony na zimno korzysta z dobrodziejstw:
Olej rzepakowy nierafinowany znajduje zastosowanie także w pielęgnacji włosów. Odżywia je, regeneruje, wzmacnia i wspiera ich wzrost. Z jego właściwości mogą skorzystać osoby skarżące się na suche, łamliwe, rozdwajające się kosmyki. Można go stosować w wersji nierozcieńczonej, bezpośrednio na skórę lub włosy, a także łączyć z innymi składnikami w fazie tłuszczowej kosmetyku.
Ponadto olej rzepakowy:
Rzepakowy olej tłoczony na zimno jest cennym składnikiem kosmetyków, które mają za zadanie zregenerować i odżywić zmęczoną, suchą lub podrażnioną skórę. Z jego właściwości skorzystają także osoby z cerą dojrzałą, ponieważ dzięki zawartości przeciwutleniaczy i beta-karotenu odmładza i rozjaśnia skórę. Ze względu na działanie przeciwzapalne i regulujące pracę gruczołów łojowych może znaleźć się w produktach na trądzik i łupież. Olej rzepakowy jest składnikiem:
Ponieważ olej rzepakowy tłoczony na zimno zawiera kwas gamma-linolenowy, może być pomocny w łagodzeniu objawów atopowego zapalenia skóry, a także być stosowany w kosmetykach przeznaczonych dla kobiet w ciąży.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno można stosować bezpośrednio na skórę lub włosy w celu ich nawilżenia i odżywienia. Można rozprowadzić kilka jego kropel na twarzy, a ponieważ jest tłusty, warto zrobić to na noc. Olejowanie można przeprowadzić także na suchych lub mokrych włosach. Taki zabieg może być ratunkiem dla przesuszonych włosów i rozdwajających się końcówek. Trzeba pamiętać o zemulgowaniu oleju odżywką przed jego spłukaniem. Ważne jest, żeby go nie podgrzewać do temperatury wyższej niż 65°C, inaczej straci swoje cenne właściwości.
W celu pielęgnacji włosów można samemu stworzyć maskę witaminową, np. łącząc olej rzepakowy z oliwą z oliwek i olejem rycynowym oraz dodając do nich ampułki witaminowe dla dodatkowego odżywienia.
Produkt tłoczenia nasion rzepaku jest olejem nośnym, który ułatwia korzystanie z wybranych olejków eterycznych. Warto użyć go do stworzenia mieszanki do masażu lub olejku po kąpieli.
Nie ma informacji na temat szkodliwego lub niekorzystnego połączenia oleju rzepakowego z innymi składnikami kosmetyków.
Składnik ten pochodzi z nasion rzepaku, jest substancją roślinną, odpowiednią dla wegan. Istotnym czynnikiem wpływającym na wybór tego produktu powinien być sposób jego uzyskania. Najlepiej, jeśli jest tłoczony na zimno i niepoddawany rafinacji chemicznej. Można się wtedy cieszyć jego właściwościami płynącymi z natury. Produkcja rafinowanego oleju rzepakowego wiąże się z narażeniem go na wysokie temperatury i chemikalia, które pozbawiają go wartości odżywczych.
Warto zwrócić uwagę także na fakt, że większość upraw rzepaku jest modyfikowana genetycznie. Nie stwierdzono, żeby produkty z GMO było szkodliwe dla zdrowia, ale istnieją obawy o potencjalny wpływ tego typu rozwiązań na środowisko naturalne.
Olej rzepakowy stosowany na skórę często i w dużym stężeniu może działać komedogennie, czyli zapychać pory. Nasila wtedy problemy trądzikowe i powoduje powstawanie wyprysków i zaskórników. Nie jest składnikiem uczulającym i jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, karmiących piersią i dzieci.
Składnik w dużych stężeniach i często stosowany może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski i zaskórniki. Składnik może pochodzić z genetycznie modyfikowanych organizmów- GMO.