Cucumis Sativus właściowości i zastosowanie
Ogórek
Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit, Cucumber Fruit, Cucumis Sativus Fruit
Ogórek siewny, to pospolita roślina warzywna należąca do rodziny dyniowatych. Ma zielone lub żółte i zwykle podłużne owoce o miękkim miąższu i delikatnym smaku. Surowe owoce składają się w ok. 95% z wody oraz witamin B1, B3, B6 i kwasu foliowego, enzymów, minerałów: Potasu, fosforu, wapnia, sodu, magnezu, żelaza, cynku, związków siarki, a także niewielkich ilości błonnika, śluzu, białka i węglowodanów. Charakteryzują się natomiast zawartością także askorbinazy, enzymu rozkładającego witaminę C. Dlatego surowych ogórków zarówno w pożywieniu, jak i w kosmetykach nie należy łączyć z produktami zawierającymi duże ilości tej witaminy, np. pomidorami, papryką. W kosmetykach wykorzystuje się zwykle wyciągi ogórkowe takie jak sok lub olej, ale również czysty, zmiażdżony miąższ. Ma neutralne dla skóry pH.
Działanie w kosmetykach
Składnik zalecany do każdego typu skóry, zwłaszcza skóry twarzy mieszanej, tłustej i trądzikowej. Wykazuje silne działanie tonizujące, a także oczyszczające, nawilżające, zmiękczające i kojące. Odświeża, likwiduje obrzęki np. okolic oczu, łagodzi podrażnienia i wspomaga likwidację przebarwień, dzięki zawartości enzymów działa rozjaśniająco na skórę. Reguluje pracę gruczołów łojowych i pomaga zwęzić pory. Wykorzystywany w produkcji toników, maseczek, kremów do twarzy i na okolice oczu, kosmetyków myjących. Czysty miąższ lub sok może być nakładany bezpośrednio na skórę i okolice oczu jako naturalna maseczka lub kompres.
Typ składnika
Funkcja w kosmetyku
- Rozjaśniacz/Wybielacz
- Substancja aktywna
- Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne
- Substancja nawilżająca
- Substancja przeciwłojotokowa
- Substancja tonizująca
- Substancja zmiękczająca
Bezpieczne dla kobiet w ciąży