KWC LogobyWIZAŻ logo

Hydrogenated Vegetable Oil właściowości i zastosowanie

Utwardzony (Uwodorniony) tłuszcz roślinny

Hydrogenated Olus Oil, Hydrogenated Vegetable Glycerides
Substancja powstała z reakcji przyłączenia atomów wodoru do olejów roślinnych, najczęściej kryje się pod nimi olej palmowy, a także kokosowy, sojowy, słonecznikowy, rzepakowy.

Bezpieczeństwo i ostrzeżenia

W wysokich stężeniach może nasilać objawy trądziku, powodować wypryski. Substancja niewiadomego pochodzenia. Może pochodzić z upraw GMO. Plantacje palmy olejowej dla pozyskiwania oleju palmowego zakłada się w niektórych krajach na obszarach leśnych, celowo karczowanych, uprawy tej palmy mają destrukcyjny wpływ na środowisko naturalne, florę i faunę lasów deszczowych, które w krajach takich jak Borneo, Malezja, Indonezja są już zagrożone zagładą.

Działanie w kosmetykach

Emolient tłusty. Tworzy na skórze okluzyjną, natłuszczającą i ochronną powłokę. Wygładza i zmiękcza powierzchnię. Wykorzystywany jako substancja pielęgnująca, a także do tworzenia emulsji, zapobiega również rozwarstwianiu fazy wodnej od olejowej.

Typ składnika

  • Substancja roślinna
  • Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

  • Emolient
  • Emulgator, emulsyfikator
  • Stabilizator emulsji
  • Substancja filmotwórcza
  • Substancja konsystencjotwórcza
  • Substancja natłuszczająca
  • Substancja wygładzająca

Komedogenny

4
Słabsze działanieSilne działanie

Alergenne

1
Słabsze działanieSilne działanie

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Tak
Nie wiadomo
Nie