Hydrogenated Vegetable Oil właściowości i zastosowanie
Utwardzony (Uwodorniony) tłuszcz roślinny
Hydrogenated Olus Oil, Hydrogenated Vegetable Glycerides
Substancja powstała z reakcji przyłączenia atomów wodoru do olejów roślinnych, najczęściej kryje się pod nimi olej palmowy, a także kokosowy, sojowy, słonecznikowy, rzepakowy.
Bezpieczeństwo i ostrzeżenia
W wysokich stężeniach może nasilać objawy trądziku, powodować wypryski.
Substancja niewiadomego pochodzenia. Może pochodzić z upraw GMO.
Plantacje palmy olejowej dla pozyskiwania oleju palmowego zakłada się w niektórych krajach na obszarach leśnych, celowo karczowanych, uprawy tej palmy mają destrukcyjny wpływ na środowisko naturalne, florę i faunę lasów deszczowych, które w krajach takich jak Borneo, Malezja, Indonezja są już zagrożone zagładą.
Działanie w kosmetykach
Emolient tłusty. Tworzy na skórze okluzyjną, natłuszczającą i ochronną powłokę. Wygładza i zmiękcza powierzchnię. Wykorzystywany jako substancja pielęgnująca, a także do tworzenia emulsji, zapobiega również rozwarstwianiu fazy wodnej od olejowej.
Typ składnika
- Substancja roślinna
- Substancja różnego pochodzenia
Funkcja w kosmetyku
- Emolient
- Emulgator, emulsyfikator
- Stabilizator emulsji
- Substancja filmotwórcza
- Substancja konsystencjotwórcza
- Substancja natłuszczająca
- Substancja wygładzająca
Komedogenny
Słabsze działanieSilne działanie
Alergenne
Słabsze działanieSilne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży