Hydroxypropyl Starch Phosphate właściowości i zastosowanie
Skrobia, wodorofosforanter, eter 2-hydroksypropylowy
2-Hydroxypropyl Ether Starch, Dihydrogen Phosphate, Dihydrogen Phosphate 2-Hydroxypropyl Ether Starch
Składnik w połowie roślinnego pochodzenia, ze skrobi. Substancja niezbyt czuła na zmiany temperatur, stabilna. Sugerowane stężenie w kosmetykach: Od 3-15%.
Działanie w kosmetykach
Składnik konsystencjotwórczy, chętnie stosowany w produkcji kosmetyków, ponieważ wytrzymuje dość wysokie temperatury, co ma znaczenie podczas tworzenia niektórych formuł. Nadaje kosmetykom puszystości i objętości, podnosi i reguluje lepkość, wiąże substancje rozpuszczalne w wodzie, ma właściwości myjące i lekko nawilżające.
Typ składnika
- Substancja półsyntetyczna
Funkcja w kosmetyku
- Emulgator, emulsyfikator
- Lepiszcze
- Regulator lepkości
- Substancja konsystencjotwórcza
- Substancja myjąca, detergent, surfaktant, tensyd
- Substancja powierzchniowo czynna
- Substancja spulchniająca
Komedogenny
Słabsze działanieSilne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży