Levulinic Acid właściowości i zastosowanie
Kwas lewulinowy, kwas 4-oksowalerianowy, kwas γ-oksowalerianowy
3-ACETYLPROPIONIC ACID, 4-KETOVALERIC ACID, 4-OXO PENTANOIC ACID, 4-OXOPENTANOIC ACID, 4-OXOVALERIC ACID, 4-KETOVALERIC ACID, 4-OXOPENTANOIC ACID, 4-OXOVALERIC ACID, ACETOPROPIONIC ACID
Kwas organiczny. Otrzymywany w wyniku działania na sacharozę kwasem solnym.
Bezpieczeństwo i ostrzeżenia
Uczula pod wpływem słońca, tzw. fotouczulacz.
Działanie w kosmetykach
Substancja chroniąca skórę i włosy. Stosowany także w kosmetykach jako konserwant. Kwas ten ma słodki, kremowy i maślany zapach, który stosuje się do utworzenia kompozycji zapachowych karmelu, toffi i klonu.
Typ składnika
- Substancja pochodzenia naturalnego
- Substancja różnego pochodzenia
Funkcja w kosmetyku
- Konserwant
- Substancja kondycjonująca
- Substancja ochronna
- Substancja zapachowa
Alergenne
Słabsze działanieSilne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży