Palm Kernel Acid właściowości i zastosowanie
Kwasy tłuszczowe z nasion palmy olejowej
Elaeis Guineensis (Palm) Kernel Acid, Palm Kernel Oil Fatty Acids
Mieszanina kwasów tłuszczowych, zawierająca głównie kwas palmitynowy, pozyskiwanych z oleju z nasion palmy olejowej. Substancja nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w alkoholu i chloroformie.
Bezpieczeństwo i ostrzeżenia
Składnik może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski i zaskórniki.
Plantacje palmy olejowej dla pozyskiwania oleju palmowego zakłada się w niektórych krajach na obszarach celowo karczowanych, uprawy tej palmy mają destrukcyjny wpływ na środowisko naturalne, florę i faunę lasów deszczowych, które w krajach takich jak Borneo, Malezja, Indonezja są już zagrożone zagładą.
Działanie w kosmetykach
Emolient tłusty. Tworzy na powierzchni skóry i włosów zmiękczający, odżywczy i natłuszczający film, który chroni przed odparowywaniem wilgoci. Składnik ma także właściwości myjące, łagodzące potencjalnie drażniące działanie silnych detergentów. Rozpuszcza sebum i chroni przed przesuszeniem po umyciu. Bardzo dobry składnik myjący dla skóry suchej, wrażliwej lub odwodnionej. Ma także właściwości zagęstnika formuł kosmetycznych oraz emulgujące do tworzenia emulsji.
Typ składnika
Funkcja w kosmetyku
- Emolient
- Emulgator, emulsyfikator
- Substancja filmotwórcza
- Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne
- Substancja kondycjonująca
- Substancja konsystencjotwórcza
- Substancja myjąca, detergent, surfaktant, tensyd
- Substancja natłuszczająca
- Substancja ochronna
- Substancja odżywcza
- Substancja powierzchniowo czynna
- Substancja zmiękczająca
- Zagęstnik
Komedogenny
Słabsze działanieSilne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży