Phosphatidylcholine właściowości i zastosowanie
Fosfatydylolocholina, lecytyny, żółtko jaja
Fosfatydylocholina to fosfolipidy, który bierze udziałał w rozmaitych procesach przemian materii. Substancja zawiera nie mniej niż 95% fosfolipidów. Obficie występuje w przyrodzie i jest codziennie wprowadzana do naszego organizmu wraz z żywnością, w której występuje (szczególnie z: lecytyną sojową, wątróbką i żółtkiem jajka). Mechanizm działania polega na rozpuszczeniu i eliminowaniu tkanki tłuszczowej. Fosfatydylocholina z łatwością przenika przez błony komórkowe do ich wnętrza, a podana w większych ilościach powoduje rozluźnienie struktury błon i w efekcie ich rozerwanie. Po wniknięciu do niej powoduje rozpad nagromadzonych w niej trójglicerydów.
Działanie w kosmetykach
Efektywny spalacz tłuszczu. Stosowany najczęściej w kremach redukujących tkankę tłuszczową. Fosfatydylocholina jest substancją czynną, która po zastosowaniu na partie ciała zawierające niedoskonałości, wprowadza odpowiednie i zdecydowane działanie.
Stosowana w formie ampułek w kosmetyce profesjonalnej.
Typ składnika
- Substancja pochodzenia naturalnego
- Substancja roślinna
Funkcja w kosmetyku
- Emulgator, emulsyfikator
- Reduktor, reduktor tkanki tłuszczowej
- Substancja aktywna
- Substancja antystatyczna
- Substancja kondycjonująca
- Substancja zmiękczająca
Bezpieczne dla kobiet w ciąży