Kwas fosforowy (Phosphoric Acid, Orthophosphoric Acid) to nieorganiczny, syntetyczny związek chemiczny odpowiadający w kosmetykach przede wszystkim za spowolnienie procesu starzenia się produktu. Z chemicznego punktu widzenia jest to krystaliczna, bezbarwna substancja stała lub lepka ciecz, dobrze rozpuszczalna w wodzie, bezwonna. Składnik jest powszechnie znany również jako kwas ortofosforowy. Przedrostek orto- służy do odróżnienia go od pokrewnych kwasów fosforowych, zwanych polifosforowymi. To środek dyspergujący w detergentach. Zważywszy na moc związków o charakterze kwasowym, jest to substancja zaliczana do słabych kwasów. Oprócz zastosowania kosmetycznego kwas fosforowy wykorzystywany jest do produkcji napojów bezalkoholowych, gazowanych (np. Coca-Cola) jako regulator kwasowości i przemysłowo stosuje się go do odrdzewiania rur.
Spis treści:
Powszechnie kwas fosforowy stosowany jest w produktach kosmetycznych jako środek buforujący, tak więc odpowiada za nadanie prawidłowego pH gotowym wyrobom. Nie występuje bezpośrednio w przyrodzie, aczkolwiek naturalnie jest obecny w organizmie ludzkim, gdzie odpowiada za produkcję ATP, czyli związku odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie gospodarki energetycznej. Bierze także udział w metabolizmie tłuszczów, białek oraz węglowodanów. Kwas fosforowy jest ponadto składnikiem enzymów, kości oraz zębów. Pozyskuje się go ze skał fosforowych lub na drodze spalania fosforu. W formie ciała stałego nie jest kwasem żrącym.
Kwas fosforowy znalazł dość szerokie zastosowanie w kosmetykach. Jest:
Jednym z częstszych zastosowań kosmetycznych kwasu fosforowego jest również stabilizacja nadtlenku wodoru w płukanach do ust.
Kwas fosforowy znajduje zastosowanie w kosmetykach i produktach przeznaczonych do higieny osobistej. Bierze udział w formułowaniu szerokiej gamy produktów. Jest w:
Kwas fosforowy i jego sole stosowane w kosmetykach w dopuszczalnych ilościach są bezpieczne i rzadko powodują podrażnienia skórne. Nie wykazano jednoznacznie, aby związek przyczyniał się szkodliwie do nieodwracalnych skutków zdrowotnych.
Gdy występuje w postaci stężonej, jest już niebezpieczny i żrący. Kontakt z nim wywołuje oparzenia skóry, uszkodzenia oczu i przewodu pokarmowego, dlatego też podczas pracy ze stężonym kwasem niezbędnym jest stosowanie odpowiedniej odzieży ochronnej, rękawic i okularów zabezpieczających oczy.
Nie odnotowano szkodliwych interakcji kwasu fosforowego występującego w bezpiecznych stężeniach z innymi składnikami kosmetyków. Jednak ze względu na minimalny (ale wciąż prawdopodobny) charakter drażniący kwasu fosforowego nie powinno się łączyć z nim produktów o podobnym działaniu, takich jak kwasy AHA, BHA czy peelingi i inne substancje ścierające naskórek.
Kwas fosforowy jest składnikiem pochodzenia syntetycznego. Do produkcji kosmetyków wykorzystuje się go w takiej formie.
Kwas fosforowy w czystej postaci może przyczyniać się do podrażnienia, zaczerwienienia czy łzawienia oczu, jednak w ilościach, które są stosowane w kosmetykach, jest bezpieczny. Czasem znajduje zastosowanie w produkcji kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji okolic oczu (takich jak odżywki do rzęs), jednak jego ilości są zbyt małe, aby wywołać podrażnienie, nawet u osób szczególnie wrażliwych.
Kwas fosforowy w czystej postaci może atakować błony śluzowe jamy ustnej, gardła i przełyku, prowadząc do natychmiastowego bólu i trudności w przełykaniu. Długotrwałe narażenie skóry na związek może powodować zapalenie skóry.
Kwas fosforowy, gdy dostanie się do środowiska, może przyczyniać się do zakwaszenia gleby i wody. Związek charakteryzuje się dość ostrą i przewlekłą toksycznością dla organizmów wodnych w wodach. Większe ilości kwasu mogą obniżać pH ekosystemów wodnych przez dłuższy czas, stwarzając potencjalne zagrożenie dla organizmów wodnych. Fosforan powstający po rozpuszczeniu kwasu fosforowego, nie ulega bioakumulacji w większości gatunków wodnych. Na chwilę obecną brak wystarczających danych, aby ocenić lub przewidzieć długoterminowe skutki kwasu fosforowego na rośliny, ptaki lub zwierzęta lądowe.