Potato Starch Modified właściowości i zastosowanie
Modyfikowana skrobia ziemniaczana
Modified Potato Starch
Skrobia ziemniaczana uzyskiwana jest z bulw ziemniaka w procesie mechanicznego roztarcia, wymycia i rafinacji. Jest białym sypkim proszkiem rozpuszczalnym w ciepłej wodzie. Po rozpuszczeniu ma konsystencję przezroczysto-mętnego kleiku i pęcznieje. Powstałe na bazie skrobi ziemniaczanej kleiki i żele charakteryzują się niewielką stabilnością, dużą wrażliwością na wpływ temperatury, obecność wody i soli, co poważnie ogranicza stosowanie naturalnej skrobi jako zagęstnika i środka żelującego, dlatego też poddaje się ją różnym reakcjom chemicznym (poprzez dodanie związków chemicznych), fizycznym (np pod ciśnieniem i wysoką temp.) oraz enzymatycznym (poprzez działanie enzymów) w celu nadania lepszych właściwości.
Działanie w kosmetykach
Składnik zagęszczający, podnoszący i regulujący lepkość formuł kosmetycznych, nadający żelową konsystencję, wiążący wilgoć. Ma także właściwości korzystne dla skóry tłustej, absorbuje nadmiar sebum, matuje, oczyszcza i ściąga pory.
Typ składnika
- Substancja roślinna
- Substancja różnego pochodzenia
Funkcja w kosmetyku
- Adsorbent, pochłaniacz wilgoci
- Lepiszcze
- Regulator lepkości
- Substancja konsystencjotwórcza
- Substancja ochronna
- Substancja przeciwłojotokowa
- Substancja ściągająca
- Substancja spulchniająca
- Substancja żelująca
- Zagęstnik
Alergenne
Słabsze działanieSilne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży