KWC LogobyWIZAŻ logo

Potato Starch Modified właściowości i zastosowanie

Modyfikowana skrobia ziemniaczana

Modified Potato Starch
Skrobia ziemniaczana uzyskiwana jest z bulw ziemniaka w procesie mechanicznego roztarcia, wymycia i rafinacji. Jest białym sypkim proszkiem rozpuszczalnym w ciepłej wodzie. Po rozpuszczeniu ma konsystencję przezroczysto-mętnego kleiku i pęcznieje. Powstałe na bazie skrobi ziemniaczanej kleiki i żele charakteryzują się niewielką stabilnością, dużą wrażliwością na wpływ temperatury, obecność wody i soli, co poważnie ogranicza stosowanie naturalnej skrobi jako zagęstnika i środka żelującego, dlatego też poddaje się ją różnym reakcjom chemicznym (poprzez dodanie związków chemicznych), fizycznym (np pod ciśnieniem i wysoką temp.) oraz enzymatycznym (poprzez działanie enzymów) w celu nadania lepszych właściwości.

Działanie w kosmetykach

Składnik zagęszczający, podnoszący i regulujący lepkość formuł kosmetycznych, nadający żelową konsystencję, wiążący wilgoć. Ma także właściwości korzystne dla skóry tłustej, absorbuje nadmiar sebum, matuje, oczyszcza i ściąga pory.

Typ składnika

  • Substancja roślinna
  • Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

  • Adsorbent, pochłaniacz wilgoci
  • Lepiszcze
  • Regulator lepkości
  • Substancja konsystencjotwórcza
  • Substancja ochronna
  • Substancja przeciwłojotokowa
  • Substancja ściągająca
  • Substancja spulchniająca
  • Substancja żelująca
  • Zagęstnik

Alergenne

1
Słabsze działanieSilne działanie

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Tak
Nie wiadomo
Nie