Olej z pestek moreli ma lekką, delikatną konsystencję, jasnożółty kolor i łagodny, orzechowy aromat. Przy okazji szybko się wchłania i nie pozostawia tłustych plam. Nic więc dziwnego, że zyskuje coraz większą popularność w branży kosmetycznej. Można go włączyć do pielęgnacji twarzy, włosów i ciała. Wspomniany olej składa się w niemal 90% z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto dostarcza sporo witaminy A, E i B17, dlatego warto przyjrzeć mu się bliżej.
Spis treści:
W oleju z pestek moreli znajduje się sporo witaminy A i E, które są silnymi przeciwutleniaczami. Skutecznie walczą z wolnymi rodnikami, tym samym chronią przed oksydacyjnymi uszkodzeniami DNA. Wspomniane witaminy opóźniają proces starzenia się skóry. Dodatkowo wspierają regenerację martwego naskórka, dlatego warto włączyć je do codziennej rutyny pielęgnacyjnej. Producenci często dodają olej z pestek moreli do kosmetyków ujędrniających i kremów przeciwzmarszczkowych. To zasługa wspomnianych witamin i niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Olej z pestek moreli ma także właściwości:
W oleju znajduje się również witamina F, która przyspiesza regenerację naskórka i reguluje pracę gruczołów łojowych. Produkt ten słynie z właściwości przeciwzapalnych, tonizujących i rewitalizujących. Nie wywołuje podrażnień, dlatego można go bezpiecznie włączyć do pielęgnacji skóry niemowląt. Jest pomocny w przypadku oparzeń słonecznych i odparzeń czy łojotokowego zapalenia skóry. Olej z pestek moreli przyspiesza gojenie się ran i otarć. Działa zarówno na skórę problematyczną, łagodząc stany zapalne, jak i przesuszoną, doskonale ją nawilżając.
Dermatolodzy przypominają, że niedobór kwasu linolenowego przyczynia się do chorób skóry, w tym łuszczycy. Olej z pestek moreli nawilża skórę i skutecznie łagodzi stan zapalny, dlatego przynosi dobre efekty w przypadku skóry wrażliwej i skłonnej do podrażnień. Możemy go również dodawać do kąpieli, nawet jeśli jesteśmy alergikami lub cierpimy na atopowe zapalenie skóry. Olejek z pestek moreli nie tylko nie zaszkodzi, lecz przyniesie znaczną ulgę w dolegliwościach.
Produkt ten nie tylko wspaniale nawilża i ujędrnia skórę, ale także zapobiega jej przesuszeniu. Ponadto zmniejsza ryzyko rozwoju rozstępów, dlatego często używają go kobiety w ciąży. Dobrze poradzi sobie ze spierzchniętymi ustami, popękanymi piętami, a także z suchymi dłońmi, kolanami i łokciami.
Omawiany olej niweluje cienie i obrzęki pod oczami, a przy okazji wygładza skórę i przywraca jej blask. Zapobiega powstawaniu zmarszczek mimicznych. Pomoże również w przypadku delikatnych przebarwień.
Olej z pestek moreli poradzi sobie z uporczywymi zaskórnikami. Wielu specjalistów poleca go też na zaogniony trądzik, ponieważ dobrze nawilża skórę i niweluje stan zapalny. Zawiera dużo kwasu linolowego, dlatego można go stosować przy wszystkich typach cery. Nie zapycha porów, dzięki czemu sprawdzi się nawet w przypadku skóry tłustej.
Olej z pestek moreli stanowi doskonałą bazę do przyrządzenia domowych kosmetyków. Występuje również w wielu gotowych produktach, takich jak:
Składnik ten może być dodawany do kosmetyków w różnej ilości. Najczęściej w kosmetykach pielęgnacyjnych jest stosowany w stężeniu 5-20%.
Aby przygotować domowy olejek do masażu, wystarczy wymieszać 2 łyżki oleju z pestek moreli z 2 łyżkami olejku z awokado i olejkami eterycznymi (z jałowca, rozmarynowym, pomarańczowym i cytrynowym – po 2 krople).
Proponowany olej sprawdzi się również jako dodatek do maski nawilżającej. Można ją stosować na całe ciało po wyjściu z wanny lub spod prysznica. Do jej przygotowania potrzebne są 2 łyżki oleju z pestek moreli i 2 łyżki olejku migdałowego. Do takiej mieszanki należy dodać po 1 kropli olejku lawendowego, ylang-ylang i z drzewa sandałowego.
Brak informacji dotyczących interakcji oleju z pestek moreli z innymi składnikami kosmetycznymi. Można stosować go samodzielnie jako olejek do twarzy, delikatny środek do demakijażu czy olej do masażu. Aby zmaksymalizować działanie ulubionego kremu, balsamu lub odżywki do włosów, warto dodać do nich kilka kropel oleju.
Wspomniany olej pozyskiwany jest z pestek owoców moreli zwyczajnej, należącej do rodziny różowatych. Pochodzi z Chin, Korei i Kirgistanu, a obecnie uprawia się ją na całym świecie. Olej z pestek moreli jest tłoczony na zimno, dzięki czemu nie traci swoich cennych właściwości.
Olej z pestek moreli jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w związku z tym należy przechowywać go w odpowiedniej temperaturze (4–10 °C). Trzymajmy go w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu powinien być przechowywany w lodówce.
Warto wybierać produkt nierafinowany, naturalny i tłoczony na zimno. Gwarantuje to zachowanie drogocennych właściwości.
Olej z pestek moreli jest bogaty w amigdalinę, znaną również jako witamina B17. Zazwyczaj stosuje się go miejscowo, w tym przypadku nie określono maksymalnej dawki dobowej. Ciężko bowiem jest przedawkować olej, dodając go do kąpieli czy stosując na twarz i włosy. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku doustnego przyjmowania preparatu. Zalecana dzienna dawka oleju z pestek moreli wynosi 1–2 łyżeczki. Nadmierne spożycie amigdaliny może bowiem prowadzić do śmiertelnego zatrucia cyjankami.
Składnik ten nie wpływa negatywnie na środowisko.