Sarcosine właściowości i zastosowanie
Sarkozyna, Sargozyna, Metyloglicyna
N-Methyl Glycine, N-Methylaminoacetic Acid, N-Methylaminoethanoic Acid, Sargosine Hydrochloride, Methylglycine
Kwas N-metyloaminooctowy, N-metyloglicyna, aminokwas, pochodna glicyny. Substancja krystaliczna, słodka w smaku, rozpuszczalna w wodzie, trudno rozpuszczalna w etanolu, nie rozpuszczalna w eterze. Powstaje w wyniku rozkładu aminokwasu kreatyny. Występuje w mięsie i niektórych roślinach strączkowych, ale może być pozyskiwana syntetycznie z kwasu chlorooctowego i metyloaminy.
Działanie w kosmetykach
Składnik działa przeciwzmarszczkowo i regulująco na gruczoły łojowe skóry. Poprawia jędrność i elastyczność skóry. Stosowany jest w produkcji preparatów pielęgnacyjnych do twarzy i ciała, a także past do zębów i biodegradowalnych, myjących środków powierzchniowo czynnych.
Typ składnika
- Substancja pochodzenia zwierzęcego
- Substancja roślinna
- Substancja różnego pochodzenia
- Substancja syntetyczna
Funkcja w kosmetyku
- Przeciwutleniacz, antyoksydant
- Substancja aktywna
- Substancja kondycjonująca
- Substancja odżywcza
- Substancja powierzchniowo czynna
- Substancja przeciw próchnicza
- Substancja przeciwzmarszczkowa
- Substancja przeciwłojotokowa
- Substancja tonizująca
- Substancja wygładzająca
Bezpieczne dla kobiet w ciąży