Mleczan sodu dodawany jest do kosmetyków z kilku powodów. Dzięki niemu kosmetyki nie pozostawiają tłustej warstwy na skórze. Działa nawilżająco i reguluje pH, dzięki czemu łagodzi podrażnienia. Sprawdź, kto powinien stosować kosmetyki z mleczanem sodu i jakie jest jego działanie na skórę.
Spis treści:
Mleczan sodu to związek organiczny, który występuje również w ludzkiej skórze. Jest jednym ze składników naturalnego czynnika nawilżającego skóry. Powstaje podczas procesu fermentacji cukru przez bakterie mlekowe. Mleczan sodu można spotkać w składach kosmetyków również pod nazwą 2-hydroksypropionianem sodu. Mamy zatem do czynienia z hydrofilową substancją nawilżającą.
Mleczan sodu uznawany jest za jedną z najskuteczniejszych substancji nawilżających skórę. Działa on również wybielająco, antybakteryjnie i łagodzi podrażnienia skóry. Jest regulatorem pH – podwyższa je, neutralizując kwasy. PH mleczanu sodu wynosi 8,5. W kosmetyce stosuje się wodny roztwór mleczanu sodu w 60% stężeniu. Jednak zalecana jego zawartość w kosmetykach to od 0,1 do 8%.
Ze względu na swoje właściwości i naturalne pochodzenie składnik ten ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Silnie nawilża skórę i wpływa na komfort stosowania kosmetyków z naturalnymi olejami. Dzięki zastosowaniu mleczanu sodu, mimo użycia olejków lub maseł, krem nie pozostawia po sobie tłustej warstwy. To, w połączeniu z działaniem antybakteryjnym, sprawia, że jest on jednym z najczęściej stosowanych składników kosmetyków dla cery trądzikowej. Mleczan sodu w wyższych stężeniach wykazuje działanie delikatnie złuszczające zrogowaciały naskórek, dlatego znalazł swoje zastosowanie w produktach do pielęgnacji stóp.
Producenci kosmetyków korzystają z właściwości antybakteryjnych mleczanu również w celu zabezpieczenia produktów przed zakażeniem bakteriami. Mleczan sodu jest bezpiecznym i naturalnym konserwantem. Dzięki niemu bakterie, które dostają się do produktu podczas aplikacji palcami, nie rozwijają się.
Mleczan sodu działa na skórę w następujący sposób:
Jak widać, mleczan sodu jest wszechstronnym składnikiem, dlatego ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Najczęściej jednak jest on stosowany w produktach przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej, wymagającej solidnej dawki nawilżenia. Nie powoduje on nadmiernego przesuszenia skóry.
Kosmetyki, w których składzie możesz znaleźć mleczan sodu, to:
Mleczan sodu dostępny jest w drogeriach internetowych w postaci 60-procentowego roztworu wodnego do produkcji kosmetyków w domu. Wykorzystuje się go do wytwarzania ekologicznych mydełek według własnych receptur – wówczas jego stężenie nie powinno przekraczać 5%. W domowych kremach i maseczkach nawilżających stosujemy ilość nieprzekraczającą 8% mleczanu sodu w składzie kosmetyku.
Mleczan sodu nie jest alergenem, został dopuszczony do stosowania przez kobiety w ciąży i matki karmiące. Z zastrzeżeniem, że jego stężenie nie powinno wtedy przekraczać 5%.
Jest to składnik mocno nawilżający i łagodzący, dlatego poleca się go szczególnie osobom o skórze suchej i podrażnionej. Mleczan sodu oczyszcza skórę z zanieczyszczeń i bakterii, ale nie powoduje uczucia ściągnięcia i przesuszenia.
Działanie antybakteryjne sprawia, że ten składnik polubią osoby walczące z trądzikiem, nie tylko młodzieńczym, ale również tym występującym w dojrzałym wieku. Cerę trądzikową należy nawilżać równie starannie jak suchą – mleczan sodu sprawdzi się w tym przypadku. Jego zawartość w składzie gwarantuje, że silnie nawilżający kosmetyk nie pozostawia po sobie tłustej warstwy na skórze.
Osoby, które chcą rozjaśnić przebarwienia na skórze, powinny sięgać po kosmetyki z mleczanem sodu. Sprawdzi się do zmniejszania plam starczych czy tych spowodowanych niedostateczną ochroną przed promieniowaniem słonecznym.
Mleczan sodu reguluje i podnosi poziom pH. Neutralizuje działanie niektórych kwasów, jak np.kwasu mlekowego. Warto wiedzieć również, że wspiera on działanie witaminy C i jej pochodnych, dlatego często wraz z nią występuje w kremach lub serach do pielęgnacji twarzy.
Mleczan sodu jest składnikiem wegańskim. Weganie i wegetarianie mogą używać kosmetyków z nim w składzie.
Jest to naturalny składnik, który wytwarzany jest podczas procesu fermentacji cukrów przy wykorzystaniu bakterii mlekowych z rodziny Lactobacillus. Może być on wytwarzany również syntetycznie, w laboratorium. Nie odnotowano negatywnego wpływu mleczanu sodu na środowisko naturalne.
Po zabiegach z użyciem wysokich stężeń tego składnika należy bezwzględnie zabezpieczać skórę przed słońcem, stosować filtr przeciwsłoneczny o wysokim faktorze. Składnik może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz karmiące jedynie w niskich stężeniach (pielęgnacyjnych).