Ekstrakt z kiełków pszenicy zwyczajnej (Triticum Vulgare Germ Extract) jest naturalnym składnikiem kosmetyków o właściwościach przeciwzmarszczkowych, przeciwzapalnych i rozjaśniających. Odżywia i nawilża skórę, a także chroni ją przed czynnikami zewnętrznymi. Sprawdza się w pielęgnacji zniszczonych, przesuszonych włosów.
Spis treści:
Ten ekstrakt o drogocennych właściwościach pozyskuje się z kiełków pszenicy zwyczajnej. W jego składzie znajdują się: ryboflawina (witamina B2), tiamina (witamina B1), niacyna (witamina B3), karoten (witamina A) i tokoferol (witamina E), a także związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza), proteiny i aminokwasy, cukry oraz tłuszcze. Charakteryzuje się dużą zawartością glutationu, który zmniejsza stres oksydacyjny i proces peroksydacji lipidów (degradacji przez wolne rodniki). Wykazuje właściwości:
Wyciąg z zarodków pszenicy rozpuszcza się w wodzie i jest stabilny w zakresie pH 5–8.
Kiełki pszenicy zawierają wartości odżywcze wpływające na kondycję organizmu. Pozyskany z nich ekstrakt ma zastosowanie w kosmetykach do codziennej higieny i pielęgnacji, szczególnie cery wrażliwej, suchej i dojrzałej oraz zniszczonych, łamiących się włosów.
Składnik ten jest szczególnie przydatny w pielęgnacji cery z pierwszymi oznakami starzenia. Ma właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu ogranicza działanie wolnych rodników, które wpływają na utratę elastyczności skóry. Stymuluje syntezę włókien kolagenowych przez fibroblasty. Spowalnia procesy prowadzące do powstawania zmarszczek. Niweluje efekty fotostarzenia się skóry poprzez równoważenie procesu biosyntezy melaniny. Przebarwienia powstałe na skutek działania promieniowania UV stają się mniej widoczne.
Ekstrakt z kiełków pszenicy pobudza krążenie i sprawia, że skóra wygląda na zdrową i odżywioną, a także pośrednio ją nawilża poprzez ograniczenie przeznaskórkowej utraty wody. Chroni twarz i ciało przed czynnikami zewnętrznymi, dzięki czemu zapobiega przesuszeniu skóry i powstawaniu podrażnień.
Wyciąg pozyskiwany z zarodków pszenicy stosuje się w produkcji preparatów do pielęgnacji włosów. Nadaje im połysk, miękkość i elastyczność oraz dodaje objętości. Tworzy na ich powierzchni barierę, która chroni m.in. przed słońcem i wiatrem. Pomaga odbudować strukturę włosa, dlatego warto używać go, kiedy końcówki rozdwajają się, a kosmyki straciły dawny blask i sprężystość. Chroni także kolor włosów przed wypłukiwaniem oraz blednięciem wskutek oddziaływania promieni słonecznych.
Ekstrakt z kiełków pszenicy jest cennym składnikiem kosmetyków anti-aging, ale nie tylko. Można go znaleźć również w produktach do pielęgnacji włosów i codziennej higieny. Zawierają go m.in.:
Według CIR (Cosmetic Ingredient Review) najwyższe stężenie ekstraktu z kiełków pszenicy zwyczajnej zanotowano w pudrze do twarzy (do 13%). Występuje w produktach, które mogą mieć kontakt z błonami śluzowymi – w pomadkach (0,13%) i kosmetykach w sprayu, takich jak lakier do włosów (0,32%).
Wyciąg z kiełków pszenicy można wykorzystać w domowej produkcji kosmetyków. Warto łączyć go z innymi przeciwutleniaczami, np. witaminą C, które wzmacniają działanie ochronne. Składnik ten należy dodawać do emulsji w fazie C, po wystudzeniu pozostałych elementów. Ekstrakt z kiełków pszenicy może posłużyć na przykład przy tworzeniu maseczek odżywczych na włosy lub domowych mydeł.
Nie są znane szkodliwe interakcje ekstraktu z kiełków pszenicy z innymi składnikami kosmetyków. Jest substancją naturalną i dobrze współgra z większością produktów do pielęgnacji.
Ekstrakt z kiełków pszenicy jest przygotowywany przez zmielenie kiełków pszenicy zwyczajnej (Triticum vulgare) w buforze ekstrakcyjnym, a następnie odwirowanie w celu usunięcia resztek. Jest więc składnikiem pochodzenia naturalnego.
Ekstrakt z kiełków pszenicy jest substancją naturalną i łagodną dla skóry. Trzeba mieć jednak na uwadze, że zawiera gluten, dlatego powinny na niego uważać osoby, które są uczulone na ten składnik zbóż.
Zarodki pszenicy są naturalnym produktem ubocznym powstającym przy standardowej obróbce ziaren tego zboża. Pozyskiwanie ekstraktu jest więc tanim i ekologicznym procesem. Nie ma negatywnego wpływu na środowisko naturalne.
Składnik zawiera gluten.