Vaccinium Myrtillus Fruit Extract właściowości i zastosowanie
Ekstrakt z soku z borówki czarnej
Bilberry Fruit Extract, Extract of Vaccinium Myrtillus Fruit, Vaccinium Myrtillus Extract, Vaccinium Myrtillus (Bilberry) Fruit Extract
Suchy ekstrakt z owoców borówki czarnej jest uzyskiwany w procesie liofilizacji (rozpyłowego suszenia soków owocowych w niskiej temperaturze i niskim ciśnieniu).
Bezpieczeństwo i ostrzeżenia
Sugerowane stężenie w kosmetykach do 5% sera, toniki, kremy. Maseczki do 50%.
Działanie w kosmetykach
Ekstrakt działa odżywczo, antyoksydacyjnie, wygładza, rozjaśnia i ujędrnia suchą zwiotczałą cerę. Stosuje się go w pielęgnacji cery trądzikowej, ma on bowiem także działanie bakteriobójcze, odtruwające i antyseptyczne.
Typ składnika
- Substancja pochodzenia naturalnego
Funkcja w kosmetyku
- Przeciwutleniacz, antyoksydant
- Rozjaśniacz/Wybielacz
- Substancja aktywna
- Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna
- Substancja bakteriobójcza, bakteriocyd
- Substancja odżywcza
- Substancja przeciwzmarszczkowa
- Substancja tonizująca
- Substancja wygładzająca
Bezpieczne dla kobiet w ciąży