|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
kadzidła naturalne
Nie do konca jestem pewna czy wątek o kadzidłach do palenia jest tutaj na miejscu.
Kupiłam węgielki, zbudowalam cos na miare kadzielnicy ![]() Ciekawi mnie jak pachnie: Dacroides peruviana - Copal - żywica pochodząca z Meksyku. Stosowana do odganiania złych duchów, chroniąca zmarłych w ostatniej podróży. Używany też w licznych ceremoniach i rytuałach. Frankincense - jedno z najsłynniejszych kadzideł, znane już w czasach bibilijnych. Posiada świeży, sosnowo-cytrynowy bukiet z delikatnym, słodkim, żywicznym i drewnianym tonem. Kadzidło żywiczne ziołowe - z allegro, nie posiada konkretnej nazwy, widac ze jakas mieszanka Biała szałwia (łać. Salvia apiana) Ktos palił moze? Ktore najładniejsze? ![]() Edytowane przez rachela Czas edycji: 2007-08-05 o 19:02 Powód: przeniosłam kilka postów z innego wątku :) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zioła, kadzidła, czary...
O! Ja się właśnie zastanawiam nad zakupem kadzideł do palenia - planuję zakup mirry, piołunu, olibanum... też chętnie poczytam o wrażeniach
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Mam narazie tylko klasyczna "glorie".
Ładne, ale mdli... zapach prawie kazdemu znany ![]() Napisz eiri jak cos ciekawego dorwiesz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.fraida.pl/index.php tam jest właśnie olibanum i inne cuda, w tym kadzidło kościelne ![]() ![]() Z tego, co mi mówił mąż (były ministrant hehe), są różne kadzidła kościelne, lepsze i gorsze; te gorsze to podobno mieszanka żywic, te lepsze to czysty sproszkowany bursztyn. Mąż to wie od swojego proboszcza ![]() Przy kościołach są sklepy (Caritasu bodajże?), tam można kupić różne kościelne akcesoria (np ornaty hehe) - pomyślałam, żeby pójść i zapytać o kadzidło... jeden problem, trochę się wstydzę... ![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja kadzielnica wyglada w ten sposob, ze wzielam miseczke, wypełniłam kamykami, na to klade wegielek, a na węgielek kadzidło. Fajną czarke do palenia kdzidłam bym chciala.. ale nigdzie jak dotąd nie widziałam ![]() ![]() Kadzidła w proszku jeszcze nie widziałam...niezle musi kopcić ![]() ![]() Na necie przeglądałam sporo sklepów z dewocjonaliami, ale wszędzie mają jedno o a to samo. Chcialabym cos wyjątkowego... nieco odbiegającego od tradycyjnego koscielnego kadzidła ![]() Przerazaja mnie tez ogromne pojemności opakowań, szkoda ze nie sprzedają mniejszych ilosci na gramy np. Jesli masz ochote na "glorie", to podaj adres na maila... dostałam w prezencie 0,5 kg ![]() W załączniku fotka oryginalnej czarki do palenia kadzidła. Koszt - 83 zł Mozna jednak samemu zrobic ![]() Edytowane przez psycha Czas edycji: 2007-06-11 o 14:14 Powód: fotka czarki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Ło matko, toż to droższe od pieniędzy... ale bardzo ładne
![]() Chyba jednak trzeba będzie skonstruować coś do kadzenia ![]() Podstawkę do palenia indyjskich kadzidełek mam od dawna, ostatnio hitem jest u mnie kadzidełko cynamonowe ![]() ![]() A powiedz, na ile wystarcza jeden węgielek? W tym zalinkowanym przeze mnie sklepie jest wiele odmian kadzideł kościelnych: http://www.fraida.pl/index.php/cPath/13_16 inne też są... Sproszkowane kadzidło faktycznie niesamowicie dymi ![]() ![]() A gdyby tak samodzielnie spreparować jakąś mieszankę ;> położyć na węgielku dwie różnie pachnące rzeczy... bo polać olejkiem to chyba nie bardzo? ![]() "Glorie" chcem, chcem ![]() ![]() PS, Mam nadzieję, że nie popadamy w wielki offtop ![]()
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogladalam na allegro ladne pucharki na lody ![]() ![]() ![]() Ja mam wegielki do nargili, niedawno temu dowiedzialam się ze nadają się rowniez do palenia kadzidła ![]() ![]() Po sesji zrobie zakupy ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
jak ja Wam zazdroszczę, mnie by z domu wyrzucili, gdyby mi się zachciało kadzidła palić
![]() dzisiaj właśnie rozmawiałam z koleżankami, że marzy mi się takie kościelne kadzidło w domu mieć i palić, nie muszę dodawać, że były zszokowane, że można kochać taki zapach? ![]() A jedna nie chciała uwierzyć, że są produkowane perfumy o zapachu kadzidła? ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ale wracając do tych kadzideł które są dostępne w Veritasie, to jest ich wielki wybór. Te co ja kupowałam - to dość spore pudło, dokładna nazwa: Kadzidło Kościelne, aromat klasyczny. Pudełko ma 200 g wiec dość sporo i kosztuje ok - 12-13 zł. A pachnie - cudownie - jak w kościele. Jendka w małych pomieszczeniach jak mój pokój - 12m - to nawet małe stężenie robi się uciążliwe. Mieszkam w małym mieszkanku i rodzice raczej za tym nie przepadają ![]() ![]() a, i proponuję też dokupić takie kuleczki żywiczne - można zmieszać z ziołami i efekt będzie jeszcze lepszy ![]() Do tego oczywiście węgielki. Taki ,,dropsik''kosztuje coś ok 5-7 zł w zależności od wielkości, a starcza na naprawdę bardzo długo! Potem można taki jeden kawałeczek podzielić (połamać ) na 2-3 razy i już ma się na dłużej ![]() Jak ktoś próbował jeszcze jakieś inne to niech się podzieli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Domownicy wybyli
![]() A w drodze do mnie : -tolubalsam -styrax -mirra -frankincense -copal -biala szalwia -palo santo bedzie "czad" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
kadzidla naturalne
Watek zainspirowany zakupami Psychy
![]() CO sadzicie o paleniu kadzidel naturalnych (zywic, ziol)? Jaki efekt daje to w mieszkaniu? Jakie sa najlepsze/najgorsze? Duza roznica miedzy kadzidlem a swiecami/olejkami zapachowymi? Nat
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Dot.: kadzidla naturalne
Nat, jeszcze nie miałam okazji palić kadzidła, ale bardzo mnie to kusi...
Niedawno wpadłam na Allegro i zobaczyłam aukcje tej dziewczyny: http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=7062020. Widzę, że teraz są u niej tylko 3 rzeczy, ale wcześniej miała mnóstwo kadzideł... Czy nie było już podobnego tematu? ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Fajny wątek
![]() W zeszłym roku zakupiłam w dewocjonaliach kadzidła i węgielki i miałam nie lada problem ze spaleniem ich. Zakopciłam wtedy całe mieszkanie, myślałam, że mnie chłopaki z domu wyeksmitują ale pachniało pięknie ![]() Na gazecie wyczytałam, że nalepiej je palić w kadzielnicy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Rachelo - oczywiscie jako grzeczna wizazanka skorzystalam najpierw z wyszukiwarki i nic nie wyplulo.
Bylo juz o olejkach a mnie sama kusi przeokropnie tradycyjne kadzidlo wiec chcialam sie troche dowiedziec. Tymeno - bardzo to kopci? ile schodzi wegielka a ile kadzidla? Nat
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może przeniosę tamte posty?... Hmmm.
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Tys tu szefowa
![]() ![]() Nat
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() O, właśnie zapaliłam 10 min temu i już mam zadymiony pokój, jest siwo. Ale może ja nie umiem i ktoś mnie oświeci w kwesti palenia ![]() A kadzidła schodzi malutko - ja sypię kilka ziarenek i po kilku minutach gaszę bo bym się udusiła. Właśnie zalałam je wodą bo mi dym oknem leci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
To w kosciele tez sie kopci
![]() ![]() Dlugo sie utrzymuje zapach? Czy moze podobnie jak z papierosami - wgryza sie we wszystko? Nat
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Zgłaszam się jako wielbicielka naturalnych kadzideł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
No właśnie Rawito, od razu o Tobie pomyślałam z okazji tego wątku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Właśnie, ja też bym chętnie zdjęcie kadzielnicy zobaczyła.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Tymeno, zawsze (nawet mała ilość żywicy) będzie kopcić - i żadnego tam "nie umiem"
![]() ale właśnie w tym kopceniu największa frajda! polecam kadzidło frankońskie, opoponax i cedr (namiary sklepu mogę podać na pw, bo tu zaraz grzywnę zapłacę za czerpanie korzyści majątkowych). potwierdzam słowa Rawity - kupiłam w tym samym krakowskim sklepie mieszankę, ale nie ma ona tego wymiaru "uduchowienia", co kadzidło frankońskie (frankincense, lub inna nazwa: olibanum). nie polecam żywicy copal - pachnie jak nagrzany wosk do depilacji ![]() a opoponax pachnie delikatnie lawendą. i jeszcze jedna rada starego Kopciucha ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Dot.: kadzidła naturalne
Anniehall - kobieto ty zyjesz? Ja cie chyba wieki nie widzialam
![]() Mozesz jeszcze napisac co nieco o innych zapachach kadzidel (wlasnie skreslilam copal ![]() Parchata mielonka? ![]() Dola mam po poprztykaniu z TZ na temat glupi... ech ![]() Nat
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() trochę jeszcze strzepuję ziemię cmentarną z włosów, ale żyję ![]() kadzidłami służę zawsze: --> jeśli chodzi o "surowicze" kadzidła do spalania - to znam tylko te, które już wymieniłam: frankincense - to najszlachetniejsze kadzidło, spalane w świątyniach z silnym akcentem cytrusowym, opoponax pachnie bardzo mocno żywicą surową i lawendą - ale nie kwiatem lawendy, lecz zdrewniałą gałązką - i jest moim faworytem. a copal jest mdlący no i pachnie depilacją ![]() ![]() do własnych experymentów polecam jednak zaopatrzenie się w trybularz - w dewocjonaliach kupiłam za ok. 12 zł - więc nie jest to jakaś wygórowana cena, a dym można nieco (nieco...) opanować. no i ryzyko poparzenia jest mniejsze. --> a jeśli chodzi o kadzidła zamknięte we flakonach - poznałam ostatnio kilkadziesiąt, ale o tym to już na moim forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Byłam przedwczoraj na pieknej wystawie "Kultura Zydow Galicyjskich" i zobaczylam cos takiego jak besamin
![]() besaminka {besamin} "wonne korzenie"; spolszczone: "balsaminka" - pojemniczek na goździki i wonne korzenie, używany głównie w czasie ceremonii Hawdali na zakończenie szabatu, kiedy to przy zapachu spalanych wonności odmawia się błogosławieństwa. Typowe besaminki mają kształt wież. Gdzie kupie? ![]() Z kadzideł polecam jeszcze Tolubalsam, copal faktycznie pachnie na srodki depilacji, biała szałwia pieknie się zapowiada, ale pachnie niezbyt przyjemnie, szaro ![]() Styrax, frankincense cudne, opponax mniej ![]() magicsoma prowadza poza allegro sklepik z roznymi zywicami i ziółkami - magiczny ogrod. W sklepiku maja taniej niz na allegro ![]() Odkad poznalam kadzidła naturalne, odechacialo mi sie olejkow.. za bardzo syntetyczne, juz niezaleznie od producenta, nie do porownania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Jesli szukasz czegos fajnego to najlepiej izraelskie e-sklepy wysylkowe (nie ma problemu z wysylkami do Polski bo maja stad sporo zamowien) ale z tego co sie orientuje kadzidlo jest zarezerwowane dla celow religijnych (moze lepiej dopytac dokladnie jakiegos rabina albo na forum fzp - sama chyba dopytam bo mnie zaciekawilo
![]() A propos kadzidel to tu jest fajny artykul http://www.myjewishlearning.com/text...hillel2000.htm http://james.jlcarroll.net/symbolism/incense.html no i wyczerpujace info z wikipedi http://en.wikipedia.org/wiki/Incense sorr ze wszystko po angielsku ale tylko to znalazlam ![]() Nat
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Zerkne tam , dzieki
![]() ![]() Napisz jak dowiesz sie czegos wiecej, ja niestety nie mam kontaktu do Rabinow ![]() Wszystko co znalazlam w polskim internecie na temat besaminow to definicje z slowniczkow, krotkie opisy. Na ebayu sa w dziale antykow, ten z dzwoneczkami 800$ ![]() Chetnie dowiedzialabym sie wiecej na ten temat... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Na allegro tez bywaja ale nie oryginalne a kopie (oryginalne bywaja potwornie drogie - poszukaj pod judaica lub judaika powinno soporo wyskoczyc). W sumie czytalam jeszcze z tymi kadzidlami ze moze byc zupelnie odwtornie - czyli generalnie zupelnie swieckie wykorzystanie kadzidla w celach uprzyjemnniajacych
![]() ![]() Nat
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj, niestety chwilowo jestem bezaparatowa ![]() ![]() ![]() Kadzielnice na allegro ![]() Edytowane przez rachela Czas edycji: 2007-08-07 o 17:11 Powód: post pod postem! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:52.