3 - Bit - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-08-05, 16:24   #1
karolcia53
Raczkowanie
 
Avatar karolcia53
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 140

3 - Bit


Polecam ciasto 3 - Bit, smakuje dokładnie tak jak ten wafelek
oto przepis:
- herbatniki 2 lub 3 opakowania po 8 sztuk
- puszka mleka skondensowanego( trzeba ugotowac ok.1,5 godz. i mamy wtedy karmel, więc najlepiej zrobic to trochę wcześniej)
- 2 budynie śmietankowe
- pól kostki margaryny np.Kasia
- 0,5 l zwykłej śmietany - 18%
- 2 śnieżki

Wykonanie
na spód blachy układamy herbatniki potem nakładamy karmel(mleko skondensowane), a następnie znowu ciastka, potem masę budyniową(tj. 2 budynie śmietankowe ugotować i utrzeć z pół kostki margaryny) , potem znowu herbatniki i na to masę ze śmietany( śmietana zmiksowana z dwoma śnieżkami) i na to do dekoracji mozna na wierzch starkować czekoladę lub inne smakołyki. Ja posypałam czekoladą i było super, potem do lodówki i czekamy.
Bardzo proste wykonanie , a jak smakuje, więc do dzieła kobitki smacznego, czekam na opinie !!!
karolcia53 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-05, 16:34   #2
Tuchajbej
Rozeznanie
 
Avatar Tuchajbej
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Kraina marzeń
Wiadomości: 858
Dot.: 3 - Bit

ymm to mleko trzeba gotowac w puszce ?Ile tak mnie wiecej trzeba klasc tych herbatnikow na dno blachy?
__________________
"Posiadanie niskiego poczucia własnej wartości jest jak jechanie
przez życie na zaciągniętym hamulcu ręcznym."

I learned that success and happiness are not values to pursue;
they are values to develop



Sztuka życia polega na tym, by cieszyć się małym, a wytrzymywać najgorsze.
Tuchajbej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-05, 17:01   #3
Beauty1984
Zakorzenienie
 
Avatar Beauty1984
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Gliwice
Wiadomości: 4 014
GG do Beauty1984
Dot.: 3 - Bit

Super. Jadłam już wiele razy Rafaello, Snickersa jako ciasta, a 3bita bardzo lubię więc trzeba będzie się do niego przymierzyć.
Podłączam się pod powyższe pytania.
__________________
Korzystaj z czasu póki czas!
Beauty1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-05, 17:25   #4
emila_213
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 233
Dot.: 3 - Bit

Mleko gotuje sie w puszce tylko dobrze pilnujcie bo moze wybuchnac (wiem z wlasnego doswiadczenie) hihi A ciasto jest pyszne tylko troche za slodkie.
__________________

**life doesn`t havE to BE pErfect to Be woNdErfuL**
emila_213 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-05, 17:53   #5
logest
Zadomowienie
 
Avatar logest
 
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: New York
Wiadomości: 1 092
Dot.: 3 - Bit

Mleko slodzone (z nieslodzonego nie wyjdzie) w puszce(zamknietej) gotuje sie w garnku z woda (pilnujac by woda zakrywala czaly czas puszke) ok 2 godz na malym ogniu.
logest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-05, 18:31   #6
karolcia53
Raczkowanie
 
Avatar karolcia53
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 140
Dot.: 3 - Bit

Tak dokładnie tyle czasu trzeba gotować , a herbatników trzeba nałozyc tak, aby przykryc blachę, bo to zależy od jej wielkości
karolcia53 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-05, 19:39   #7
magomi
Raczkowanie
 
Avatar magomi
 
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 167
Dot.: 3 - Bit

A jakiej mniej wiecej wielkosci ma byc ta blacha??
magomi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-08-05, 20:37   #8
karolcia53
Raczkowanie
 
Avatar karolcia53
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 140
Dot.: 3 - Bit

Blacha hmmm taka tradycyjna 50 cm X 30 chyba jakoś tak
karolcia53 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-05, 21:03   #9
caren
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Biała Podlaska
Wiadomości: 76
Dot.: 3 - Bit

Skuszę się na zrobienie tego ponieważ uwielbiam 3-bita!!!
caren jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-06, 14:53   #10
karolcia53
Raczkowanie
 
Avatar karolcia53
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 140
Dot.: 3 - Bit

Daj znać caren jak wyszło to pyszne ciasto
karolcia53 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-06, 19:57   #11
Joey
Zakorzenienie
 
Avatar Joey
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 390
Dot.: 3 - Bit

Cytat:
Napisane przez Beauty1984
Super. Jadłam już wiele razy Rafaello, Snickersa jako ciasta, a 3bita bardzo lubię więc trzeba będzie się do niego przymierzyć.
Podłączam się pod powyższe pytania.
Beauty, a gdzie można znaleźć przepis na Snickersa?
Joey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-08-06, 20:00   #12
Joey
Zakorzenienie
 
Avatar Joey
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 390
Dot.: 3 - Bit

A niech ktoś mnie oświeci co to są ŚNIEŻKI? Bo coś mi sie kojarzy, ale nie wiem co to jest dokładnie
Joey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-06, 20:21   #13
Moniteks
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 53
Dot.: 3 - Bit

śniezka - bita smietana... w proszku...
Moniteks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-06, 23:17   #14
Joey
Zakorzenienie
 
Avatar Joey
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 390
Dot.: 3 - Bit

Cytat:
Napisane przez Moniteks
śniezka - bita smietana... w proszku...
no tak a ja myślałam , że to te lody co mają kształt kostki masła
Joey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-07, 09:52   #15
katii
Raczkowanie
 
Avatar katii
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 478
GG do katii
Dot.: 3 - Bit

Joey podsyłam Ci linka z przepisem na snickersa, który umiesciłam na tym forum http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=57937
__________________
"You don't know what you got until it's gone".



Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne....... tam gdzie chcą


katii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-07, 10:38   #16
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: 3 - Bit

hmmm za miesiąc mam imieniny..przyda się ten przepis
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-07, 11:14   #17
karolcia53
Raczkowanie
 
Avatar karolcia53
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 140
Dot.: 3 - Bit

Beatty a możesz podrzucic mi przepis na rafaello???
karolcia53 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-07, 11:30   #18
Apiska
Zakorzenienie
 
Avatar Apiska
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 6 501
Dot.: 3 - Bit

?O kurcze super sprawa może byc
Jutro zabieram się do robienia :P
__________________
Razem: 08.08.2009r
Zaręczyny
: 06.03.2011r
Ślub
: 28.09.2013r


41/40
Apiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-07, 13:06   #19
Beauty1984
Zakorzenienie
 
Avatar Beauty1984
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Gliwice
Wiadomości: 4 014
GG do Beauty1984
Dot.: 3 - Bit

Cytat:
Napisane przez karolcia53
Beatty a możesz podrzucic mi przepis na rafaello???
Tu jest link do wątku o Rafaello
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...light=rafaello

A na snickersa widzę, że już został podany przepis .
__________________
Korzystaj z czasu póki czas!
Beauty1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-08-07, 13:07   #20
Beauty1984
Zakorzenienie
 
Avatar Beauty1984
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Gliwice
Wiadomości: 4 014
GG do Beauty1984
Dot.: 3 - Bit

Cytat:
Napisane przez karolcia53
Beatty a możesz podrzucic mi przepis na rafaello???
Tu jest link do wątku o Rafaello
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...light=rafaello

A na snickersa widzę, że już został podany przepis .
__________________
Korzystaj z czasu póki czas!
Beauty1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-07, 14:06   #21
katii
Raczkowanie
 
Avatar katii
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 478
GG do katii
Dot.: 3 - Bit

Karolcia, ja mam pytanko tę smietanę trzeba długo ubijac, ma wyjśc z tego taka bita smietanka, tak?
Ach kusicie dziewczyny, kusicie
__________________
"You don't know what you got until it's gone".



Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne....... tam gdzie chcą


katii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-07, 15:27   #22
Joey
Zakorzenienie
 
Avatar Joey
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 390
Dot.: 3 - Bit

dzięki Kati
Joey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-08, 15:18   #23
karolcia53
Raczkowanie
 
Avatar karolcia53
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 140
Dot.: 3 - Bit

Tak musi wyjśc z tego bita śmietana trzeba trochę pomiksować tym mikserem dzięki za przepis udanego pichcenia
karolcia53 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-10, 18:43   #24
ewelink_a
Raczkowanie
 
Avatar ewelink_a
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Zamość
Wiadomości: 68
GG do ewelink_a
Dot.: 3 - Bit

Wszystko brzmi smakowicie...tylko widzę problem ze śmietaną. Powiedzcie mi dlaczego, mi się NIGDY żadna śmietana nie chce ubić !! Nawet ta 36% i schłodzona ! Zawsze jest jakaś rzadka :/
ewelink_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-10, 19:04   #25
oLaSeK=D
Zadomowienie
 
Avatar oLaSeK=D
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Paris, France
Wiadomości: 1 603
Dot.: 3 - Bit

Extra przepis! Dzieki Uwielbiam 3bity <hot>
oLaSeK=D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-11, 19:01   #26
karolcia53
Raczkowanie
 
Avatar karolcia53
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 140
Dot.: 3 - Bit

Co do tej śmietany latem trzeba uważać, bo często się waży, ale mi się jeszcze to nie przytrafiło
Acha chciałam wam jeszcze napisać,że dwa budynie trzeba ugotować jak jeden tzn. chodzi mi o składniki(np. pół litra mleka na dwa budnie) masa będzie gęstsza, ale ostanio moja ciocia zrobiła normalnie i też wyszedł pyszny, bo herbatniki bardziej przesiąknęły naprawdę pycha!!!!
Jutro ja zabiaram się znowu do pichcenia!!!!
karolcia53 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-18, 18:04   #27
mgielkaCORP
Rozeznanie
 
Avatar mgielkaCORP
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 716
Dot.: 3 - Bit

Cytat:
Napisane przez karolcia53
Polecam ciasto 3 - Bit, smakuje dokładnie tak jak ten wafelek
oto przepis:
- herbatniki 2 lub 3 opakowania po 8 sztuk
- puszka mleka skondensowanego( trzeba ugotowac ok.1,5 godz. i mamy wtedy karmel, więc najlepiej zrobic to trochę wcześniej)
- 2 budynie śmietankowe
- pól kostki margaryny np.Kasia
- 0,5 l zwykłej śmietany - 18%
- 2 śnieżki

Wykonanie
na spód blachy układamy herbatniki potem nakładamy karmel(mleko skondensowane), a następnie znowu ciastka, potem masę budyniową(tj. 2 budynie śmietankowe ugotować i utrzeć z pół kostki margaryny) , potem znowu herbatniki i na to masę ze śmietany( śmietana zmiksowana z dwoma śnieżkami) i na to do dekoracji mozna na wierzch starkować czekoladę lub inne smakołyki. Ja posypałam czekoladą i było super, potem do lodówki i czekamy.
Bardzo proste wykonanie , a jak smakuje, więc do dzieła kobitki smacznego, czekam na opinie !!!
Z nieba mi spadłaś uwielbiam 3 bita.

Mam parę pytań:
- herbatniki takie najzwyklejsze?
- puszka mleka skondensowanego czy zamiast niego można poprostu zrobić karmel z cukru
- 2 śnieżki czyli bita śmietana do ubicia

Przepraszam jeśli ktoś już o to pytał a ja nie zauważyłam odpowiedzi.
mgielkaCORP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-19, 09:50   #28
dore
Rozeznanie
 
Avatar dore
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 631
Dot.: 3 - Bit

Cytat:
Napisane przez mgielkaCORP
Z nieba mi spadłaś uwielbiam 3 bita.

Mam parę pytań:
- herbatniki takie najzwyklejsze?
- puszka mleka skondensowanego czy zamiast niego można poprostu zrobić karmel z cukru
- 2 śnieżki czyli bita śmietana do ubicia

Przepraszam jeśli ktoś już o to pytał a ja nie zauważyłam odpowiedzi.

moja mama robi to ciasto wiec moge odpowiedziec na twoje pytania

herbatniki najzwyklejsze, petit beurre albo szkolne.
puszka mleka skondensowanego-koniecznie, bo karmel z cukru to nie jest to samo a pozatym jak karmel z cukru ostygnie to bedzie jak lizak czyli zęby bedzie mozna polamac:P
2 sniezki, czyli bita smietana w proszku ktora zazwyczaj miksujemy z mlekiem, ale w przypadku tego ciasta miksujemy ze zwykla 18% smietana. proporcje podane w przepisie
pozdrawiam
dore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-19, 10:09   #29
mgielkaCORP
Rozeznanie
 
Avatar mgielkaCORP
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 716
Dot.: 3 - Bit

Cytat:
Napisane przez dore
moja mama robi to ciasto wiec moge odpowiedziec na twoje pytania

herbatniki najzwyklejsze, petit beurre albo szkolne.
puszka mleka skondensowanego-koniecznie, bo karmel z cukru to nie jest to samo a pozatym jak karmel z cukru ostygnie to bedzie jak lizak czyli zęby bedzie mozna polamac:P
2 sniezki, czyli bita smietana w proszku ktora zazwyczaj miksujemy z mlekiem, ale w przypadku tego ciasta miksujemy ze zwykla 18% smietana. proporcje podane w przepisie
pozdrawiam
Dziękuję ślicznie za odpowiedź
mgielkaCORP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-19, 21:30   #30
singielka1
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
 
Avatar singielka1
 
Zarejestrowany: 2004-10
Wiadomości: 413
Dot.: 3 - Bit

a z tym mlekiem w puszcze... to co zrobić żeby nie wybuchło...? Bo nigdy nie robiłam karmelu i boję się bardzo tego..
singielka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:48.